De juiste hoeveelheid voer voor honden makkelijk berekenen This article is verified by a vet

Hond voerbak

De juiste hoeveelheid voer verschilt per hond.

Tegenwoordig is het niet meer zo makkelijk het overzicht over de verschillende voer en voermethoden te houden. Wie voor compleetvoer kiest, kan gewoon de aanbevolen hoeveelheid terugvinden op de verpakking. Maar hoe bereken je de hoeveelheid voer als je hond barf eet. En wat te doen als je verschillende soorten voer combineert? Met een beetje hulp kun je de energiebehoefte van je hond gelukkig makkelijk berekenen.

Hoeveel voer heeft een hond nodig?

Deze vraag kan niet met een algemeen antwoord worden behandeld. De behoefte aan voedingsstoffen van je hond is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Als je de hoeveelheid voer voor honden goed wilt berekenen, moet je rekening houden met de volgende gegevens:

  • de leeftijd van je hond;
  • het ras;
  • het gewicht in kilogram.
  • Is de hond zeer sportief of is het een zwangere of zogende moederhond?

Voor een gezonde hondenvoeding is het belangrijk dat je niet alleen op het gehalte aan vitaminen en mineralen let, maar ook op een evenwichtige balans van energie en eiwitten in het rantsoen. De inhoudsstoffen van compleetvoer en aanvullend voer zijn te vinden op de verpakking.

Bij aanvullend voer staat daarnaast de gewichtsafhankelijke hoeveelheid voer op de verpakking.  Als je in plaats daarvan compleetvoer geeft, moet je de juiste hoeveelheid zelf berekenen. Dat is een fluitje van een cent met de onderstaande formule.

Hoeveelheid voer voor volwassen honden berekenen

Volwassen honden groeien niet meer, maar hebben een hogere energiestofwisseling dan oudere honden. Om de juiste hoeveelheid voer voor individuele honden te berekenen, bestaan er gelukkig een aantal formules.

Welke energiebehoefte hebben volwassen honden?

De benodigde energie wordt aangegeven in megajoule (MJ) of kilocalorieën (kcal). Met behulp van deze formule kun je de gemiddelde energiehoeveelheid die je hond dagelijks nodig heeft berekenen:

Energiebehoefte volwassen hond = 0,52 MJ x kg0,75 lichaamsgewicht

Voorbeeld: als je hond 20 kilo weegt, bereken je de energiebehoefte als volgt: 0,52 MJ x 20 kg0,75 = 4,91 MJ per dag.

De volgende tabel biedt een goede houvast:

Lichaamsgewicht
(kilogram)
Energiehoeveelheid
(megajoule)
Energiehoeveelheid
(kilocalorieën)
5 1,74 415,87
10 2,92 697,90
20 4,92 1175.91
30 6,67 1595,17
40 8,23 1967,02
50 9,78 2337,48

Wil je meer weten over het juiste voer voor volwassen honden? Lees dan dit artikel over hondenvoeding.

Eiwitbehoefte van volwassen honden

Eiwitten (proteïnen) zijn van levensbelang voor honden. Ze zitten in ieder weefsel en vormen de basis voor belangrijke enzymen en hormonen. De gemiddelde behoefte aan eiwitten voor volwassen honden is te berekenen met de volgende formule: 5g ruw eiwit x kg0,75 lichaamsgewicht.

Daaruit komt de onderstaande tabel:

Lichaamsgewicht
(kilogram)
Hoeveelheid eiwit
(gram)
5 16
10 28
20 47
30 64
40 79
50 94

Hoe bereken je de hoeveelheid voer bij sportieve honden?

Als je hond zeer sportief is en iedere dag grote afstanden aflegt, verbruikt hij meer energie dan andere honden. Met dergelijke activiteit moet je rekening houden bij de berekening van de hoeveelheid voer.

Je berekent met deze formule de benodigde energie bij verhoogde activiteit: 0,56 MJ x kg0,75 lichaamsgewicht.

Als je hond bijvoorbeeld 10 kilo weegt, heeft hij 3,15 megajoule per dag nodig. Dat komt uit op ca. 752,87 kilocalorieën.

De behoefte aan eiwitten neemt echter slechts in geringe mate toe.

Hoe veel voer hebben zwangere honden nodig?

HEb je een hond die zwanger is en in de tweede helft van de draagtijd zit? Dan heeft je hond 1,5 keer zoveel energie nodig. Zo heeft een zwangere hond van 20 kilo ongeveer 7,38 megajoule per dag nodig.

Ook de behoefte aan eiwitten stijgt enorm. Daarom moet je er gemiddeld 0,5 keer aan eiwit bijberekenen.

Zo bereken je de hoeveelheid voer voor zogende honden

Tijdens het zogen moet een hondenmoeder veel melk produceren. De precieze hoeveelheid hangt wederom af van het aantal en de grootte van de gezoogde puppy’. Gemiddeld stijgt de energiebehoefte per puppy als volgt:

Aantal puppy’s Behoefte
1 1,5 keer standaardbehoefte
4 2 keer standaardbehoefte
8 3 keer standaardbehoefte

Voorbeeld: je hond heeft acht welpen ter wereld gebracht en weegt 20 kilo. Haar energiebehoefte is op deze manier te berekenen: 4,92 MJ x 3 = 14,76 MJ per dag.

Het gehalte aan eiwit stijgt gering.

Drie puppy's bij voerbak
Met name in de eersten weken en maanden hebben puppy's relatief veel voer nodig.

Hoeveel hondenvoer heeft een puppy nodig?

In de eerste paar maanden groeien puppy’s flink. Hun organen hebben in die tijd veel voedingsstoffen. In het begin krijgen ze die binnen via de moedermelk en vanaf de derde maand via vast voer..

De formule voor puppy’s van kleine rassen luidt: 0,66 MJ x kg0,75 lichaamsgewicht.

Voor puppy’s van grote rassen geldt deze formule: 0,75 MJ x kg0,75 lichaamsgewicht.

Hoewel jonge honden relatief veel voedsel nodig hebben, mogen ze niet overvoed worden. Een te koolhydraatrijke voeding kan leiden tot zwaarlijvigheid, groeistoornissen van het skelet en beschadigingen aan de organen.

Tijdens de groei hebben puppy’s ook veel eiwitten nodig. Dit is echter sterk afhankelijk van het hondenras en moet op individuele basis worden berekend. Eiwitten gemaakt van hoogwaardige essentiële aminozuren zijn het beste. Die hebben een hogere waarde en worden door het lichaam beter omgezet dan niet-essentiële aminozuren.

Om je puppy te voorzien van alles wat er nodig is voor de groei, is het raadzaam geschikt puppyvoer te geven. Lees in dit artikel meer over het thema puppyvoeding.

Hoe bereken ik de hoeveelheid voer voor oudere honden?

Vanaf ongeveer zes jaar zijn honden senioren. Vanaf dit moment hebben ze minder energie nodig voor hun belangrijke organen. Zo hebben oude honden geen factor van 0,5 MJ nodig, maar van 0,45 MJ.

Om de juiste hoeveelheid voer voor oudere honden te berekenen, kun je deze formule gebruiken: 0,45 MJ x kg0,75 lichaamsgewicht.

Meer informatie over voeding voor oudere honden vind je hier.

Hoe vaak per dag moet ik mijn hond voeren?

Het spijsverteringsstelsel van puppy’s moet zich in de eerste maanden nog aanpassen aan vast voedsel. Daarom moet je jonge honden vaker voeren dan oudere honden. In de regel is het voldoende om puppy’s drie tot vier keer per dag voer te geven. Zorg ervoor dat je tegelijkertijd de hoeveelheden vermindert.

Als de hond eenmaal volgroeid is, volstaat het om slechts een- of tweemaal per dag voer te geven. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je het eten op dezelfde tijden aanbiedt. Vergeet ook niet om traktaties te berekenen in de hoeveelheid voer die je jouw hond geeft.


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?