27 december 2017 - Updated 12 december 2018

Behendigheid met de hond

Behendigheid of agility met de hond

Wandelingen zijn voor jou en jouw hond op den duur te saai? Wil je meer met je viervoeter beleven? Dan is behendigheid of agility misschien wat voor jou! Behendigheid is een moderne hondensport die een bijdrage levert aan de communicatie tussen mens en hond. In de zomer kan men deze sport erg goed buiten beoefenen.

Maar wat is behendigheid überhaupt?

Bij behendigheid moet de hond een hindernisbaan afleggen binnen een bepaalde tijd. Oorspronkelijk werd het ontwikkeld voor in de pauze van de Cruft's dog show. Nu is het wereldwijd een succes. Intussen zijn er naast kleine wedstrijden ook landelijke wedstrijden.

Wat kan de hond tijdens de behendigheidstraining leren?

Het doel van behendigheid is plezier, het bevorderen van de vertrouwensband tussen mens en dier en het verbeteren van de communicatie met jouw hond. Bovendien is het een sportieve activiteit voor de hond en zijn baasje! De hond doorloopt volgens bepaalde regels en zonder lijn of halsband een parcours. Het baasje mag de hond alleen aansturen met commando’s en lichaamstaal. Aanraken is niet toegestaan.

Voorwaarden voor behendigheidstraining

Behendigheid of agility vereist veel vaardigheid van de hond en de eigenaar. De hindernissen zijn veelzijdig. Van tunnels tot wippen, van banden tot slalompalen of zelfs kruiwagens – alles is mogelijk!

Welke hondenrassen zijn geschikt voor behendigheid?

Vooral hondenrassen die graag bewegen zoals husky’s houden van bewegingssport. Natuurlijk mogen ook alle andere hondenrassen deelnemen. In principe is elke hond die van nieuwe uitdagingen houdt, geschikt voor behendigheid. Behendigheid of agility is geen sport die gericht is op het doel. Het gaat om het plezier en om afwisseling. Het baasje moet daar wel voor open staan en daar zin in hebben. Als het niet lukt om de hond enthousiast te krijgen, heeft het ook geen zin als het baasje ambitieus is.

Voor een klein behendigheidsparcours in je eigen tuin, vindt je verschillende hindernissen zoals slalompalen, wippen en tunnels in de zooplus-shop!

Gerelateerde artikelen
Aanbevolen producten

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Clownvis (Annemoonvis)

Hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken.