Behendigheid met de hond

Behendigheid of agility met de hond

Behendigheid of agility met de hond

Wandelingen zijn voor jou en jouw hond op den duur te saai? Wil je meer met je viervoeter beleven? Dan is behendigheid of agility misschien wat voor jou! Behendigheid is een moderne hondensport die een bijdrage levert aan de communicatie tussen mens en hond. In de zomer kan men deze sport erg goed buiten beoefenen.

Maar wat is behendigheid überhaupt?

Bij behendigheid moet de hond een hindernisbaan afleggen binnen een bepaalde tijd. Oorspronkelijk werd het ontwikkeld voor in de pauze van de Cruft’s dog show. Nu is het wereldwijd een succes. Intussen zijn er naast kleine wedstrijden ook landelijke wedstrijden.

Wat kan de hond tijdens de behendigheidstraining leren?

Het doel van behendigheid is plezier, het bevorderen van de vertrouwensband tussen mens en dier en het verbeteren van de communicatie met jouw hond. Bovendien is het een sportieve activiteit voor de hond en zijn baasje! De hond doorloopt volgens bepaalde regels en zonder lijn of halsband een parcours. Het baasje mag de hond alleen aansturen met commando’s en lichaamstaal. Aanraken is niet toegestaan.

Behendigheid of agility vereist veel vaardigheid van de hond en de eigenaar. De hindernissen zijn veelzijdig. Van tunnels tot wippen, van banden tot slalompalen of zelfs kruiwagens – alles is mogelijk!

Welke hondenrassen zijn geschikt voor behendigheid?

Vooral hondenrassen die graag bewegen zoals husky’s houden van bewegingssport. Natuurlijk mogen ook alle andere hondenrassen deelnemen. In principe is elke hond die van nieuwe uitdagingen houdt, geschikt voor behendigheid. Behendigheid of agility is geen sport die gericht is op het doel. Het gaat om het plezier en om afwisseling. Het baasje moet daar wel voor open staan en daar zin in hebben. Als het niet lukt om de hond enthousiast te krijgen, heeft het ook geen zin als het baasje ambitieus is.

Voor een klein behendigheidsparcours in je eigen tuin, vindt je verschillende hindernissen zoals slalompalen, wippen en tunnels in de zooplus-shop!

Onze meest behulpzame artikelen
20 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren!

4 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!