Op een juiste manier spelen met de hond

Hond met bal rennen

Hond met bal rennen

Je moet niet alleen vaak met jouw hond spelen, maar ook zorgen voor afwisseling. Overspanning, bijvoorbeeld door te moeilijk spelletjes of te lang te spelen, moet worden vermeden, net als verveling,  bijvoorbeeld door een saai spel of constante herhalingen.

Het spelen moet gebaseerd zijn op de vaardigheden en behoeften van de hond. Zo kan het zijn dat de ene hond met de goede oude "stok" wil spelen, een andere hond wil vechten over een kauwspeeltje dat hij uit de hand van zijn baas probeert te trekken. Het is belangrijk dat elke baasje herkent wanneer de hond wil spelen. Dit kan op verschillende manieren. In dit artikel lees je alles over: Op een juiste manier spelen met de hond.

Hoe weet ik dat mijn hond wil spelen?

Wie kent de typische houding niet - voorpoten ver naar voren, billen in de lucht en het stevige kwispelen van de staart? Maar niet alle honden uiten hun wens om spelen op deze manier. Sommige honden trekken de aandacht door wild te springen of rond te rennen, andere brengen hun favoriete speeltje mee. Zodra je er naar toe gaat, brengen ze het snel in veiligheid ("Go get it") of leggen het neer en wachten tot het spelen begint. Wellicht tillen ze daarbij hun poot op, of trekken ze het typische "speelgezicht", waarbij de lippen naar achteren worden getrokken en de mond licht wordt geopend, maar zonder de tanden te laten zien.

Hond met bal

Spelen met de hond: de opvoeding

Het belangrijkste bij apporteerspelletjes is dat het object niet in de richting van de hond wordt gegooid, maar altijd weg van de hond. Het moet immers een vluchtend prooidier voorstellen, en welke prooi rent er nu naar de hond toe? Vooral in de puppy tijd moet je niet bang zijn om met jouw hond op de grond te stoeien. Zo leert hij dat mensen ook op de grond kunnen liggen en dat hij hier later niet van hoeft te schrikken. Als hij probeert er een machtsstrijd van te maken tijdens het spelen, beëindig het spel dan onmiddellijk! Idealiter leert de pup tijdens het spelen met zijn nestgenoten het zogenaamde "speelsbijten". Op deze leeftijd hebben de dieren nog geen enkele remming en de kleine begrijpt dat het spel vrij snel eindigt als hij te hard bijt.

Tips om op een juiste manier te spelen met honden

  • Dwing jouw hond nooit om te spelen
  • Bij oude of zieke dieren is een regelmatig bezoek aan de dierenarts aan te raden om mogelijke schade door te enthousiast spelen te voorkomen
  • Stop het spel onmiddellijk zodra jouw hond te overmoedig wordt
  • Laat hond en kind nooit zonder toezicht spelen
  • Zorg er altijd voor dat er snacks klaar staan als beloning.
Spelen in een park met je hond

In onze zooplus online shop vind je een grote selectie van verschillende hondenspeeltjes, zoals intelligentie, trek- of zwemspeeltjes!

Onze meest behulpzame artikelen

Katten trucjes aanleren: 10 trucjes voor slimme katten!

Onze geliefde katten zijn nieuwsgierige ontdekkingsreizigers en doen graag iets samen met hun baasje. Om ervoor te zorgen dat jouw kat niet verandert in een luilak, is het belangrijk om jouw kat geestelijk uit te dagen met verschillende opdrachten. Ook katten die veel buiten zijn, verheugen zich erop om samen met jou verschillende trucjes te beoefenen. In dit artikel lees je alles over katten trucjes aanleren.

Haaruitval bij honden

Haaruitval bij honden, ook wel wetenschappelijk bekend als alopecia, is een ziektebeeld waarbij de haren van de hond massaal uitvallen. We moeten echter een belangrijk onderscheid maken tussen alopecia en de haaruitval die optreed bij bijvoorbeeld de overgang van puppy naar volwassen haargroei.

Het juiste hondenvoer voor gewrichtsproblemen

Honden houden van beweging, of ze nu met hun baasje lopen of aan hondensport doen. Maar wat als bewegen plotseling pijn veroorzaakt? Gewrichtsproblemen behoren vandaag de dag tot de meest voorkomende aandoeningen bij honden. In dit artikel lees je alles over gewrichtsproblemen bij honden, hoe je gewrichtsproblemen kunt voorkomen en wat je er met behulp van voeding er tegen kan doen.