Treibball voor honden

Hond met treibball

Hond met treibball

vc_row]

Honden en ballen – Wat een geweldige combinatie! Maar wat gebeurt er precies bij de hondensport treibball? We leggen uit wat treibball voor honden zo leuk maakt!

Wat is treibball?

Treibball is een van de insider tips onder de hondensporten. Wat is het precies? Op een afgebakend speelveld moet jouw hond gymnastiekballen, die over het veld verspreid liggen, door een doel rollen. Wie het nog niet wist, vermoedt het nu waarschijnlijk wel: treibball komt oorspronkelijk van schaapshonden die schapen hoeden. De ballen zijn de ‘schapen’, het speelveld is de weide. In totaal liggen er tot acht ballen op het veld. De hond drijft de ballen achter elkaar gecontroleerd het doel in. Daarbij krijgt hij waardevolle steun van zijn baasje: die geeft commando’s door middel van gebaren en zijn stem.

De hond rent dus niet wild achter de bal aan, maar werkt in een team samen met zijn baasje. Zo bestaat treibball uit vele kleine oefeningen. De combinatie ervan leidt tot het doel: de bal door de goal rollen. Deze hondensport is uitgevonden door de Nederlandse hondentrainer Jan Nijboer. De eerste treibball-wedstrijden zijn in 2008 in Duitsland gehouden.

Voor welke honden is treibball geschikt?

Natuurlijk houden de meeste schaapshonden van treibball, want drijven zit in hun bloed. Maar de sport is niet alleen geschikt voor Border Collies of Australian Shepherds, maar ook voor vele andere rassen! Je kunt jouw eerste speelse pogingen samen met jouw hond vanaf de leeftijd van twaalf weken proberen. Aangezien treibball kan worden afgestemd op het respectievelijke team van mens en hond, kunnen zelfs mindervalide of oude honden treibball spelen. Als je geen fanatieke concurrentie wilt, kun je de regels aanpassen. Dan zijn de regels afgestemd op wat jouw hond leuk vindt en hem niet te veel belast. Voor kortademige honden zoals Mopshonden of zeer gevoelige honden kan treibball ongeschikt zijn. Voor treibball op gevorderd niveau is een goede basisgehoorzaamheid noodzakelijk. Beginnende hondenbaasjes wordt daarom aangeraden om advies in te winnen bij een professionele hondentrainer. In een grote groep is een treibball vaak extra leuk!

Treibball met een hond – Zo gaat het:

Wat heb je nodig voor treibball?

  • Een lijn (biothane) of een target, als je hond daarop afgericht is
  • Acht gymnastiekballen tussen 45 en 75 cm – geen hard plastic ballen
  • Vlakke weide, afgebakend door een hek
  • Doel met de afmeting van 2 x 3 m
  • Snacks als beloning.

Treibball: de eerste stappen

Vooral in het begin kan een hondentrainer erg van pas komen. Hij kan je veel tips geven over de juiste timing en het beheersen van jouw hond op afstand. Als je alleen met jouw hond wilt beginnen, verken dan eerst de ‘weide’ met hem. Loop aangelijnd rond de ballen met je hond. Maak de hond duidelijk dat hij rustig met de ballen moet omgaan. Tijdens de training zijn de ballen ‘schaapjes’ en die moeten met respect worden behandeld. Voorkom vanaf het begin dat de ballen als prooi worden benaderd. Begin dan met één bal en leer de hond het ‘aantikken’.

Een mogelijk hulpmiddel is een voerzak die je onder de bal plaatst. Koppel het duwtje aan een commando. Als dit werkt, stuur dan in de volgende lessen jouw hond richting het doel met behulp van een lijn of targetcommando’s. Verminder de beloningen zo snel mogelijk. Tijdens een wedstrijd is het belonen van jouw hond namelijk niet toegestaan.

hund mit treibball

Treibball-varianten

Honden die treibball goed onder de knie hebben, kun je te allen tijde naar rechts en links sturen. Dan kun je als team verdere uitdagingen aangaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je hond op commando een rondje om een bal te laten lopen of hindernissen in te zetten. Je kan verschillende oefeningen combineren door treibball in slalom of door hoepels te spelen. Daarnaast kan je je fantasie de vrije loop laten door het te combineren met andere oefeningen. Let wel op dat de hond niet overbelast raakt.

Hoe ziet een treibball competitie eruit?

In een treibball toernooi liggen de ballen in een driehoek, dit lijkt op dezelfde driehoek als bij biljart. Maar bij treibball liggen deze op een veld van 20 x 40 meter groot. De afstand tot het doel is 10 tot 20 meter. De hondeneigenaar staat naast het doel en geeft de hond commando’s om de ballen door het doel te lopen. Naast handsignalen mag je ook roepen of fluiten. In de competitie beginnen de teams met de bal op het puntje van de driehoek. Na de laatste bal neemt de hond een ‘lage positie’ aan bij het doel.

Het mens-hond team heeft in totaal 8 tot 15 minuten de tijd. Er zijn verschillende klasses in de treibball competitie. In sommige gevallen zijn hulpmiddelen zoals een target toegestaan of worden er slechts drie ballen in plaats van acht gebruikt. Bij ‘verplichte runs’ is het meestal een kwestie van tijd: welke hond drijft de ballen het snelst in het doel? Bij freestyle races zijn er misschien nog meer uitdagingen, maar die zullen weken voor de wedstrijd worden aangekondigd.

Treibball: mogelijke hordes

Natuurlijk zijn er geen ‘echte’ hindernissen bij treibball, maar er zijn genoeg dingen waar hond en baas over kunnen struikelen. De grootste uitdaging voor veel honden en baasjes is de ‘afstandscontrole’, oftewel commando’s geven op grotere afstand. Werk daarom in kleine stappen en met veel herhalingen. Wees niet te ambitieus: als jouw hond problemen heeft met de basiscommando’s, werk daar dan eerst aan. Want als de hond zich overdonderd voelt, verliest het team al snel het plezier in treibball.

Over plezier gesproken: als jouw hond na een paar weken deze uitdagende activiteiten niet leuk vindt, kun je beter samen op zoek gaan naar een andere sport. Niet elke hond vindt treibball leuk. Zorg er ook voor dat de hond niet overreageert en met de ‘schapen’ begint te spelen. Wees vanaf het begin consequent. Treibball voor honden is niet wild tegen ballen duwen, maar gecontroleerd teamwerk. Als je het gevoel krijgt dat de focus niet op teamwork ligt, neem dan een stapje terug.

Daarom wordt treibball aanbevolen voor honden

Treibball is een mentale en fysieke hondensport die de hond naar vermogen laat werken. Zelfs zeer werklustige honden kunnen uitgeput raken. Een groot voordeel is dat er een nauwe samenwerking is met het baasje. Het gezamenlijk beheersen van treibball versterkt de band tussen hond en eigenaar. Individuele elementen kunnen steeds opnieuw worden getraind in het dagelijks leven.

[/vc_row]
Onze meest behulpzame artikelen
16 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren! Als een hond op commando in een cirkeltje draait of met zijn pootje gedag zwaait, vindt zijn publiek dit fantastisch. Maar veel belangrijker dan de verwondering van de toeschouwers is hoe jouw hond zich daarbij voelt. Gelukkig zijn de meeste honden van nature nieuwsgierig. Ze genieten van jouw aandacht en vinden het heerlijk als ze zich fysiek kunnen uitleven. Als er dan ook nog een lekkere beloning bij komt kijken, kan je hond zijn geluk niet meer op.
5 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!