Veelgestelde vragen kat

veelgestelde vragen katten

< Terug naar overzicht

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over het houden, trainen en voeden van katten.

Veelgestelde vragen over kattenvoeding

 • Wat geef ik mijn kitten te eten?

Het juiste kattenvoer voor een kitten is afhankelijk van de leeftijd van de kitten. De behoefte is tevens ras- en karakterafhankelijk. Lees hier meer over het juiste kattenvoer voor een kitten.

 • Hoe stap ik van kitten voeding over naar volwassen voeding?

Een volwassen kat heeft natuurlijk andere voeding nodig dan een kitten. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om jouw kat een geschikte voeding te bieden. Lees hier alles over het juiste kattenvoer voor een volwassen kat.

 • Wat zijn de verschillen tussen bepaald kattenvoer?

Kattenvoer is er in allerlei varianten: droogvoer, natvoer, rauwvoer, etc. De ruime keuze zorgt ervoor dat de katteneigenaar voor een grote uitdaging staat. Wat is het juiste kattenvoer voor jouw kat? Lees hier de belangrijke verschillen tussen de verschillende soorten kattenvoer in één oogopslag.

 • Wat is BARF voor katten?

De term ‘BARF’ betekent het zogenaamde ‘biologisch verantwoorde rauwvoer’. Geschikt is deze voedingsmethode vooral om één reden: katten zijn van nature carnivoren. Bij het rauwvoer krijgen ze dat precies: veel vers vlees. Lees hier alles over BARF kattenvoer.

Veelgestelde vragen over kattenverzorging en gezondheid

 • Hoe voorkom ik dat mijn kat ziek wordt en hoe zit het omtrent vaccinaties bij mijn kat?

Natuurlijk wil je dat je kat zijn of haar leven lang kerngezond blijft. Het inenten van je kat voor verschillende ziektes helpen voorkomen dat jouw kat voor verschillende ziektes erg ziek kan worden. Lees hier alles over het vaccineren van katten.

 • Wanneer is het moment om mijn kat/poes te castreren of steriliseren?

Er is nauwelijks iets schattiger in de wereld dan kittens. Helaas vinden niet alle kattenkinderen een leuk huis. Als zwerfkatten zonder eigenaar met elkaar of met loslopende katten paren, is een leven vol ellende voor hun nakomelingen bijna onvermijdelijk. Castratie en sterilisatie bij katten kan onnodig lijden voorkomen. Lees hier alles over castratie en sterilisatie bij katten.

 • Mijn kat heeft vlooien of teken, wat doe ik er tegen?

Katten die vaak buiten zijn kunnen ongenodigde gasten mee naar huis nemen: vlooien en teken. Deze parasieten kunnen een aanzienlijk risico vormen voor de gezondheid van de kat. Lees hier alles over preventie en het behandelen van deze onaangename plaaggeesten.

 • Hoe zorg ik er voor dat mijn kat afvalt?

Ook katten kunnen aan overgewicht lijden! Voor de jagende kat, die van nature wendbaar en snel is, is overgewicht net zo schadelijk als voor ons mensen. Hoe ontstaat overgewicht bij katten en hoe kan de kat afvallen? Lees alles over de oorzaak van overgewicht en afvallen bij katten.

Veelgestelde vragen over het opvoeden van katten

 • Hoe voed ik mijn kitten op?

Kittens leren in de eerste weken van hun leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is daarnaast ook broodnodig: de mamakat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. Kom hier alles te weten over het opvoeden van kittens.

Veelgestelde vragen overige

 • Waar kan ik het beste een kat kopen?

Je beslissing is genomen: je gaat een kat kopen! Maar waar kan ik het beste een kat kopen? In het asiel? Bij een fokker? Adopteren? Lees hier alles over het kopen van een kat.

 • Mag ik mijn kat mee nemen op reis (in het vliegtuig)?

Ja, maar let op: het beleid bij luchtmaatschappijen erg verschillen. Terwijl sommige maatschappijen geen dieren in de cabine toelaten, laten andere dit wel toe. Ook wijkt regelgeving met betrekking tot het gewicht en omvang van de benches af. Lees hier alles over het meenemen van je kat in het vliegtuig.

 • Wat is het nut van krabpalen en -meubels?

Krabmeubels zijn voor katten uiterst belangrijk, ze moeten namelijk dagelijks hun drang om te bewegen bevredigen. Lees hier alles over krabpalen en -meubels!