Het juiste kattenvoer voor de volwassen kat

Kattenvoer voor de volwassen kat

Kattenvoer voor de volwassen kat

‘Je bent wat je eet’ – dit principe geldt ook voor onze kat. Maar waaraan herkent men goede voeding voor zijn kat? Welke voedingsstoffen heeft ons beestje nodig? En bestaat er ‘het perfecte kattenvoer’? In dit artikel lees je alles over het juiste kattenvoer voor de volwassen kat.

De zoektoch naar het juiste kattenvoer voor de volwassen kat lijkt ingewikkeld te zijn. Dit lijkt in ieder geval zo wanneer men kattenforums of relevante literatuur bekijkt.

Rauw voer, zelf koken, nat- of droogvoer – wat biedt mijn kat nou de juiste vitaminen en mineralen voor een gezond kattenleven? Welk voedsel is in strijd met de natuur van onze kat? Deze vragen zullen voor jou niet nieuw zijn – of je nu een versgebakken katteneigenaar bent of al jaren je huis deelt met een kat. Maar maakt je geen zorgen! Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om jouw kat een geschikte voeding te bieden.

Eiwitten en koolhydraten

Voor het groeien van het lichaam van een jonge kat en om een volwassen kat gezond te houden hebben ze bepaalde voedingsstoffen nodig. Bij gebrek aan voedingsstoffen voor de opbouw van een sterk skelet, het herstel van de spieren en de ontwikkeling van nieuwe zenuwvezels kan het hele organisme instabiel worden – ziekten en gevoeligheden zijn het resultaat. Maar wat heeft een kat eigenlijk nodig? De typische prooi van een wilde kat, de muis, bestaat uit ongeveer 85 procent vlees, waaronder spierweefsel, bindweefsel en organen. De resterende 15 procent bestaat uit plantaardige stoffen uit het maagdarmkanaal, botten en veren. De gemiddelde muis bestaat in de regel voor 50 tot 60 procent uit eiwit, 20 tot 30 procent vet en 3 tot 8 procent koolhydraten uit de inhoud van het maagdarmkanaal van het dier. Uit wetenschappelijke testen is overigens gebleken dat katten de voorkeur geven aan voedsel dat vergelijkbaar is aan de samenstelling van een muis! Onze huiskatten weten ook precies wat goed voor ze is.

Opvallend hierbij is vooral de grote hoeveelheid eiwitten, de belangrijkste energiebron voor de vleesetende kat. De voor katten zeer verteerbare eiwitten zijn voornamelijk van dierlijke natuur, mager vlees bevat bijvoorbeeld meer eiwitten dan het bindweefsel. Onze katten kunnen maar een beperkt aantal koolhydraten verteren! Onnodig zijn ze desondanks niet: de koolhydraten omvatten voedingsvezels of ruwe vezels, deze zijn niet verteerbaar maar reguleren de darmwerking. Niettemin moet kattenvoer slechts in beperkte mate koolhydraten bevatten, omdat zij anders de uitgaande en ontgiftende organen zoals de nieren en de lever vervuilen. In de natuur neemt de kat vooral koolhydraten op in de vorm van de maaginhoud van hun prooi – zelden bestaat dit uit meer dan 3 tot 5 procent granen en andere plantaardige bestanddelen.

Wij mensen kunnen ons dan wel gericht hebben op een waar mogelijk vet arm dieet in de afgelopen decennia, voor onze katten is vet echter van vitaal belang. Dierlijke onverzadigde vetzuren zoals omega-3 vetten worden beter geschikt geacht voor carnivoren, zoals de kat, dan plantaardige vetten. Ze halen deze vetzuren uit dierlijke bronnen.

Vitaminen en mineralen

Natuurlijk bestaat het lichaam van een prooi niet alleen uit de belangrijkste voedingsstoffen en water. Het bevat ook veel vitaminen en mineralen. Deze zijn betrokken bij veel processen in het lichaam van de kat. Maar niet alle vitaminen zijn hetzelfde! De kat heeft met name behoefte aan bepaalde vitaminen. Bijzonder belangrijk is het onderscheid tussen in water en vet oplosbare vitaminen. Laatstgenoemde wordt voor een lange tijd opgeslagen in de vetcellen van het lichaam, in dit geval kan een overdosis gevaarlijk zijn. Water-oplosbare vitaminen kunnen echter worden uitgescheiden in de urine zodra er een overschot ontstaat. Maar doordat vitaminen nauw samenwerken met alle metabolische processen is voorzichtigheid geboden. Vitamines zijn over het algemeen warmtegevoelig en worden vaak vernietigd tijdens het kookproces.

Ook mineralen zijn belangrijk. Ze zijn niet biologisch en meestal als ionen of in de vorm van anorganische verbindingen, in tegenstelling tot vitaminen zijn zij dus over het algemeen ongevoelig voor warmte en worden ze niet vernietigd door koken. Men onderscheidt macro- en sporenelementen: macro-elementen zoals calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en chloor vereisen een hogere dosering voor de kat dan sporenelementen zoals ijzer, koper, zink, mangaan, jodium en selenium.

Overigens: het verwarmingsproces gedurende de bereiding van mengvoeder vernietigt veel van de natuurljike voedingsstoffen. Om dit te vervangen worden kunstmatige vitamine- en mineralensupplementen gebruikt.

Praktisch kattenvoer

Je krijgt nu een idee van wat jouw kat nodig heeft om gezond te blijven. Maar hoe realiseer je dit? Welk kattenvoer zorgt ervoor dat jouw kat precies de ingrediënten krijgt die gezond zijn voor jouw kat? Wat is het juiste kattenvoer voor de volwassen kat?

Allereerst het allerbelangrijkste: het ‘perfecte’ kattenvoer bestaat niet. Of je nu kiest voor kant-en-klare voeding, voor zelf koken of rauwe voeding: alle voedingsmethoden kunnen goed en slecht geïmplementeerd worden.

Kant-en-klare voeding

Of het nu in blik is of droge brokken: kant-en-klare voeding is duurzaam bereid en wordt praktisch in dozen of blikken verpakt. Deze waarschijnlijk het meest voorkomende vorm van kattenvoeding is praktisch en eenvoudig te implementeren voor elke katteneigenaar. Kant-en-klare voeding is verkrijgbaar voor katten in droge en natte vorm. Welke voeding nu beter is voor de kat lijkt soms een kwestie van geloof – maar houdt alstublieft één ding in uw achterhoofd:

Terwijl het vocht in natvoer vergelijkbaar is bij het natuurlijke kattenvoer is het bijna geheel afwezig in de droge voeding. De urine van de kat kan daardoor erg geconcentreerd zijn en kan leiden tot de vorming van nier- en blaasstenen. Bij het productieproces van droogvoer worden vaak plantaardige ingrediënten zoals aardappelen, erwten en Luzerne toegevoegd. Zelfs korrelvrije brokken bevatten daarom vaak tot 50 procent aan koolhydraten – een voedingsstof die de kat maar in geringe mate benodigt en nauwelijks kan verwerken. Dit vervuilt de urinewegen. Natvoer is daarentegen echter in strijd met de natuurlijke voeding van de kat.

Dat gezegd hebbende is er kant-en-klare voeding in verschillende kwaliteitsniveau’s van de natuurlijke voeding of biologische producten tot goedkoop supermarktvoedsel. Hier zit voor elk budget en iedere benodigdheid iets tussen! Helaas is er ook veel kattenvoer met grote kwaliteitsverschillen op de markt. Hoewel er meer en meer hoogwaardige voedingsmiddelen, die in de buurt komen van de natuurlijke voeding, die gebaseerd is op het dieet van een wilde kat, hoewel er in de schappen liggen van bijna iedere dierenspeciaalzaak, groeit helaas de markt van minderwaardige kattenvoeding ook. Kattenvrienden rest vaak niets anders dan de achterkant van de kleurrijke dozen, blikken en zakken te bestuderen in elk bijzonder geval.

De eenvoudigste aanwijzing op de kattenvoerverpakking is of het om complete of aanvullende dierenvoeding gaat. Complete dierenvoeding diervoeders moeten aan alles voldoen wat een kat nodig heeft om gezond te blijven. Aanvullende dierenvoeding is alleen geschikt als traktatie, het ontbreekt vaak aan essentiële vitaminen en mineralen.

Bij de samenstelling op het etiket staan de ingrediënten in aflopende volgorde van kwantiteit. Het eerstgenoemde ingrediënt heeft dus het grootste aandeel. Bij hoogwaardig kattenvoer moet hierdoor daarom maar één ding op de eerste plaats staan: vlees. Maar zelfs hierbij is voorzichtigheid geboden: als het vleesgehalte van droogvoer aangeboden wordt als een vers product kan het hier om een schijnvertoning gaan. Terwijl ‘vers vlees’ gezonder en natuurlijker klinkt, blijft er na verwijdering van het water en de verwerking tot gedroogde voedergewassen maar slechts een fractie over, hierdoor glijdt het vermeende belangrijkste ingrediënt snel naar het einde van de ingrediëntenlijst.

Een andere vaak voorkomend ingrediënt op het voedsellabel zijn de ‘dierlijke bijproducten’. De prooi van de kat bestaat niet alleen uit vlees, waardoor bij exclusief voeden van vlees kan leiden tot schaarste verschijnselen. Aan de andere kant zijn niet alle ingewanden en afvalproducten zoals hoorns en vacht goed bruikbaar voor de kat. De dierenvoedingsmiddelenindustrie heeft echter een goede reden: deze stoffen kunnen het percentage eiwitten van de voeding omhoog stuwen – en daarbij de productie naar beneden. Hetzelfde geldt voor de ‘plantaardige bijproducten’ die over het algemeen niet verteerbaar zijn door katten.

Goed, maar wat betekent dit in de praktijk? Bij het zoeken naar het juiste kattenvoer kun je je het best richten op de volgende criteria:

  • Vlees staat op de eerste plaats van de ingrediëntenlijst, bij voorkeur met percentages- en soortvariaties.
  • Ook plantaardige ingrediënten zoals granen en groenten worden exact gespecificeerd. Om te voorkomen dat ze dienen als goedkope vulstoffen zonder doel.
  • Plantaardige bijproducten zijn ofwel niet of apart vermeld.
  • Er zijn geen andere ongedefinieerde bestanddelen zoals vetten of bereidingsproducten.

Kattenvoeding dat aan deze criteria voldoet, voedt uw kat over het algemeen gezond en biedt alles voor een geschikt kattenleven. Een eenvoudige en praktische oplossing voor iedere katteneigenaar!

Misschien heb je het juiste, soortgeschikte kant-en-klare voer voor jouw kat gevonden – maar jouw kat is niet overtuigd en geeft de voorkeur aan minderwaardig voedsel dat hij gewend is? Om uw huisdier langzaam aan het nieuwe voer te laten wennen, meng je het nieuwe kattenvoer met het voor het dier bekende kattenvoer. Katten zijn er meester in om het vreemde voedsel snel te onderscheiden. Natvoer maakt het gemakkelijker om oude en nieuwe voedingsmiddelen zorgvuldig te mengen. Als uw kat het nieuwe voer al met al toch niet wil accepteren, rest er maar één oplossing: consequentie…

Rauwvoer

De Rauwvoermethode wordt vaak aangeduid als ‘BARF’: ‘biologisch geschikt rauwvoer’. Geschikt is deze voedingswijze hoofdzakelijk om één reden: katten zijn van nature carnivoren. Bij de rauwvoedingsmethode krijgen ze precies dat: veel vers vlees. In tegenstelling tot het zelf koken van het kattenvoer is de BARF-methode rauw en niet eerst gekookt of gebruind. Hierdoor blijven alle natuurlijke voedingsstoffen behouden in het vlees. Om de kat alles binnen te laten krijgen wat hij nodig heeft om gezond te blijven moet de rauwe portie doordacht samengesteld worden. Katten hebben meer nodig dan alleen spiervlees. Ingewanden zoals hart, lever en longen evenals delen van de botten en de vacht moeten een onderdeel zijn van de maaltijd, deze leveren calcium en vezels. Katteneigenaren, die hun kat voeden via de BARF-methode, moeten zichzelf vooraf goed inlezen en nauwkeurig berekenen wat de behoeften van hun kat zijn qua voedingsstoffen, vitamines, eiwitten en koolhydraten en hun recepten aanpassen aan de desbetreffende eisen. Afhankelijk van de leeftijd, het ras, het geslacht en de medische voorgeschiedenis kan de BARF-methode dus verschillen voor elke kat. Daardoor is het ook zeer aanpasbaar – rauwvoeders weten precies wat zich wel en niet in de voeding van een kat bevindt!

Wie rauw voert heeft veel verantwoordelijkheid voor zijn kat. Er moet tijd genomen worden om zich in het onderwerp in te lezen, het meeste waarde hechten aan de kwaliteit van de rauwvoeding en de maaltijden zorgvuldig bereiden. Neemt de kattenvriend zijn verantwoordelijkheid en worden de BARF-maaltijden zorgvuldig en met veel aandacht bereidt dan is de rauwe voedingsmethode zeker een geschikte voedingsmethode voor bijna elke kat!

Zelf koken

Ook bij het zelf koken van de voeding voor de kat wordt het zelf voorbereid. In tegenstelling tot de rauwe voeding wordt het verwarmd voor het voeden. Daardoor is het beter verteerbaar voor veel gevoelige en oudere katten, of voor degene die nooit rauw gevoed zijn.

Kattenvoer zelf koken is een goede mogelijkheid voor iedereen die precies wil weten wat er in het kattenvoer zit en om verschillende redenen geen rauwvoeding wil voeden. Toch moet de katteneigenaar goed beseffen dat veel voedingsstoffen worden vernietigd door de verwarming van het vlees en hierbij verloren gaan, integenstelling tot de BARF-methode. Net zoals bij rauwvoer moeten katteneigenaren de porties met zorg een aandacht bereid worden – ook is het inlezen in het onderwerp een must!

Welke voedingsmethode past bij mijn kat?

Je hebt nu een overzicht van de verschillende voedingswijzen gekregen. Wat je ook kiest, het is niet alleen een kwestie van voorkeur, maar het hangt ook af van de behoefte van jouw kat. Misschien heb je een duidelijke favoriet gevonden tijdens het lezen? Misschien ben je al op zoek naar het juiste kant-en-klare voer, aan het onderzoeken en het lezen van voedseletiketten? Misschien heb je nog niet besloten.

Houdt één ding in ieder geval in je achterhoofd: de perfectie voedingsmethode voor de kat dient haalbaar te zijn met jouw levensstijl, evenals met eventuele gezondheidsproblemen van jouw huiskat. De focus ligt op de kat! Houdt potentiële onverenigbaarheden in het achterhoofd en houdt in de gaten hoe jouw kat gevoed wordt. Veel huiskatten misbruiken een stuk goulash om te spelen en weten niet dat het vlees het basiselement van hun dieet is. Veel voormalige zwerfkatten verafschuwen kant-en-klare voeding…

Zoals ze ziet zijn er aardig wat mogelijkeheden om het juiste kattenvoer voor de volwassen kat samen te stellen. Wij wensen jouw kat in ieder geval smakelijk eten!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.