Vliegen met de kat

Vliegreizen met de kat

Vliegreizen met de kat

Vliegen met de kat is nog minder populair dan een verblijf in de auto. Onbekende geuren, harde geluiden en drukcompensatie maken de vlucht onaangenaam voor de kat. Maar helaas kan het niet altijd worden voorkomen dat je jouw kat mee moet nemen in het vliegtuig. Maar of het nu voor de reis of het lange verblijf in het buitenland is: met een beetje voorbereiding kun je de vlucht zo aangenaam mogelijk maken voor jouw kat.

De juridische kant

Wie zijn kat mee wil nemen in het vliegtuig dient op voorhand bij de luchtvaartmaatschappij te informeren over hun beleid. Terwijl sommige luchtvaartmaatschappijen geen dieren in de cabine, maar enkel in de bagageruimte toestaan, laten andere luchtvaartmaatschappijen wel dieren toe in de cabine. Echter wijkt de regelgeving met betrekking tot het gewicht en de omvang van de benches af. In de meeste gevallen heeft een transporttas van textiel, die goedgekeurd is voor luchtvervoer, de voorkeur. In het algemeen moeten de dieren bij de reservering geregistreerd worden en vaak ook een bepaalde vergoeding betalen.

Wanneer je naar het buitenland reist moet je ook de respectievelijke toelatingseisen van het land van bestemming naleven. Informatie hierover is terug te vinden op de homepage van de ambassade. Afhankelijk van de toelatingseisen benodigt jouw kat een gezondheidscertificaat of bepaalde vaccinaties. Een EU-dierenpaspoort is ook een must. Vergeet ook niet om alle benodigde documenten mee te nemen tijdens de reis!

vliegen met kat

Vliegen met de kat: medicatie

Ook als je jouw kat goed wil doen: kalmerende medicatie wordt niet aanbevolen voor vliegreizen. Veel luchtvaartmaatschappijen verbieden het zelfs. De reden: medicatie werkt in de lucht een paar keer sterker dan op de grond, de effecten zijn hierdoor moeilijk te voorspellen. Dat is de reden waarom meer en meer maatschappijen geen dieren meer vervoeren – noch in de bagageruimte of in de cabine.

De veiligheidscontrole

Bij de veiligheidscontrole moeten dieren die in de cabine reizen uit de bench gehaald worden. Vraag hierbij naar een aparte ruimte en wijs op het feit dat een op hol geslagen kat niet meewerkt en het vluchtverkeer mogelijk vertraagd – volharding loont vaak!

Tijdens de vlucht

De voorbereiding op de vlucht is een uitzonderlijke situatie – verblijven in een vliegtuig en de stijgende druk in de cabine bij het opstijgen zijn allesbehalve aangenaam voor uw kat. Elke kat reageert anders: sommige zijn stil, andere klagen luidkeels. Weer andere raken in paniek of ademen extreem snel. Wat er ook gebeurt: tijdens de vlucht moeten katten de hele tijd in de draagtas blijven. Deze moet goed gesloten zijn en op zijn plaats blijven. Deze bepalingen van de luchtvaartmaatschappij hebben hun redenen: niemand wil dat uw kat ontsnapt in het vliegtuig… Eventuele allergieën of fobieën van de passagiers en het uren zoeken naar uw kat moeten worden vermeden.

Afhankelijk van de lengte van de vlucht kun je jouw kat wel tussendoor een beetje water geven of strelen… Een klein slokje water of een beetje kattenpasta motiveren de kat om te slikken en kan helpen met drukcompensatie.  Niet elke kat wil tijdens de reis iets drinken. Ondanks de dorst weigeren veel katten de vochtinname. Bij vertrouwde dieren kan men bij lange reizen met een wegwerpspuit zonder naald wat vloeistof in de mond spuiten. Het is zinvol en gemakkelijk om de rits van de transporttas een klein stukje te openen en met de hand erin te gaan. Pas echter op voor verwondingen wanneer uw kat zich terugtrekt of zelf sist. Een reis met een vliegtuig is echt een uitzonderlijke situatie!

Dankzij de airconditioning is het in het vliegtuig vaak koel. Een laken over de transporttas kan de kat beschermen tegen de tocht. Echter reist niet elke kat graag in het donker… Veel transporttassen zoals de SturdiBag hebben meerdere ramen en sluiten met klittenband, die weer geopend kunnen worden in geval van nood.

vliegen met kat

De aankomst

Eindelijk – geland! Echter, met de aankomst op de luchthaven is in de meeste gevallen de reis nog niet voorbij. Afhankelijk van het feit of uw naar het buitenland bent gevlogen moet je nog langs de douane. Deze zijn niet altijd geïnteresseerd in huisdieren – in ieder geval moet je het gezondheidscertificaat en het huisdierenpaspoort van jouw kat bij de hand hebben. Zonder deze documenten is vaak de toegang evenals een terugkeer onmogelijk. Meer informatie is te vinden op de homepage van de betreffende ambassade.

Na de vlucht

Thuis, in het vakantiehuis of in het nieuwe huis aangekomen zal jouw kat een beetje wankel zijn. Gun de kat rust en laat hem eerst een beetje bijkomen! Tijdens het bijkomen kunnen Feliway en Bachbloesem helpen.

Wij wensen jou en jouw kat een goede reis en alle goeds!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Autorijden met de kat

Katten reizen niet graag. Elke verplaatsing is pure spanning voor de gevoelige dieren, omdat onbekende geluiden en geuren zelfs de meest robuuste naturen nerveus maken. Toch moeten diereneigenaren af en toe de kat ergens mee naar toe nemen – zij het voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts, een verhuizing of een langere vakantie. Auto rijden is misschien niet de gewenste verplaatsing van de kat – maar met een beetje voorbereiding ontneemt je de angst van jouw kat tijdens het ritje. In dit artikel lees je alles over, autorijden met de kat.
3 min

Kunnen katten beledigd zijn?

Misschien heb je het al eens meegemaakt: je komt terug van vakantie en kijkt ernaar uit je kat terug te zien. In plaats daarvan lijkt je kat boos te zijn en keert je zijn rug toe. Maar kunnen katten zich wel beledigd voelen?
5 min

9 tips om de perfecte katten transportbox te vinden

Bij de basisuitrusting voor katten hoort een transportbox. Ongeacht of jouw kat nu uit het asiel, van de fokker of bij een particulier komt – het dier moet veilig naar jouw huis kunnen worden vervoerd. Daarnaast zul je de box ook nodig hebben voor de verschillende bezoeken aan de dierenarts. Al met al is het dus verstandig om op voorhand een transportbox aan te schaffen. Daarom hebben we hieronder negen tips voor je samengesteld.