BARF – Biologisch verantwoord rauwvoer voor katten

BARF – Biologisch verantwoord rauwvoer voor katten

BARF – Biologisch verantwoord rauwvoer voor katten

BARF voor katten

Slechts weinig kattenbezitters komen niet in contact met de term ‘BARF’ – maar veel dierenliefhebbers kunnen nog steeds niet veel beginnen met dit vreemde woord. Wat is BARF überhaupt en waarom zou het ‚biologisch verantwoorde rauwvoer‘ voor katten zo gezond zijn, wat zijn de voor- en nadelen van deze voedingsmethode?

Wat is BARF?

De term ‘BARF’ betekent het zogenaamde ‘biologisch verantwoorde rauwvoer’. Geschikt is deze voedingsmethode vooral om één reden: katten zijn van nature carnivoren. Bij het rauwvoer krijgen ze dat precies: veel vers vlees. In tegenstelling tot het zelf koken van kattenvoeding is het BARF-voedsel nauwelijk rauw en wordt het niet eerst gekookt of gebakken. Dit feit bracht de rauwe voedingsmethode veel kritiek. Rauw vlees is voor mensen meestal ongezond, kan maagklachten en intoleranties veroorzaken. Is dat bij katten ook het geval?

Waarom is rauw voedsel geschikt voor katten?

Ook al staan huiskatten al duizenden jaren aan onze zijde, industrieel mengvoer is echter vrij nieuw: het bedrijf Mars kwam in 1958 met het eerste blikvoer voor katten, zelfs vandaag de dag is het product nog bekend onder de naam ‘Whiskas’. Twintig jaar later volgde het bijbehorende droogvoer van hetzelfde merk. In de jaren ’70 ontwikkelde Hills de ‘Prescription Diet Feline’, sinds 1990 is er ook dieetvoer voor de bestrijding van ziekten. De kat had zich fysiek nog niet ingesteld op de voeding uit praktische dozen, zakken en droogvoerblikken. Evolutie op fysiek niveau vindt plaats over een zeer lange periode van tijd en vele generaties. Zelfs vandaag de dag vangen veel katten nog steeds vogels en kleine knaagdieren, zelfs wanneer ze zich niet alleen hoeven te voeden met zelf gevangen voedsel. Het spijsverteringskanaal van de kat is derhalve nog niet gewend geraakt aan het meer comfortabele wonen met mensen en het daaruit voortvloeiende aanbod van gemaksproducten. Van binnen zijn de katten immers nog altijd jagers – dit geldt voor hun gedrag, maar in het bijzonder ook voor hun organen, die vergelijkbaar zijn met die van kleine, wilde katten!

Daarom is de ideale voeding voor een huiskat vandaag de dag nog steeds vergelijkbaar met de samenstelling van de gemiddelde muis. Inmiddels is zelfs wetenschappelijk bewezen dat katten de voorkeur geven aan voedsel dat is samengesteld uit 50 tot 60 procent eiwit, 20 tot 30 procent vet en drie tot acht procent koolhydraten.

Maar hoe zit het met bacteriën en parasieten zoals wormen, die eventueel in vlees gelokaliseerd kunnen worden? Als oorspronkelijke jager is de kat volledig aangepast aan de consumptie van rood vlees – in het wild wordt ten slotte zelden perfect geconserveerde kant-en-klare voeding gevonden en muizen zijn nu eenmaal ‘rauw’. Het maagzuur van de kat is daarom zeer agressief, de kleine jagers zijn dan ook lang niet zo gevoelig voor voedselvergiftiging als mensen.

Terwijl rauw vlees minder geschikt is voor menselijke consumptie, is het een perfect passende voeding voor de jagende kat! BARF geldt niet ongegrond als de oorspronkelijke voedingsmethode. Echter, de rauwe voedingswijze is natuurlijk niet zonder risico.

Rauwe voeding – maar op de juiste manier!

Om de kat alles binnen te laten krijgen wat hij nodig heeft om gezond te blijven, moet de rauwe voeding correct worden geassembleerd. Zelfs in het wild voeden de katten zich niet alleen met het magere vlees van hun prooi. Ze hebben ook slachtafval zoals het hart, de lever en longen nodig, evenals een deel van de botten en de vacht van hun maaltijd, die veel calcium en vezels bevatten. Dit houdt dus in dat BARF niet alleen moet bestaan uit mager vlees. Katteneigenaren, die hun kat volgens de BARF-methode voeden, moeten zich vooraf inlezen, daarna de behoeften van hun kat aan voedingsstoffen, vitamines, eiwitten en koolhydraten nauwkeurig berekenen en de recepten aanpassen aan de desbetreffende eisen. Afhankelijk van leeftijd, ras, geslacht en medische voorgeschiedenis kan de BARF-portie dus voor elke kat verschillen. Daardoor is het ook zeer aanpasbaar – rauwvoeders weten precies wat zich wel en niet in het voedsel bevindt! Over het algemeen werken BARF-aanhangers echter met vers vlees en ingewanden, kunstmatige of natuurlijk mineralen of vitaminesupplementen en soms zelfs met kleine hoeveelheden groenten en fruit. Deze vezeldelen helpen de spijsvertering van de kat te reguleren.

Hulp bij de berekening van de ingrediënten en additieven voor hun kat kan men verkrijgen met de zogenaamde ‘BARF-calculator’ op internet. Inmiddels zijn er ook een aantal specialisten op dit onderwerp, deze houden zich in de diepte bezig met het onderwerp rauwe voeding en bieden tips en tricks. Helaas is BARF voor katten minder bekend onder dierenartsen. Jouw vertrouwde arts kan je adviseren als het gaat om mogelijke ziekten en de daaruit voortvloeiende voedingsbehoeften van je kat.

BARF – maar natuurlijk!

Een bijzonderheid van de rauwe voeding is een bijzonder natuurlijke manier van suppletie. In plaats van het vlees en de ingewanden te mengen met kunstmatige voedingsstoffen zoals calcium en vitamine A, gebruiken de vertegenwoordigers van de ‘natuurlijke’ rauwe voeding fijn gemalen eierschalen en levertraan. In plaats van vitamine B poeder wordt biergist gebruikt, tarwekiemolie biedt vitamine E. Magnesium wordt toegevoegd door middel van gedroogd zeewier genaamd Spirulina in plaats van Magnesiumglucanat. Een zeewiermaaltijd in combinatie met jodium.

Niettemin is het zelfs in de ‘natuurlijke’ aanvulling van rauwvoeding belangrijk om de exacte behoeften van de kat te kennen! Dieren met struviet mogen bijvoorbeeld geen magnesiumsupplementen binnen krijgen, bij alle katten is daarnaast de verhouding calcium-fosfor bijzonder belangrijk. Het aminozuur taurine is essentieel, omdat de kat deze niet zelf kan aanmaken uit de voedingsbouwstenen… Terwijl de in water oplosbare vitamines worden uitgescheiden uit het lichaam kan een overschot van in vet oplosbare vitaminen leiden tot een langzame vergiftiging.

Gemaks-BARF

Je ziet het: om alle behoeften van de kat te ontdekken en te kunnen vervullen is diepgaand onderzoek en een doordachte voorbereiding nodig. Niet onmogelijk! Maar recepten zoeken, vers vlees kopen, ingrediënten snijden, supplementen wegen, goed mengen, gedeelten verpakken en in de vriezer plaatsen: dit is natuurlijk een hoop werk en niet voor iedereen weggelegd. Wie zichzelf niet warm gemaakt krijgt voor het nauwkeurige onderzoek rond de voeding van zijn kat, voedingsstofberekeningen met veel vraagtekens verbindt en niet kan voldoen aan de nauwkeurige eisen van het wegen van ingrediënten en supplementen, of simpelweg niet de tijd heeft voor het specifieke rauwvoer moet niet met de BARF-methode beginnen.

Zogenaamde ‘gemaks-BARF producten’ geven katteneigenaren zonder veel vrije tijd of know-how over deze voedingswijze de mogelijkheid om hun kat toch soortspecifiek te voeden. Waren rauwproducten voor de kat een paar jaar geleden alleen exclusief verkrijgbaar bij plaatselijke slagers of op het internet, zijn er nu zelfs grote producenten deze voedseltrend aangegrepen: ‘kant-en-klare BARF producten’ worden samengesteld volgens de behoeften van de kat uit rauw vlees en noodzakelijke voedingsstoffen, deze worden vervolgens ingevroren in porties. De katteneigenaar kan het dan ontdooien en voeren wanneer het nodig is. Voor katteneigenaren die kritisch tegenover BARF staan en hun katten heerlijke menu’s willen bieden, zijn er exclusieve recepten die je het water in de mond laten lopen: wildragout met broccoli en aardappelen – dat klinkt bijna precies hetzelfde als een goede lunch voor peuters!

Voor katteneigenaren die nog steeds liever zelf voeding bereiden en het vlees voor hun dieren liever eigenhandig bereiden zijn er kant en klare supplementen. Dit zijn alle noodzakelijke vitaminen en mineralen die de kat binnen moet krijgen en hoeven alleen met vers vlees en ingewanden gemengd te worden. En klaar is de geschikte voeding voor jouw kat – en geheel zonder wegen en in minimale tijd!

BARF voor katten voor- en nadelen

Net als bij het voeren van kant en klare voeding en kritiek, waarbij voedselfabrikanten wijzen op bedorven vlees en onzuiverheden in het kattenvoer, is ook rauwvoeding niet zonder risico. Ook rauw vlees kan besmet zijn met pathogenen of eitjes van wormen. Het agressieve maagzuur van de kat kan veel afweren, maar bij jonge, oudere of zieke dieren blijft er een risico. Kant en klare supplementen kunnen anders samengesteld zijn dan op de doos is vermeld. Wordt voor de rauwe voeding uitsluitend vlees gebruikt wat geschikt is voor menselijke consumptie en worden deze getest op ziekten en parasieten? Maar wie zelf geen vlees en supplementen produceert is aangewezen op derde partijen – en omdat vergissen menselijk is, kan ook de biologische slager op de hoek een fout maken.

Wie zijn kat voedt volgens de BARF-methode moet zich ervan bewust zijn dat hij hiermee een grote verantwoordelijkheid aanvaardt. Als hij niet bereidt is zich in te lezen in de materie, bij de grondstoffen de meeste waarde aan kwaliteit te hechten en de maaltijden zorgvuldig te bereiden is het gebruik van gemaksproducten een betere en veiligere oplossing. Neemt de kattenvriend zijn verantwoordelijkheid en creëert hij de BARF-maaltijden van zijn kat zorgvuldig en met veel aandacht, dan is de rauwe voedingsmethode zeker een geschikte methode voor bijna elke kat.

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.
3 min

Kattenmelk

Kattenmelk, melk en katten horen volgens veel mensen nou eenmaal bij elkaar. De overweldigende wens van katten naar melk kennen we ook van veel kinderboeken en films. Dit verlangen is er ook in de werkelijkheid, want katten houden van melk. Een theorie voor het enthousiasme voor melk is dat het de katten herinnert aan de zoogperiode. Mogen katten melk drinken of niet?