BARF voor katten

BARF – Biologisch verantwoord rauwvoer voor katten

BARF – Biologisch verantwoord rauwvoer voor katten

.

BARF voor katten

Bijna ieder baasje is wel bekend met term ‘BARF’. Veel dierenliefhebbers kunnen echter nog steeds niet veel beginnen met dit vreemde woord. Wat is BARF überhaupt en waarom zou het ‚biologisch verantwoorde rauwvoer‘ voor katten zo gezond zijn, wat zijn de voor- en nadelen van deze voedingsmethode?

Wat is BARF?

De term ‘BARF’ betekent zoveel als ‘biologisch verantwoord rauwvoer’. Deze voedingsmethode is met name geschikt omdat katten van nature carnivoren zijn. Bij het rauwvoer krijgen ze precies dat: veel vers vlees. In tegenstelling tot het zelf koken van kattenvoeding is het BARF-voedsel nauwelijk rauw en wordt het niet eerst gekookt of gebakken. Dit feit bracht de rauwe voedingsmethode veel kritiek. Rauw vlees is voor mensen meestal ongezond, kan maagklachten en intoleranties veroorzaken. Is dat bij katten ook het geval?

Waarom is rauw voedsel geschikt voor katten?

Industrieel mengvoer is vrij nieuw: het bedrijf Mars kwam in 1958 met het eerste blikvoer voor katten, zelfs vandaag de dag is het product nog bekend onder de naam ‘Whiskas’. Twintig jaar later volgde het droogvoer van hetzelfde merk. In de jaren ’70 ontwikkelde Hills de ‘Prescription Diet Feline’, sinds 1990 is er ook dieetvoer. De kat had zich fysiek nog niet ingesteld op de voeding uit praktische blikken , zakken en doosjes. Evolutie op fysiek niveau vindt plaats over een zeer lange periode van tijd en vele generaties.

Kleine jagers

Zelfs vandaag de dag vangen veel katten nog steeds vogels en kleine knaagdieren. Dit doen ze zelfs als ze niet afhankelijk zijn van zelf gevangen voedsel. Het spijsverteringskanaal van de kat is daarom nog niet gewend aan het dierenvoer dat wij mensen ze geven. Van binnen zijn de katten immers nog altijd jagers; dit geldt voor hun gedrag, maar in het bijzonder ook voor hun organen.Daarom is de ideale voeding voor een huiskat vandaag de dag nog steeds vergelijkbaar met de samenstelling van de gemiddelde muis. Inmiddels is zelfs wetenschappelijk bewezen dat katten de voorkeur geven aan voedsel dat is samengesteld uit 50% tot 60% eiwit, 20% tot 30% vet en 3% tot 8% koolhydraten.

Parasieten in vlees

Maar hoe zit het met bacteriën en parasieten zoals wormen, die eventueel in vlees kunnen zitten? Als oorspronkelijke jager is de kat volledig aangepast aan de consumptie van rood vlees. In het wild wordt ten slotte zelden perfect geconserveerde kant-en-klare voeding gevonden en muizen zijn nu eenmaal ‘rauw’. Het maagzuur van de kat is daarom zeer agressief, de kleine jagers zijn dan ook lang niet zo gevoelig voor voedselvergiftiging als mensen.

Terwijl rauw vlees minder geschikt is voor menselijke consumptie, is het een perfect passende voeding voor de jagende kat! BARF geldt niet ongegrond als de oorspronkelijke voedingsmethode. De rauwe voedingswijze is echter niet zonder risico.

Rauw voer op de juiste manier!

Zodat je kat alles binnenkrijgt voor een gezond leven, moet de rauwe voeding correct worden samengesteld. Zelfs in het wild voeden katten zich niet alleen met het magere vlees van hun prooi. Ze hebben ook slachtafval zoals het hart, de lever en longen nodig. Ook een deel van de botten en de vacht van hun maaltijd, die veel calcium en vezels bevatten. Dit houdt dus in dat BARF niet alleen moet bestaan uit mager vlees.

Baasjes die hun kat volgens de BARF-methode voeden, moeten zich vooraf inlezen. Vervolgens moeten ze de behoeften van hun kat aan voedingsstoffen, vitamines, eiwitten en koolhydraten nauwkeurig berekenen en de recepten aanpassen aan de desbetreffende eisen. Afhankelijk van leeftijd, ras, geslacht en medische voorgeschiedenis kan de BARF-portie dus voor elke kat verschillen. Daardoor weten de baasjes precies wat er wel of niet in het voedsel zit! Over het algemeen werken BARF-aanhangers echter met vers vlees en ingewanden, kunstmatige of natuurlijk mineralen of vitaminesupplementen. Soms gebruiken ze zelfs kleine hoeveelheden groenten en fruit. Dergelijke vezels helpen de spijsvertering van de kat te reguleren.

Hulp bij de berekening van de ingrediënten en additieven voor hun kat kan men verkrijgen met de zogenaamde ‘BARF-calculator’ op internet. Inmiddels zijn er ook een aantal specialisten op dit onderwerp, deze houden zich in de diepte bezig met het onderwerp rauwe voeding en bieden tips en tricks. Helaas is BARF voor katten minder bekend onder dierenartsen. Jouw vertrouwde arts kan je adviseren als het gaat om mogelijke ziekten en de daaruit voortvloeiende voedingsbehoeften van je kat.

BARF, maar natuurlijk!

Een bijzonderheid van de rauwe voeding is een bijzonder natuurlijke manier van suppletie. In plaats van het vlees en de ingewanden te mengen met kunstmatige voedingsstoffen zoals calcium en vitamine A, worden er fijn gemalen eierschalen en levertraan toegevoegd. In plaats van vitamine B poeder wordt biergist gebruikt, tarwekiemolie biedt vitamine E. Magnesium wordt toegevoegd door middel van gedroogd zeewier genaamd Spirulina in plaats van Magnesiumglucanat.

Niettemin is het zelfs in de ‘natuurlijke’ aanvulling van rauwe voeding belangrijk om de exacte behoeften van de kat te kennen! Dieren met struviet mogen bijvoorbeeld geen magnesiumsupplementen binnen krijgen, bij alle katten is daarnaast de verhouding calcium-fosfor bijzonder belangrijk. Het aminozuur taurine is essentieel, omdat de kat deze niet zelf kan aanmaken uit de voedingsbouwstenen… Terwijl de in water oplosbare vitamines worden uitgescheiden uit het lichaam kan een overschot van in vet oplosbare vitaminen leiden tot een langzame vergiftiging.

Gemak

Je ziet het: om alle behoeften van de kat te ontdekken en te kunnen vervullen is diepgaand onderzoek en een doordachte voorbereiding nodig. Niet onmogelijk! Maar het is een hoop werk en niet voor iedereen weggelegd. Je kunt het beter links laten liggen als je niet warm loopt voor het nauwkeurige onderzoek rond de voeding van je kat. Houd er ook rekening mee dat je , voedingsstofberekeningen moet maken en nauwkeurige eisen moet wegen.

Dankzij kant-en-klare BARF-producten kun je je kat toch soortspecifiek te voeden zonder dat het veel tijd of kennis vergt. Rauwe producten voor katten waren een paar jaar geleden exclusief verkrijgbaar bij plaatselijke slagers of op het internet. Nu zijn er zelfs grote producenten die in deze trend voorzien. De kant-en-klare BARF-producten worden samengesteld met rauw vlees en noodzakelijke voedingsstoffen en vervolgens ingevroren in porties. Je kunt het dan ontdooien en voeren wanneer het nodig is. Voor baasjes die kritisch over BARF zijn, maar hun kat een heerlijke menu’s willen bieden, bestaan er exclusieve recepten zoals met ragout, broccoli en aardappelen.

Voor katteneigenaren die nog steeds liever zelf voeding bereiden en het vlees voor hun dieren liever eigenhandig bereiden zijn er kant en klare supplementen. Dit zijn alle noodzakelijke vitaminen en mineralen die de kat binnen moet krijgen. Ze hoeven alleen met vers vlees en ingewanden te worden gemengd.

De voor- en nadelen van BARF voor katten

Net als bij het voeren van kant en klare voeding en kritiek, waarbij voedselfabrikanten wijzen op bedorven vlees en onzuiverheden in het kattenvoer, is ook rauwvoeding niet zonder risico. Ook rauw vlees kan besmet zijn met pathogenen of eitjes van wormen. Het agressieve maagzuur van de kat kan veel afweren, maar bij jonge, oudere of zieke dieren blijft er een risico. Kant en klare supplementen kunnen anders samengesteld zijn dan op de doos is vermeld. Wordt voor de rauwe voeding uitsluitend vlees gebruikt wat geschikt is voor menselijke consumptie en worden deze getest op ziekten en parasieten? Maar wie zelf geen vlees en supplementen produceert is aangewezen op derde partijen – en omdat vergissen menselijk is, kan ook de biologische slager op de hoek een fout maken.

Wie zijn kat voedt volgens de BARF-methode moet zich ervan bewust zijn dat hij hiermee een grote verantwoordelijkheid aanvaardt. Als je niet bereidt bent om je in te lezen in de materie, bij de ingrediënten de te hechten aan kwaliteit en de maaltijden zorgvuldig te bereiden, is het gebruik van gemaksproducten een betere en veiligere oplossing. Als je met veel tijd, zorg en aandacht BARF-maaltijden voor je kat bereid, is de rauwe voedingsmethode zeker een geschikte methode voor bijna elke kat.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.