Welke soorten kattenvoer zijn er?

Verschillende soorten kattenvoer

Verschillende soorten kattenvoer

Natvoer of droogvoer? Of gecombineerd?  Welke soorten kattenvoer zijn er? Het brede aanbod aan kattenvoer stelt de versgebakken katteneigenaar voor een grote uitdaging. Welke voeding is geschikt voor jouw kat en in welke hoeveelheden? Daarnaast is er nog de mogelijkheid voor het ‘BARF-dieet’ of om de voeding zelf te bereiden.

Wat is nou het juiste kattenvoer voor jouw lieveling? We hebben de belangrijkste verschillen tussen de verschillende soorten kattenvoer in één oogopslag voor je samengevat.

Droogvoer voor katten

Droogvoer wordt door het onttrekken van water houdbaar gemaakt. Het is gemakkelijk te voeden, het is goedkoop en de voederbak blijft schoon, dit zijn goede argumenten bij het kiezen voor droogvoer. In tegenstelling tot de natuurlijke voeding van de kat bevat droogvoer echter vrijwel geen vocht. Het voorziet het lichaam zowaar niet van water, in tegenstelling tot het kiezen voor natvoer concentreert de urine zich en stijgt de pH-waarde. Nier- en blaasstenen kunnen het gevolg zijn. Kies je voor droogvoer, moet je jouw kat daarnaast nog water toedienen. Een drinkfontein, of het plaatsen van een aantal drinkbakken in de woning kunnen de oplossing zijn.

Natvoer voor katten

Natvoer voor katten kunnen zowel in blik, in dozen en tegenwoordig zelfs in praktische zakjes voorkomen. In tegenstelling tot droogvoer is het vochtgehalte in natvoer wel hoog. Zowel nat- als droogvoer is er in goede en slechte kwaliteit. Zorg ervoor dat in ieder geval een hoog vleesgehalte en een gering percentage koolhydraten aanwezig is – deze voeding voldoet aan de vereisten van de vleesetende kat.

Rauwvoer voor katten

Het zogenoemde ‘BARF’ (biologisch verantwoord rauwvoer) wordt steeds meer een trend. De kat krijgt dan uitsluitend spiervlees en slachtafval van geselecteerde diersoorten. Afhankelijk van de filosofie wordt dit gemengd met kunstmatige supplementen of specifiek aangevuld met natuurlijke additieven, zoals beendermeel en eierschalen, om aan de mineralen- en vitaminebehoefte van het dier te voldoen. Bij een exclusieve voeding van spiervlees kunnen er zeer snel gebreken optreden. Mensen die rauwvoer voeden, moeten daarom precies de behoefte van het dier kennen! ‘Kant-en-klare BARF-producten’ maakt rauw voeden nu nog eenvoudiger. Hierbij vervalt het onderzoeken en het vermalen van het vlees en de supplementen. Dit alles wordt gedaan door de fabrikant en die levert vaak vers ingevroren vlees aan de voordeur.

Zelfbereid voer voor katten

Wanneer je een gevoelige of allergische kat heeft, moet je vaak zelf naar de pollepel grijpen. Bij een zelfbereide maaltijd weten katteneigenaren precies welke ingrediënten er wel of niet in het voer zijn opgenomen. Vitaminen en mineralen moeten echter pas na het koken toegevoegd worden, omdat het koken veel natuurlijke voedingsstoffen in de maaltijd kan vernietigen. Net als bij rauwe voeding is hier een nauwkeurige aanvulling van de benodigde vitaminen en mineralen essentieel zodra het aandeel van zelfbereide voeding meer dan 20 procent van het wekelijkse aandeel bedraagt.

… en zoals altijd natuurlijk: geen enkele voedingsmethode moet exclusief zijn. Er zijn veel katteneigenaren die succesvol hoogwaardig blikvoer met rauwvoer of een zelfbereide maaltijd combineren.

Ongeacht welke voedingsmethode je ook kiest: het is belangrijk dat het voedsel voldoet aan de natuurlijke behoeften van de kat. Katten zijn vleeseters, ze vereisen veel hoogwaardige proteïnen en maar een klein aandeel van plantaardige ingrediënten en koolhydraten. Meer over dit thema leest je in ons artikel ‘het juiste kattenvoer’.

Overigens: nat- en droogvoer voor katten, evenals aanvullende voeding of speciaalvoer voor katten zijn beschikbaar in de zooplus-winkel! Je vind alle soorten kattenvoer in onze shop! Hier vindt je naast een gedetailleerde beschrijving van het product ook een precieze analyse en verklaring van de ingrediënten.

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.
3 min

Kattenmelk

Kattenmelk, melk en katten horen volgens veel mensen nou eenmaal bij elkaar. De overweldigende wens van katten naar melk kennen we ook van veel kinderboeken en films. Dit verlangen is er ook in de werkelijkheid, want katten houden van melk. Een theorie voor het enthousiasme voor melk is dat het de katten herinnert aan de zoogperiode. Mogen katten melk drinken of niet?