31 januari 2018 - Updated 15 maart 2019

Vlooien en teken bij katten

Kat krijgt middel tegen vlooien en teken

Katten die buiten heerlijk vrij rond mogen dwalen nemen vaak ongenode gasten mee naar huis: vlooien en teken – parasieten die in de kattenhuid of -vacht leven en aanzienlijke risico’s voor de gezondheid kunnen veroorzaken. Lees in dit artikel meer over het voorkomen en bestrijden van deze vervelende parasieten.

Vlooienpreventie

Vlooien zijn te herkennen als kleine zwarte puntjes. Er is een grote diversiteit aan middeltjes tegen deze ongewenste gasten: middeltjes om in te nemen, in te wrijven, poedertjes of shampoo. Deze zijn in ieder geval gedeeltelijk preventief in te zetten, net als een vlooienhalsband, die zo’n drie tot vier maanden lang continu insecticide afgeeft. Als ze nat worden, bijvoorbeeld in een regenbui, verliezen deze halsbanden echter hun werking, terwijl dit vlooien er niet van afhoudt om zich in de vacht van jouw kat te nestelen.

Als je plotseling ontdekt dat jouw kat vlooien heeft opgelopen, is het uiterst belangrijk om ook de omgeving van de kat met een vlooienbestrijdingsmiddel te behandelen, dus bijvoorbeeld het knuffelholletje of haar lievelingsplek. Daar leggen de parasieten namelijk hun eitjes, en zo vermenigvuldigt één vlo zich in vier weken tot 2.500, na acht weken tot 125.000.

Opgelet in de tekentijd

Ook tegen teken, die zich in de huid vastzuigen, zijn er preventieve middeltjes om in te nemen of te wrijven. Een tekenhalsband kan ook helpen om het ongedierte uit de buurt van je kat te houden. Deze parasieten voeden zich met bloed en komen met name voor in het voorjaar vanaf maart en in de late zomer tot eind oktober. Iedere keer nadat jouw kat buiten heeft rondgewandeld moet ze grondig op teken worden afgezocht. De bloedzuigers kunnen met een pincet of speciale tekentang uit de huid gedraaid worden. Daarbij moet de kop ook verwijderd worden, anders kan de plek van de beet later gaan ontsteken. Het gebruik van huismiddeltjes, zoals op andere plekken vaak wordt aanbevolen, is vanwege het erg kleine effect niet aan te raden.

vlooien en teken bij katten

Bestrijding van andere parasieten

Andere parasieten op de poezenhuid zijn luizen. Ze zijn lichtgeel en nestelen zich vooral in de vacht van onverzorgde en verzwakte dieren. De bestrijding van luizen is hetzelfde als die van vlooien. Het enige verschil is dat luizen echt alleen maar op hun gastheer of -vrouw leven, zodat hun omgeving niet hoeft te worden behandeld.

Een andere parasiet is de oormijt. Deze nestelen zich in de externe gehoorgang. Je kunt hun aanwezigheid herkennen aan zwarte, kruimelige korstjes in de gehoorgang. De kat blijft haar kop schudden en aan haar oor krabben. Hier is de dierenarts nodig: deze zal de gehoorgangen reinigen en een zalfje meegeven, zodat de mijten met zekerheid kunnen worden gedood.

In onze webshop vind je alle producten voor ongediertebestrijding, zoals spot-on preparaten en halsbanden. Ook een tekentang bestel je voordelig bij zooplus!

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?