Vlooien en teken bij katten verwijderen

Zwart-witte kat in grasveld

Teken liggen vooral in hoog gras op de loer.

Wanneer de temperatuur een tijdje weer boven de 7 graden uitkomt, komen ook vervelende parasieten weer tevoorschijn. Teken bij katten zijn zeer onaangenaam. Aangezien je deze plaaggeesten het liefst zo snel mogelijk moet verwijderen, lees je hier hoe je dat moet doen.

Controleer je kat het liefst minstens 1 keer per dag grondig op teken. Als je de kat aan het knuffelen bent, kan je zijn hele lichaam onder de loep nemen.

Let daarbij vooral op de minder behaarde plekken waar teken graag gaan zitten. Rondom de kop, in de hals, rond de oren, de buik en de binnenkanten van de poten zijn plekken waar teken het liefst bijten.

De teken verschillen qua grootte tussen een paar millimeter en de grootte van een kersenpit, afhankelijk van hoeveel bloed de teek al heeft opgenomen.

Houd de plek waar de teek heeft gezeten na het weghalen nog enige tijd in de gaten. Roodheid, koorts of geen eetlust kunnen wijzen op een mogelijke ziekte bij je kat.

Hoe verwijder ik teken bij de kat op een goede manier?

Mocht je kat een teek meenemen uit een van zijn avonturen buiten, verwijder die teek dan zo snel mogelijk. Je kunt het best als volgt te werk gaan:

  • Gebruik een tekenpen of een tekenhaak.
  • Zet de pen zo dicht mogelijk op de huid en knijp daarbij niet in het lichaam van de teek.
  • Pak de kop van de teek. Haal hem vervolgens langzaam, gelijkmatig en recht uit de plaats waar hij erin is gegaan.
  • Controleer of de je de teek compleet uit de huid van je kat hebt gehaald.
  • Verwijder de teek voorzichtig, zodat hij geen nieuwe gastheer kan zoeken.
  • Desinfecteer de wond en controleer deze regelmatig.
  • Houd de tekenbeet erna nog even in het achterhoofd. Als je kat ziek wordt, koorts krijgt of loom is, ga dan snel naar een dierenarts.
tekentang

Welke ziektes kunnen teken overdragen?

Teken zuigen niet alleen het bloed uit je kat en ze zijn ook niet alleen vervelend. Ze kunnen ook gevaarlijke ziektes overdragen.

Vergeleken met honden worden deze ziektes gelukkig minder op katten overgedragen. Katten worden ook om nog niet verklaarde redenen minder ziek. Toch is er bij iedere tekenbeet de mogelijkheid dat je kat geïnfecteerd wordt met een bacterie. Borreliose, anaplasmose en babesiose zijn de meest voorkomende infectieziektes.

Teken verwijderen bij katten: hoe eerder, hoe beter

De ziekteverwekkers zitten in de darm van de teek en verplaatsen tijdens het bloedzuigen naar de speekselklieren. Het duurt meestal tot 24 uur voordat ze daar aangekomen zijn.

Hoe langer de teek dus de tijd heeft om bloed te zuigen, hoe waarschijnlijker de overdracht van ziekteverwekkers wordt. Als je de teek bij de kat na de beet snel kunt verwijderen, kan je het risico echter gemakkelijk minimaliseren.

Voorkomen: tekenpreventie bij katten

Vooral in het geval van een teek bij de kat geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet je de kat al vooraf beschermen tegen een tekenbeet en het risico op een overdraagbare ziekte.

Er zijn verschillende preparaten (antiparasitica) die teken doden of voorkomen dat ze zich vastzuigen. Daar zijn de volgende varianten voor:

  • Spot-on preparaten worden tussen de schouderbladen van de kat gedragen en worden vervolgens verdeeld over het hele lichaam. Afhankelijk van de werkingsduur (tussen vier en twaalf weken) moet je de kat meerdere keren per jaar behandelen.
  • Sprays werken hetzelfde als sport-on preparaten.
  • Tabletten tegen teken bij katten zijn enkel bij de dierenarts verkrijgbaar.
  • Halsbanden geven de werkzame stof continu af. Ze weren teken en andere parasieten meestal voor een langere tijd (circa 5 tot 6 maanden) Maar ze veroorzaken ook gevaar op verwonding, aangezien de katten kunnen blijven hangen met de halsband.

Zijn antiparasitica schadelijk voor katten?

Er zijn veel bezwaren tegen anti-tekenmiddelen. Allereerst moet de vraag gesteld worden of ze niet schadelijk zijn voor mens en dier, aangezien het eigenlijk gaat om zenuwgif.

De meeste antiparasitica zijn in feite zenuwgiffen. In tegenstelling tot insecten beschikken mensen en katten over een zogenoemde bloed-hersenbarrière. De werkzame stof komt dan dus niet daar aan, waar het schade zou kunnen aanrichten.

Natuurlijk kunnen er desondanks intoleranties bestaan voor de anti-tekenmiddelen. Ieder geneesmiddel heeft naast een werking ook bijwerkingen. Er zijn tegenwoordig zoveel geneesmiddelen, dat je vast iets kunt vinden wat je kat goed kan verdragen.

Er zijn echter ook problematische werkzame stoffen: permethrine, flumethrine en deltamethrine zijn bijvoorbeeld giftig voor katten. Let er daarom altijd op of het middel ook toegestaan is voor katten.

Zijn er huismiddelen tegen teken bij katten?

In diverse bronnen worden steeds weer huismiddelen als kokosolie, zwarte komijnolie, knoflook of amberkettingen aangeprezen tegen teken. Maar helpen deze huismiddelen ook echt?

Tot nu toe is alleen een lichte werkzaamheid van kokosolie aangetoond, en dat enkel bij topicale toediening. Dan moet de kat daar echter ook iedere dag op het hele lichaam mee behandeld worden. Voor onze katten, die van nature heel rein zijn, is dat allesbehalve aangenaam.

Belangrijk: huismiddelen als knoflook of zwarte komijnolie zijn giftig voor katten. Gebruik die sowieso niet om teken weg te houden.

Ondanks de euforie over de natuurlijke middelen, die soms werkzaam kunnen zijn, moet je het volgende ook niet vergeten: als je kat niet wordt gebeten door teken, kunnen daar ook andere redenen voor zijn. Zo zijn niet alle katten even aantrekkelijk voor parasieten. De ene kat is een echte magneet voor teken, de andere wordt slechts zelden gebeten.

Teken bij katten: de 3 bekendste mythes

Als het teken bij katten betreft, doen er nog altijd veel verhalen de ronde. De drie belangrijkste hebben wij voor je onder de loep genomen.

Teken zitten vooral in hoog gras of in de bosjes. Ze laten zich dus niet vanuit bomen op katten of mensen vallen.

Het is niet per se nodig om de pen te draaien om een teek bij je kat te verwijderen. De parasieten beschikken namelijk niet over schroefdraad. Mocht het met een lichte draaibeweging echter makkelijker gaan, dan kan je dat natuurlijk doen.

Als je een teek niet helemaal kunt verwijderen, is dat niet het einde van de wereld. Normaal gesproken zit de tekenkop in de korst van de wond verpakt en die valt er dan ook samen met de korst vanaf. Controleer wel regelmatig de plek waar je kat gebeten is. Mocht je tekenen van een ontsteking ontdekken, ga dan naar de dierenarts.

Niettemin: als de kop van een teek blijft hangen, kan theoretisch het risico bestaan dat ziekteverwekkers worden overgedragen. Daarom moet je er altijd op letten dat de teek volledig verwijderd wordt.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.