Vlooien en teken bij katten verwijderen

Zwart-witte kat in grasveld

Parasieten zijn kleine plaaggeesten die zich voeden van het bloed van onze katten. Ze zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook zware ziektes veroorzaken. Lees hieronder alles wat je over parasieten bij katten, met name teken en vlooien, moet weten.

Parasieten bij katten: teken

Zodra het buiten weer warmer wordt en het kwik stijgt, liggen ze op de loer: teken. Ze behoren tot de bekendste parasieten bij katten. Met name buitenkatten worden vaak slachtoffer van de kleine bloedzuigers. Dat is niet alleen lastig, maar kan ook gevaarlijk zijn. Teken dragen namelijk ziektes zoals Lyme of ziekteverwekkers zoals Borrelia over.

Gelukkig worden katten veel minder vaak besmet met dergelijke ziekteverwekkers dan honden of mensen. Met name bij katten met een zwakker immuunsysteem kunnen echter ziek worden. Bovendien kunnen teken op katten ook mensen of honden besmetten met deze ziekteverwekkers.

Controleren op teken

Hoe vroeger teken worden ontdekt, des te lager is het risico dat ziekteverwekkers de gastheer kunnen infecteren. Vooral bij de overdracht van Borrelia is snelheid van belang. Borrelia bevinden zich in de darm van de teek. Vanaf daar gaan ze het lichaam van de gastheer in. Dit proces duurt minstens twaalf uur. Als de teek dus ook Borrelia draagt en op tijd verwijderd wordt, is een besmetting in principe niet mogelijk.

Controleer je kat in het beste geval iedere keer nadat ze buiten is geweest. Teken zoeken bij katten plekken uit met een dunne huid en weinig vacht. Let daarbij bijzonder op het gebied op en rond de kop, oren, nek, buik en binnenkant van de dijbenen. Onderzoek echter het hele lichaam van de kat grondig. De grootte van de teken is afhankelijk van de hoeveelheid bloed: soms zijn zo klein als een speldenknop en soms zo groot als een kersenpit. Ze zijn dus niet altijd even goed te zien.

Spring Gen 2021 NL 1

Teken bij katten verwijderen

Teken zijn het makkelijkst te verwijderen met een tekentang. De kleine bloedzuigers bijten zich vast in de huid. Met behulp van een tekentang kunnen ze voorzichtig worden losgetrokken. Een teek moet je nooit kapot knijpen. Anders kan de maaginhoud, en daarme ede ziekteverwekkers, in de wond en dus de bloedsomloop van de kat terechtkomen. Het is bijzonder belangrijk dat je de teek compleet te verwijdert. Als de kop blijft steken, kunnen er ontstekingen optreden.

Huismiddeltjes tegen teken zoals bijvoorbeeld olie, lijn of nagellakremover, worden niet aanbevolen. Ook kunnen die ervoor zorgen dat de teek braakt en de ziekteverwekkers in de wond terechtkomen.

tekentang

Parasieten bij katten: teken stap voor stap verwijderen

 1. Gebruik een tekentang om de teek te verwijderen.
 2. Zet de tang zo dicht mogelijk op de huid van de kat.
 3. Pak de kop van de teek vast en trek hem voorzichtig en langzaam uit de huid.
 4. Controleer of je de hele teek hebt verwijderen.
 5. Desinfecteer de wond en controleer die regelmatig. Ga naar de dierenarts als de plek geïnfecteerd raakt.
 6. Houd de tekenbeet de komende tijd in het oog. Als je kat ziek wordt, koorts krijgt of zijn vacht glans verliest ga dan naar de dierenarts.

Als je de teek succesvol hebt verwijderd wil je er natuurlijk vanaf. Teken zijn zeer robuust. Veel kattenbaasjes steken de teek letterlijk in vuur en vlam om zichzelf en hun dier te beschermen. Hier is een eenvoudige en veiligere tip: leg de teek op de klevende zijde van een stukje plakband en vouw de tape dubbel. Zo kun je de teek veilig verwijderen.

Hoe weet je zeker dat je de kop van de teek verwijdert?

Het is niet altijd te vermijden dat er delen van de teek in de huid achterblijven. Met hun mond, waarin weerhaken zitten, verankert de teek zich in de huid van het dier. Vaak wordt er onterecht vanuit gegaan dat deze resten de kop van de teek zijn. Dit kan voorkomen, maar gebeurt relatief zelden. Vaker blijven delen van de mond of weerhaken in de huid steken. Als dat zo is kun je dat herkennen als een kleine zwarte punt op de plek van de beet. Je kunt de volgende voorzorgsmaatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de hele teek wordt verwijderd.

 • Gebruik het juiste gereedschap om de teek te verwijderen.
 • Blijf rustig en handel voorzichtig. Door te hard trekken kun je het lichaam van de teek eraf trekken.
 • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast.
 • Trek de teek gelijkmatig en voorzichtig naar boven tot hij loslaat

Besmettelijke ziektes

Teken zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook ernstige ziektes overdragen. Katten worden zeer zelden geïnfecteerd, maar katten met een zwak immuunsysteem zijn kwetsbaarder voor ziektes. Daaronder vallen bijvoorbeeld de onderstaande ziektes.

 • Ziekte van Lyme: de ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de bacteriegroep Borrelia wordt veroorzaakt. Borrelia hebben parasieten, zoals teken, nodig voor de overdracht. Door een tekenbeet komen ze in het bloed van een nieuwe gastheer terecht en verspreiden zich ze daar verder.
 • Babesiosis: babesiosis is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door eencellige parasieten, de Babesia. Door de beet van een vlekkenteek kunnen de Babesia over worden gedragen en de rode bloedlichaampjes aanvallen.
 • Anaplasmose: anaplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Anaplasma. Die worden eveneens overgedragen door teken en vallen de witte bloedlichaampjes aan.

Teken bij katten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet je je kat preventief beschermen tegen tekenbeten en daarmee tegen het risico op infectieziektes. Daarvoor zijn er verschillende preparaten (antiparasitica) die teken doden of voorkomen dat ze zich vastzuigen.

 • Spot-ons: spot-ons werken tot vier weken tegen teken en ander ongedierte. Ze worden tussen de schouders van de dieren gedruppeld. De werkzame stof wordt hier in de huid opgenomen en kan dankzij de voor het dier onbereikbare plek effectief zijn werk doen.
 • Sprays: ongediertesprays zijn effectief tegen teken en andere soorten ongedierte. Eenmaal aangebracht beschermen ze tot vier weken.
 • Halsbanden:een andere mogelijkheid om katten tegen teken te beschermen is halsbanden tegen ongedierte. Om de hals bieden ze bescherming tegen ongedierte.

Als een kat heeft last heeft van parasieten moet je alleen middelen gebruiken die geschikt zijn voor gebruik bij katten. Middelen voor honden bevatten vaak de werkzame stof permethrin. Deze stof is giftig voor katten en kan in het ergste geval tot de dood leiden.

vlooien en teken bij katten verwijderen

Vlooien bij katten

Als je kat geplaagd wordt door jeuk, kunnen vlooien daarvan de oorzaak zijn. Vlooien behoren tot de bekendste parasieten bij katten en zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook leiden tot verschillende ziektes.

Eitjes en larven

Vlooien worden voornamelijk door andere dieren overgedragen. Ze zitten ook graag in stoffen, zoals het tapijt, kussens of een bank. Als een volwassen vlo zijn gastheer eenmaal gevonden heeft, blijft hij meestal permanent op deze gastheer en voedt zich van zijn bloed. De verspreiding gaat razendsnel: vrouwtjes leggen gemiddeld 30 eitjes per dag. De eitjes worden in de vacht van de kat gelegd en vallen naar beneden. Zo komen ze in de omgeving van het dier terecht: op de sofa, de krabpaal of bijvoorbeeld in scheuren in de vloer.

Vier tot twaalf dagen later komen larven uit de eitjes. Die voeden zich van de vlooienontlasting en het celmateriaal die eveneens naar beneden vallen. De larven verpoppen zich en enige tijd later komen nieuwe vlooien uit die op zoek gaan naar een gastheer. Daarom is het belangrijk om bij een vlooienbesmetting niet alleen de volwassen vlooien te bestrijden, maar ook de eitjes en larven.

Vlooien kunnen overgedragen worden op mensen. De verschillende soorten vlooien hebben ook verschillende specifieke gastheren (bijvoorbeeld een hondenvlo en kattenvlo), maar de parasieten zijn niet zo kieskeurig.

Vlooien bij katten herkennen

Met het blote oog kun je een vlo nauwelijks herkennen, ze zijn slechts een paar millimeter groot. Het hoofdsymptoom van vlooien bij katten is jeuk. Dit leidt ertoe dat het dier zich vaker likt, krabt of bijt. Daardoor kunnen er verwondingen of eczeem ontstaan.

Als je vermoedt dat je kat vlooien heeft, moet je het dier onderzoeken. Zodra je een vlo spot, is het duidelijk waar je mee te maken hebt. Wanneer je geen vlooien kunt zien, kun je makkelijk ontdekken of je kat toch vlooien heeft door je kat op vlooienontlasting te onderzoeken.

Ze herken je of je kat vlooien heeft

 1. Zet je kat op een vlakke ondergrond met een lichte kleur zodat je de ontlasting kunt herkennen als die uit de vacht valt. Je kunt je kat bijvoorbeeld op een tegelvloer of in de badkuip zetten.
 2. Kam de vacht van je kat vervolgens grondig met een kam met dichte tanden. Vlooienontlasting is te herkennen als kleine, zwarte kruimels die in de kam blijven hangen of naar beneden vallen.
 3. Verzamel de kruimels met een witte doek en maak die voorzichtig vochtig.
 4. Als het echt vlooienontlasting is, lossen de kruimels op en laten ze rode vlekjes op de doek achter. De ontlastingskruimeltjes zijn namelijk het verteerde bloed van de kat.

Parasieten bij katten: gevaar door vlooien

Vlooien zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook gevaarlijk zijn. De onderstaande gevaren liggen op de loer.

 • Bloedarmoede: een ernstige vlooieninfectie kan leiden tot ernstig bloedverlies en zelfs bloedarmoede (anemie).
 • Vlooienallergie: als de vlo bijt, injecteert die eerst speeksel. Dit zorgt ervoor dat de kat jeuk krijgt. Sommige katten kunnen allergisch reageren op het vlooienspeeksel.
 • Lintwormen: vlooien kunnen de eitjes van lintwormen Als dat het geval is en de vlo door de kat wordt gegeten, komen de eitjes in de darm van het dier terecht en ontwikkelen zich hier lintwormen. Als je kat vlooien heeft, moet je haar voor de zekerheid ook ontwormen.
 • Feline infectieuze anemie: deze infectieziekte wordt door bacteriën van de familie Mycoplasma doorgegeven (Mycoplasma haemofelis). Vlooien geven bacteriën door die de rode bloedlichaampjes van katten beschadigen.
 • Baronellose (kattenkrabziekte): Vlooien zijn de voornaamste gastheer van Bartonellen. Deze bacteriën leiden bij katten in de regel niet tot symptomen, maar kunnen bij mensen leiden tot de ziekte baronellose (kattenkrabziekte).

Vlooien bij katten bestrijden

Om parasieten bij katten, zoals vlooien, de wereld uit te helpen, moet niet alleen het dier zelf maar ook de omgeving worden behandeld.

 1. Behandeling van het dier en partnerdieren
  Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar om vlooien bij katten te behandelen. Spot-ons, die tussen de schouderbladen van het dier worden gedruppeld, ongediertesprays en -halsbanden. Er bestaan ook pillen met een bepaalde werkingsduur.
 2. Behandeling van de omgeving
  Als je kat vlooien heeft, moet je de omgeving ook behandelen om alle ontwikkelingsstadia van de vlooien te bestrijden. Was de bodembekleding en dekens op minstens 60 graden. Stofzuig vaker en ga vaker over alle betroffen plekken. Na de eerste keer stofzuigen moet je de stofzuigerzak afzonderlijk verpakken en weggooien. Daarnaast kun je ook de omgeving behandelen met ongediertesprays.

In onze webshop vind je alle producten voor ongediertebestrijding ook voor vlooien en teken bij katten, zoals spot-on preparaten en halsbanden. Ook een tekentang bestel je voordelig bij zooplus!

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
5 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
8 min

Castratie en sterilisatie bij katten

Er is nauwelijks iets schattiger in de wereld dan kittens. Helaas vinden niet alle kattenkinderen een leuk huis. Als zwerfkatten zonder eigenaar met elkaar of met loslopende katten paren, is een leven vol ellende voor hun nakomelingen bijna onvermijdelijk. Castratie en sterilisatie bij katten voorkomen onnodig lijden.