Het juiste kattenvoer voor een kitten

In samenwerking met Royal Canin
Het juiste kattenvoer voor een kitten

Het juiste kattenvoer voor een kitten

Kittens hebben net zoals puppy’s een bijzondere behoefte aan voedingsstoffen voor een gezonde groei. Deze behoefte is afhankelijk van het ras, de leeftijd en het temperament van je kitten. Druktemakers hebben meer energie nodig dan kleine slaapkoppen. Ook al ziet het er schattig uit, kittens mogen géén babyvet hebben. Daarnaast moeten de ribben door de vacht heen altijd goed voelbaar zijn en ze moeten een zichtbare taille hebben. Om je kitten tijdens de snelle groei voldoende energie en voedingsstoffen te geven is de juiste voeding voor je kitten van groot belang. In dit artikel lees je alles over: het juiste kattenvoer voor een kitten!

Kattenvoer voor een kitten: vanaf wanneer kittens bijvoeren?

Zodra de melkproductie van de moederkat langzaam vermindert (na circa drie tot vier weken), moet je de kitten langzaam aan kittenvoeding laten wennen. Vanaf de derde maand eten kittens alleen nog maar kittenvoeding. Om ze aan het vaste voer te laten wennen, moet er worden begonnen met kleine porties kittenvoer. Als het voer niet geaccepteerd wordt, kan je in het begin een beetje kunstmelk toevoegen om de acceptatie te verhogen. Het aandeel kunstmelk in het kittenvoer moet echter snel verlaagd worden zodat het katje niet te veel energie opneemt.

kattenvoer voor een kitten

10 – 12 weken

In de eerste weken is de gewenningsfase aan voeding. Om deze reden moeten ze de verschillende voedingsalternatieven, bijv. natvoer- en droogvoer net zoals zelf gekookt voer leren kennen, zodat ze zich niet alleen aan een soort voer wennen. In het geval dat er ooit uit gezondheidsoogpunt een andere voeding gegeven moet worden, is het dan eenvoudiger om dit te bewerkstelligen. Let erop dat opgroeiende katten een verhoogde behoefte aan vitamines en mineralen hebben. Hoogwaardig kittenvoer voldoet hier uitstekend aan.

Tot 4 maanden

De voeding moet in dit tijdsbestek aan de anatomie van de kitten worden aangepast: het spijsverteringssysteem van de kitten is nog niet geheel ontwikkeld maar de honger is groot. Geef je kitten daarom veel kleine maaltijden, regelmatig over de dag verdeeld. De voedingstijden moeten nu al bijgehouden worden. Het natuurlijke eetpatroon van de kat bestaat uit tot wel 20 kleine maaltijden per dag – ook ’s nachts. Hierdoor is het een voordeel als je je kat kort voor bedtijd nog een beetje voer geeft, zodat het katje bij behoefte ook ’s nachts een maaltijd tot zich kan nemen.

4 tot 6 maanden

Vanaf de vierde maand kan het voeren aan de typische eetgewoontes van katten worden aangepast: ze eten het liefst vele (10-20) kleine maaltijden verdeeld over de hele dag. Als schemerings- en nachtactieve dieren eten ze ook ‘s nachts. De kunst is het om zo vaak mogelijk voer klaar te zetten, zonder ze te veel voer te geven. Minimaal drie hoofdmaaltijden moeten worden aangeboden, waarvan eentje op de late avond. Als je tussendoor droogvoer neerzet, is het belangrijk om erop te letten dat de dagelijkse energiebehoefte niet overschreden wordt. Het droogvoer is in vergelijking met natvoer duidelijk rijker aan calorieën. Droogvoer bevat in vergelijking met natvoer namelijk beduidend meer calorieën.

Vanaf 7 maanden

Vanaf deze leeftijd kan bij gemengde voeding het natvoer verdeeld worden over twee hoofdmaaltijden. Deze moeten in de ochtend en avond gegeven worden. Om de vraag naar veel kleine maaltijden op de dag te beantwoorden, kan droogvoer als maaltijd tussendoor worden aangeboden, als de totale energieopname per dag in acht genomen wordt.

royal canin kitten

Royal Canin Kitten

  • Jonger dan 12 maanden
  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Draagt bij aan een gezonde spijsvertering
  • Aangepaste brokgrootte
kattenvoer voor een kitten
Royal Canin Kitten in Saus

Royal Canin Kitten in saus

  • Kittens van de tweede leeftijdsklasse (< 12 maanden)
  • Ondersteuning van het immuunsysteem
  • Makkelijk kauwbaar
  • Instinctief voorgetrokken

Kitten voeding: vocht

Bij het geven van natvoer krijgt de kat reeds vocht binnen. Desalniettemin moet je kat altijd beschikken over onbeperkt schoon drinkwater.

Melk daarentegen wordt in het begin nog verdragen door kittens, maar op latere leeftijd krijgen veel katten door het hoge melksuikergehalte hier vaak diarree van. Als aanvullende voeding kan speciale kattenmelk met een beperkt lactosegehalte worden gegeven.

Ontdek onze kitten-shop en lees ook ons artikel over kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips!

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.
3 min

Kattenvoer met één eiwitbron

Steeds vaker lees je over kattenvoer met één eiwitbron of een enkelvoudige eiwitbron. Wat wordt hier nu precies mee bedoelt? En is dit soort voer bevorderlijk voor katten of is het gewoon een trend? Wat is nu eigenlijk kattenvoer met één eiwitbron? Het hoofdbestanddeel van vlees is proteïne, oftewel eiwit. De term één eiwitbron staat dus voor één vleessoort, zoals ‘rundvlees’ bijvoorbeeld. Kattenvoer met een enkelvoudige eiwitbron bevat dus slechts één soort vlees of met andere woorden het bevat maar één eiwitbron. Enerzijds zijn er producten op de markt die uitsluitend bestaan uit één eiwitbron, bijvoorbeeld uit alleen rundvlees. Daarnaast zijn er ook producten die bestaan uit één eiwitbron gecombineerd met andere ingrediënten zoals koolhydraten of groenten. Beide producten vallen onder voeding met één eiwitbron omdat ze dus maar één vleessoort bevatten.