Pootverwonding bij een hond: Zo bied je eerste hulp

Pootverwonding bij een hond

Een pootverwonding kan flink pijn doen bij je hond.

Heeft je hond zijn poot verwond tijdens een wandeling? Is de poot van je hond gaan bloeden en heeft hij pijn? Kalmte is de boodschap! In het volgende artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe je eerste hulp verleent aan een hond met een pootverwonding.

Richtlijn voor noodgevallen

Als je een pootverwonding bij je hond ontdekt, kun je de volgende instructies voor eerste hulp als richtlijn gebruiken:

Veiligheid gaat voor alles

Spreek op een rustige manier met je hond en vermijd paniek. Zelfs de liefste honden kunnen in uitzonderlijke situaties bijten – zelfs hun geliefde baasje.

Probeer je hond gelijktijdig aan te lijnen en bind indien nodig zijn muil met een niet-elastische band (bv. een stropdas of dunne sjaal). Zorg ervoor dat de knoop niet op de neus wordt gelegd omdat het onderliggende dunne bot kan breken als er te veel druk wordt uitgeoefend. De band moet achter de oren worden vastgemaakt.

Stabiele zijligging

De stabiele zijligging wordt gebruikt om de bloedsomloop te stabiliseren en de hond veilig te positioneren bij een verwonding aan de poot. Om dit te doen, reik je over de rug van de hond en til je voorzichtig zijn voor- en achterpoten omhoog met de poten van je weg gericht. Laat je hond langzaam naar de grond glijden zodat hij zijwaarts voor je ligt. Zorg ervoor dat de rug recht is.

Als je hond bv. flauwvalt door ernstig bloedverlies, rek dan zijn kop en trek zijn tong uit de zijkant van zijn muil. Om de bloedsomloop te stabiliseren, leg je de achterpoten van de hond hoger (bv. met behulp van een jas).

Pootverwonding bij je hond

Pootverband aanbrengen

Een bloedende pootverwonding bij een hond kan alleen met een bloedstelpend drukverband worden verzorgd. We leggen je in de volgende stappen uit hoe je dit aanbrengt:

  1. Reinig en desinfecteer de wondplek. Indien nodig kun je storend vachthaar voorzichtig wegknippen met een schaartje of een scheermesje.
  2. Verwijder zichtbaar vreemd materiaal zoals een doorn met een schoon pincet.
  3. Tast de poot en de rest van de poot voorzichtig af om er zeker van te zijn dat je geen andere verwondingen over het hoofd ziet.
  4. Breng gaasjes aan in de tussenruimtes van de tenen. Zorg ervoor dat je ook de wolfsklauw afdekt. Als de pootverwonding van de hond hevig bloedt, moet je de wondzone extra goed bedekken. Hierdoor kun je voldoende druk uitoefenen op de openliggende bloedvaten.
  5. Verbind het gaas met een verband dat de volledige poot en het bovenliggende gewricht omsluit. Een zelfklevend verband is hiervoor bijzonder geschikt en mag in geen enkele noodkit ontbreken. Als alternatief kun je het verband verstevigen met een hechtpleister.
  6. Om het onderste gedeelte van het verband te beschermen tegen vocht, kun je het bv. intapen met waterafstotende kleefband.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Een kleine of oppervlakkige pootverwonding bij een hond hoeft meestal niet door een dierenarts te worden onderzocht. Als je anders betrouwbare hond echter agressief reageert als gevolg van hevige pijn, moet de verwonding eerst door een dierenarts worden verzorgd.

Er zijn nog andere redenen om een dierenartsbezoek niet langer uit te stellen: bloedingen die niet te stelpen zijn, moeten worden behandeld met een bloedstelpende middelen, zoals een drukverband of stollingsbevorderende medicatie. Overmatig bloedverlies kan ook worden geneutraliseerd door middel van een bloedtransfusie.

Vreemd materiaal identificeren

Afgescheurde klauwen of doorboringswonden door vreemd materiaal veroorzaken ernstige pijn en kunnen leiden tot ontstekingen. Honden met deze aandoeningen worden daarom behandeld met pijnstillers en ontstekingsremmers.

Met behulp van beeldvormingsprocedures (bv. echografie of röntgen) kunnen ook diepergelegen, vreemde materialen of botbreuken worden opgespoord. In sommige gevallen zijn hiervoor chirurgische ingrepen onder narcose nodig.

Wanneer ontstekingen niet genezen of sterk etteren, is het soms nodig om naast ontstekingsremmende medicatie ook antibiotica toe te dienen. Om resistentie te voorkomen, is het verstandig om vooraf een bacterie-onderzoek te laten uitvoeren.

Hoe herken ik een pootverwonding bij een hond?

Hondenpoten zijn sterk doorbloed waardoor een verwonding aan een hondenpoot snel begint te bloeden. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Honden vertonen vaak ook minder zichtbare tekenen van pootverwondingen, bv.:

  • Manken door pijn tijdens het lopen
  • Geen zin om te bewegen en graag blijven liggen
  • Aan de poot likken en knabbelen
  • Gevoeligheid voor pijn en aanraking
  • Tekenen van ontstekingen zoals zwelling, roodheid of warmte
  • Zichtbaar ingedrongen, vreemde materialen (bv. scherven of splinters)

Nazorg voor pootverwondingen bij een hond

Omdat poten sterk worden belast tijdens het lopen, moet een pootverwonding van een hond dagenlang of zelfs wekenlang in de gaten worden gehouden. Het is verstandig om ‘s morgens en’ s avonds even naar de poot te kijken en het pootverband minstens één keer per dag te vervangen. Daarnaast is het belangrijk om de gewonde hond zo min mogelijk te belasten.

Voorstelde producten van de redactie van zooplus.

De producten in deze box zijn voorstellen van de redactie. Accessoires in de zooplus online dierenwinkel zijn geen reclame van de genoemde merken.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.