Prebiotica en probiotica voor honden

hond met brokjes

Heeft je hond een veranderde darmflora? Dan kunnen prebiotica of probiotica de natuurlijke darmflora ondersteunen. We leggen uit wat deze stoffen zijn en waar je op moet letten bij de toediening.

Wat zijn prebiotica en probiotica?

Prebiotica en probiotica voor honden zijn bepaalde voedingssupplementen. Afhankelijk van het preparaat kunnen ze verschillende directe of indirecte effecten hebben op de microflora van het maag-darmkanaal.

Kort gezegd: ze hebben een positieve invloed op de bacteriële flora van de dikke darm. Hoe dit precies gebeurt, hangt echter af van het soort stof:

Prebiotica voor honden: Niet-verteerbare stoffen

Prebiotica zijn bestanddelen van voedingsmiddelen die niet kunnen worden verteerd door de eigen enzymen van het lichaam. Meestal gaat het om bepaalde koolhydraten (bijv. inuline of fructo-oligosachariden). Deze vezels leveren voedingsstoffen voor het darmmicrobioom en kunnen op die manier de groei van goede darmbacteriën ondersteunen.

Natuurlijke prebiotica zijn te vinden in vele soorten hoogwaardig droogvoer en natvoer. Prebiotica uit planten zoals wortels, cichoreiwortels of artisjokken worden bijzonder vaak verwerkt. Ook aardperen, appels of bietenpulp kunnen worden gebruikt.

Probiotica voor honden: Levende micro-organismen

Probiotica voor honden zijn toevoegingsmiddelen voor voedingsmiddelen met levende of levensvatbare micro-organismen. Als een hond de bacteriën als voedingssupplement bij zijn voer krijgt, kunnen ze helpen om de darmflora in balans te brengen.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die van nature probiotische bacteriestammen bevatten. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool of yoghurt gemaakt met bepaalde starterculturen, bevatten slechts een klein aantal probiotische bacteriën. Daarom wordt hun mogelijk positieve invloed op de darmflora vaak met kritische ogen bekeken.

Probiotica als voedingssupplementen bevatten daarentegen een enorme hoeveelheid bacteriën, die vaak extra beschermd zijn tegen vernietiging door maagzuur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende combinaties met verscheidene bacteriestammen.

Ook belangrijk:
De combinatie van prebiotica en probiotica wordt synbiotica genoemd. Deze combineren de positieve eigenschappen van beide stoffen. Vaak is het verstandig om deze combinatie te gebruiken, aangezien de voedingssupplementen meestal een aanvulling zijn.

Geen geneesmiddel

De effecten van de verschillende bacteriestammen op de gezondheid van mensen en dieren zijn het onderwerp van talrijke onderzoeksprojecten. De darmflora is nauw verbonden met andere invloeden van buitenaf, zoals darmgezondheid, lichaamsbeweging, voeding en geestelijke gezondheid.

Daarom zijn prebiotica en probiotica – net als andere voedingssupplementen – nooit een geneesmiddel. Ze kunnen alleen individueel worden geselecteerd en ondersteunend worden gegeven.

Darmbacterie in darm

Welke functies heeft een gezonde darmflora?

De darmen van honden, die bijna tien meter lang zijn, bevatten normaal gesproken talloze bacteriën zoals Enterobacteriaceae (bijv. Escherichia coli), die erg belangrijk zijn voor de gezondheid van de darmen.

De darmbacteriën die deel uitmaken van het darmmicrobioom voeren onder andere de volgende taken uit:

  • Opname en productie van voedingsstoffen (bijv. vitamine B2, B12 en K)
  • Ondersteuning van de spijsvertering
  • Afweer tegen ziekteverwekkende (pathogene) bacteriën
  • Ondersteuning voor het immuunsysteem
  • Afbraak van onverteerbare voerdeeltjes
  • Omzetting van geneesmiddelen (activering, deactivering of toxicisering zijn mogelijk)

Wanneer is het verstandig om prebiotica of probiotica voor honden in te zetten?

Verschillende factoren binnen en buiten het lichaam beïnvloeden de darmflora. Negatieve invloeden kunnen leiden tot het afsterven van de darmbacteriën. Een mogelijk gevolg hiervan zijn verstoringen in de werking van de dikke darm.

Als de darmflora van je hond verstoord is door spijsverteringsstoornissen of andere darmziekten, kun je de darmbacteriën bij je hond versterken met behulp van prebiotica en probiotica.

Gebruik van antibiotica

Dierenartsen raden vaak darmflora bevorderende stoffen aan wanneer honden antibiotica moeten slikken als gevolg van bacteriële infecties. Aangezien antimicrobiële geneesmiddelen niet alleen de ziekteverwekkende bacteriën doden, worden de darmbacteriën die tot de darmflora behoren door probiotische of prebiotische middelen preventief gestimuleerd.

Uitsluitend in overleg met een dierenarts

Als algemene regel geldt echter dat toevoegingsmiddelen zoals prebiotica of probiotica voor honden alleen mogen worden gebruikt als daarvoor een specifieke reden is en na overleg met de dierenarts.

Als je hond aan ernstige spijsverteringsaandoeningen of andere ziektes lijdt, is het bovendien aan te raden om een grondig onderzoek bij een dierenarts te laten uitvoeren.

Opmerking: Het kiezen van een geschikt dieetvoer of aanvullend voer kan de natuurlijke lichaamsfuncties van je hond ondersteunen. Houd er wel rekening mee dat dieetvoer ziektes niet kan genezen of voorkomen. Bespreek ook altijd met je dierenarts hoe de juiste voeding voor je hond eruit ziet. Je kunt speciaal dieetvoer vinden in de onlineshop van zooplus.

Hoe lang mag je honden prebiotica en probiotica geven?

De duur van het gebruik hangt af van de reden voor het gebruik van prebiotica en probiotica voor honden. Als de ontlasting van je hond acuut veranderd is of als hij diarree heeft, is het vaak voldoende om de toevoegingsmiddelen als ondersteuning voor de darmflora slechts een paar dagen tot twee weken te geven.

In het geval van chronische darmziekten (bijv. inflammatoire darmziekte, afgekort IBD) moet je je hond gedurende enkele weken prebiotica of probiotica toedienen ter ondersteuning.

Bespreek de duur en het type toepassing altijd van tevoren met je dierenarts.

Kunnen bijwerkingen optreden?

Probiotica zijn levende bacteriënstammen. Afhankelijk van de gezondheidstoestand en de conditie van de darmflora, kunnen ze verschillende effecten hebben op de individuele hond.

Deze effecten bevorderen niet altijd de gezondheid van de hond. Overmatig gebruik of het gebruik van ongeschikte probiotische culturen moet worden vermeden, omdat dit bijv. kan leiden tot slechte fermentatie en buikpijn.

Prebiotica voor honden kunnen probleemloos worden gebruikt, omdat het vooral de ‘goede’ darmbacteriën zijn die zich ermee voeden. Echter, ook voor prebiotica geldt dat te veel van het goede negatieve gevolgen kan hebben. Als er te veel fermenteerbare vezels in de darm terechtkomen, kan dit leiden tot gasvorming en diarree.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.