Moet ik mijn puppy wassen?

puppy wordt gewassen

Het is prima om je puppy af en toe te wassen.

Wanneer je net een puppy hebt gekocht, ben je dolblij en verdiep je je meteen in onderwerpen zoals voeding, speelgoed of training. Pas nadat je puppy voor het eerst in een modderige plas is gesprongen, vraag je je af of en hoe je puppy’s het beste kunt wassen. In het artikel hieronder vind je een samenvatting van alles wat je moet weten.

Mag ik mijn puppy wassen?

In tegenstelling tot bij ons mensen is het niet nodig een puppy regelmatig met zeep of shampoo te wassen. De buitenste laag van de huid, de lipidelaag, en de vacht geven een puppy als het ware een natuurlijk reinigingsmechanisme. Kleine vuildeeltjes op de huid worden via het haar naar het oppervlak van de vacht geleid.

Als een puppy diep in de modder heeft gespeeld of de tuin heeft omgewoeld, ontkom je er soms niet aan.

Hoe vaker de lipidelaag van een hond in aanraking komt met verzorgingsproducten, hoe sneller er huidirritaties optreden. Dit uit zich door roodheid en meer jeuk. Was je puppy zo weinig mogelijk, anders tast dit zijn huid aan.

puppy wordt buiten gewassen
Soms ontkom je niet aan het wassen van je puppy. Probeer het wel tot een minimum te beperken.

Wat is de juiste manier om mijn puppy te wassen?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je puppy vanaf het begin positieve ervaringen met wassen opdoet. De volgende tips en tricks helpen daarbij:

  • Veel badkuipen en douches zijn glad en je pup kan al snel uitglijden. Om dit te voorkomen, kun je een antislipmat gebruiken.
  • Probeer de sfeer voor je puppy zo aangenaam mogelijk te maken, al voordat jullie de badkamer binnenkomen. Wassen zou een normale ervaring moeten worden. Zorg er dus voor dat de sfeer vóór het wassen rustig en ontspannen is.
  • Beloon je hondje met iets lekkers wanneer jullie de badkamer binnenkomen en zet hem in de badkuip. Zo leert hij de badkamer altijd met iets positiefs te associëren.
  • Controleer de temperatuur van het water altijd eerst goed, bijvoorbeeld met de achterkant van je hand. Zo verbrandt of schrikt je puppy niet door water dat te warm (of te koud) is.
  • Stel de waterstraal op zacht in en houd de hem uit de buurt van de ogen van de puppy. Dit geldt ook voor verzorgingsproducten die de ogen sterk kunnen irriteren.
  • Begin bij de poten en ga dan geleidelijk verder naar de borst en buik. Vanaf hier kun je voorzichtig het vuil op de rug en uiteindelijk de nek en het hoofdgebied verwijderen door zachtjes te masseren.

Welke verzorgingsproducten heb ik nodig?

Het is niet altijd nodig om je puppy te wassen met verzorgingsproducten. Vaak is het voldoende om het vuil met behulp van normaal water uit de vacht te masseren.

Maar een enkele keer volstaat wassen zonder een verzorgingsproduct niet. Gebruik dan een speciale hondenshampoo voor puppy’s. Dergelijke shampoos zijn beter geschikt voor de gevoelige huid van jonge honden dan conventionele verzorgingsproducten, omdat fabrikanten op een huidvriendelijke pH-waarde letten en er geen irriterende ingrediënten in zitten.

De huid van een puppy

De huid van een pup is het grootste orgaan en reguleert de warmtebalans. Daarnaast fungeert de huid ook als een beschermende barrière tegen mechanische en fysieke prikkels. Het speelt een belangrijke rol als zintuiglijk orgaan, dankzij de waarneming van druk, pijn en warmte.

De huid is dus van essentieel belang voor je puppy. Daarom is het belangrijk om de huid tegen schadelijke invloeden te beschermen. Hiervoor heeft de huid een lipidelaag. Deze lipiden (zoals vetten) hebben enerzijds een waterminnende (hydrofiele) kop en anderzijds een niet-waterminnende (hydrofobe) staart. Dit beschermt de huid tegen uitdroging en omgevingsinvloeden.

Alles voor je eerste puppy-uitrusting vind je in onze Puppyshop.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.