Zonbescherming voor honden

hond tegen zon beschermen

Zonbescherming tegen verbranden in de zomer is ook voor honden belangrijk.

Eindelijk is het zomer! Nu zijn wandelingen met de hond nog leuker. Maar zonbescherming is ook zinvol voor honden. Honden kunnen zich namelijk ook verbranden door de zon. 

Veel hondenbaasjes kijken ook uit naar suppen of wandelingen met hun hond. Maar terwijl baasjes en bazinnetjes zich insmeren met lotion en gewapend zijn met zonnehoeden en zonnebrillen, staan veel honden onbeschermd in de zon. Vooral de lichtgekleurde hondenhuid reageert zeer gevoelig op UV-straling. 

De gevaren van de zon 

De zonnestralen brengen je niet alleen in een goed humeur, maar kunnen ook schadelijk zijn: verbranding, vroegtijdige huidveroudering en een verhoogd risico op kanker kunnen het gevolg zijn. Dit treft niet alleen ons mensen, maar ook sommige honden. 

Risicogroepen: honden die snel verbranden 

Net als bij mensen, geldt het volgende ook bij honden: Hoe lichter de huid en het haar, hoe sneller ze verbranden. Bij honden speelt ook de lengte van de vacht een rol. Hoe langer de vacht, hoe kleiner het risico op schade door UV-A- en UV-B-stralen. De volgende hondenrassen kunnen bijvoorbeeld de neiging hebben om te verbranden: 

  • Dalmatiërs
  • Naakte honden zoals de Peruaanse Naakthond
  • Chihuahuas met een lichte vacht
  • Whippets
  • Witte Bulldogs
  • Beagle

Ook gemengde rassen met een lichtgekleurde vacht en soortgelijke hondenrassen kunnen een bijzonder risico lopen. 

Andere risicofactoren 

Ook puppy’s kunnen gevoelig zijn voor verbranding. Bepaalde geneesmiddelen en reeds bestaande aandoeningen zoals een parasietenplaag of huidziekten kunnen verbrandingen op de huid bevorderen. 

Wanneer je hond een auto-immuunziekte heeft, vraag dan advies aan de dierenarts over zonbescherming bij honden. Dit is van essentieel belang als de ziekte wordt versneld door zonlicht, wat bijvoorbeeld het geval kan zijn bij pemphigus of bepaalde vormen van lupus. 

Verbrandingen bij honden herkennen 

Symptomen van verbranding bij honden zijn, net als bij mensen, het rood worden van de huid als gevolg van een acute ontsteking. Roos en jeuk kunnen daarna optreden. Pijn en blaarvorming komen minder vaak voor bij honden. 

Besteed extra aandacht aan de volgende huidzones, omdat die het gevoeligst zijn voor de zon: 

  • mond en neus, rond de snuit
  • oren, vooral de binnenkant van de oren en de punten van de oren 
  • schedel 
  • buik, als de hond graag op zijn rug ligt 

Een door licht beschadigde huid kan vatbaar zijn voor tumoren, dit kan tot huidkanker leiden. Zo kan verbranding bij honden, net als bij mensen of katten, op lange termijn gevaarlijke gevolgen hebben voor de gezondheid. 

hond met zonnebrand
Auw! De neus van deze hond kreeg te veel zon.

Zonbescherming voor honden 

Honden die gevoelig zijn voor verbranding moeten in de zomer altijd een schaduwrijke plek hebben. Zorg ervoor dat de viervoeter niet te lang aan de zon wordt blootgesteld en vermijd de felle middagzon van 11.00 tot 16.00 uur. Maak langere wandelingen in de ochtend en avond, wanneer het zonlicht minder intens is. 

Je hond de hele zomer in de schaduw houden is echter ook geen oplossing. Baasjes van honden met een gevoelige huid moeten daarom niet alleen zichzelf maar ook hun hond goed tegen de zon beschermen.

De minder behaarde en gevoelige plekken van de oren kun je insmeren met hoogwaardige zonnebrandlotions met beschermingsfactor 30. Zorg ervoor dat de crème die je gebruikt vrij is van kleurstoffen, conserveermiddelen en parfums om allergieën te voorkomen. 

Er zijn ook zonnecrèmes die speciaal voor honden zijn ontwikkeld. De gevoelige hondenneus mag niet ingesmeerd worden, helaas is het enige wat hier helpt het consequent vermijden van de zon. 

De zomerhitte kan de bloedsomloop van honden aantasten. Lees daarom ook: Verkoeling voor honden: 10 tips voor hete zomerdagen 

Wat moet je doen bij verbranding door de zon bij honden? 

De eerste maatregel is natuurlijk: Ga uit de zon! In de schaduw kunnen verkoelende kompressen of speciale zalven voor dieren die de huid kalmeren de hond helpen. Gebruik ze echter alleen in overleg met je dierenarts. 

Bij ernstige brandwonden, bijvoorbeeld door UV-stralen, kan een behandeling met cortisone helpen de ontsteking te verminderen. Indien nodig kan de dierenarts passende pijnstillers voorschrijven. 

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.