Beagle
© DoraZett / stock.adobe.com
De korte pootjes van de Beagle kunnen bedriegen – dit middelgrote hondenras houdt je in beweging en is altijd vol met verrassingen. Deze vriendelijke hond is actief, onverschrokken en heel slim.
Inhoudsopgave
Het uiterlijk van de beagle
De Beagle is een middelgrote, compacte hond. Hij kan tot 40 centimeter groot worden en weegt tot 18 kilogram. Zijn korte pootjes zijn bijzonder sterk en geven de Beagle snelheid en uithoudingsvermogen. De kop van de Beagle is lang, zijn laaghangende, afgeronde oren maken hem bijzonder beroemd. Elke kleur behalve lederbruin is bekend. De hoofdzakelijk voorkomende kleurvariaties zijn tweekleurig bruin/wit, rood/wit, geel/wit maar ook driekleurig in zwart/bruin/wit. Volgens fokstandaarden moet het puntje van de staart altijd wit zijn.
Zijn korte, glanzende vacht is bijzonder onderhoudsarm, bijvoorbeeld na een wandeling in de bossen waar de Beagle de meeste tijd doorbrengt diep in het begroeide gebied… Daarbij is zijn vriendelijke, altijd opstaande staart bijzonder makkelijk om in de gaten te houden, wanneer hij rondstruint door de bossen en zijn jachtinstinct volgt.
Karakter
Een Beagle weet wat hij wil. Hij dankt zijn goede reukvermogen en zijn snelheid aan zijn erfgoed als jachthond. Het ras heeft daarom een sterk uitgesproken jachtinstinct – zo veel Beagles verdwijnen ver in de bossen reagerend op een haas, ondanks het geroep van hun baasje. Deze sluwe honden mogen er dan onschuldig uitzien, maar ze hebben toch behoefte aan een sterke hand. Wie zijn Beagle niet vanaf het begin duidelijk maakt wie de baas is, moet er rekening mee houden dat zijn hond aan de touwtjes trekt. In de ergste zin van het woord… De oorspronkelijk als jachthond gebruikte hond vervolgt energiek zijn doel, zowel tijdens een wandeling in het bos als tijdens het dagelijkse leven.
Als jachthond is de Beagle gezellig, en laat zich goed met soortgenoten van elk ras, leeftijd of grootte vergezellen. Bij het samenleven met andere honden is het nog belangrijker om grenzen aan te geven en de Beagle en zijn soortgenoten goed en consequent op te voeden. Wanneer dit niet goed gebeurd zal de Beagle zich in de rol van alfa-hond zetten en jouw hele huis overhoop halen. Een van zijn eigenschappen als jachthond is zeker zijn onverzadigbaarheid van een Beagle kent geen grenzen en stopt zelfs niet met ongezond of gevaarlijk eten, bijvoorbeeld kerstchocolaatjes…
Intelligente honden zoals de Beagle hebben activiteit nodig. Beagles houden van intelligente spelletjes, maar ook behendigheid of lange wandelingen met zijn baasjes stelt hij zeer op prijs. Het belangrijkste is dat er iets te doen is! De Beagle is graag overal bij en past daarom perfect bij actieve mensen. In levendige families, eventueel met kinderen, voelt hij zich bijzonder goed!
Het kan niet genoeg benadrukt worden: een Beagle mag er dan wel knuffelig uitzien, maar het zijn intelligente, zelfbewuste honden die een harde hand nodig hebben. Consequentie is fundamenteel voor het leven met een Beagle. Een Beagle is niet weigerachtig of ontrainbaar, maar ze weten wat ze willen en kunnen erg dominant zijn als ze hun baasjes niet als de alpha beschouwen. Geef uzelf niet over door de smekende blik met hun glanzende hondenogen, zo laat je jouw Beagle weten wie de touwtjes in handen heeft. Als intelligente dieren zijn de Beagles namelijk bereid om te leren, en worden met consequentie goede viervoetige kameraden!
Geschiedenis van de Beagle
Deze eigenschappen zijn niet toevallig. De Beagles werden namelijk jarenlang als jachthond gezien, en het fokken gaat terug tot de zogenoemde Humbertushond of Northern hond, die de Noormannen bij de verovering van Groot-Britannië in 1066 bij zich hadden. Rond 1400, werd de Beagle gekruisd met de gevlekte Southern Hound uit Zuid-Frankrijk. Voor de oorspronkelijke fokkers was het verleden als jachthond en de gebruiksmogelijkheden in de jacht belangrijk. De naam ‘Beagle’ verscheen rond 1515 in de huishoudboeken van Koning Henry VIII. In het jaar 1615 wordt voor het eerst een klein hondenras genaamd ‘Little Beagle’ vermeld, welke in de tassen van de jagers paste door zijn kleine formaat. Deze excellente jachthonden worden een goed jachtinstict toegeschreven, het begrip ‘beagling’ betekent een jacht met de steun van een groep honden. Desondanks was de Beagle voor het eerst erkend in het jaar 1890 door de ‘British Kennel Club’.
Aan dit erfgoed dankt de Beagle niet alleen zijn verschijning, maar ook zijn vriendelijke karakter. Als jacht- en groepshond weet de Beagle wat hij wil. De Beagle is intelligent, vastbesloten en vriendelijk. Hij is bijzonder gezellig en daarom de ideale familiehond.
Gebruik
Vanwege zijn grootte is de Beagle geen retriever. Zelfs een haas is te groot voor deze middelgrote hond. Echter is de Beagle, dankzij zijn jachttalent en intuïtie, geliefd voor de sleepjacht. Hij is niet bang voor water en houdt ervan om in groepen te werken. Desondanks wordt de Beagle, in ieder geval in Duitsland, zelden meer als jachthond gezien. De wettelijk voorgeschreven bepalingen dat een grondgebied van 1000 hectare vereist is voor groepsjacht beperkt de mogelijkheden sterk…
Desondanks is deze viervoeter een perfecte aanvullig op een actieve familie. In plaats daarvan wordt de Beagle ook als therapiehond ingezet – helaas ook als proefdier dankzij zijn zachte karakter… Werkelijk is de Beagle het meest gebruikte hondenras voor wetenschappelijk onderzoek.
Zijn excellente reukvermogen maakt de Beagle perfect voor het werken bij grensbewakingen. In de Verenigde Staten wordt daarom al sinds de jaren tachtig de zogenoemde Beagle-Brigade ingezet voor het zoeken naar illegale plantaardige- en dierenproducten en levensmiddelen bij de douane en grensbewaking.
Gezondheid en voeding
Honderden jaren lang is deze hond gefokt op basis van zijn jachtkwaliteiten. Deze doelgerichte fokmethode heeft ook nadelen: net zoals bij veel andere hondenrassen heeft deze hond aanleg voor bepaalde ziektes. Dankzij zijn gezette lichaamsbouw zijn hernia’s, overgewicht en meningitis-arteritis veelvoorkomende voorbeelden.
De Beagle is een prooi georiënteerde hond waardoor hij een onverzadigbare eetlust heeft. Bij het leven in een groep komt het ten slotte neer op: wie het snelste bij zijn voerbak is, krijgt het meeste! Deze drang leidt voor familiehonden, die niet veel beweging krijgen, vaak tot overgewicht. De beste remedie is veel beweging. Zorg ervoor dat jouw Beagle zowel lichamelijk als geestelijk actief blijft. Gezonde voeding is daarnaast ook een belangrijk onderdeel van het houden van een hond zoals deze. Beloon niet elke bedelarij met iets lekkers – vooral niet met ongezonde etensresten of zoetigheid! Deze honden weten helaas niet altijd wat goed is voor ze en wat niet.
Overgewicht belast de wervelkolom en de gewrichten. Lange, kleine Beagles zijn hierdoor extra gevoelig voor hernia’s. Vaak wordt ook een meningitis-arteritis, ook wel bekend als het Beagle Pijn Syndroom, vastgesteld. Deze relatief vaak voorkomende aandoening, waarvan de oorzaak onbekend is, veroorzaakt een ontsteking van het ruggenmerg en de bloedvaten. Behandelingen duren vaak maandenlang, onder andere met een lange antibioticakuur.
Een andere vaak voorkomende ziekte bij Beagles: Hond ataxie. Hond ataxie is een neurologische aandoening die ook bekend staat degeneratieve myelopathie. Een degeneratieve ontsteking van het ruggenmerg en de grijze substantie in de hersenstam uit zich in bewegingsstoornissen en spastische verlammingen, maar schijnt niet pijnlijk voor de hond te zijn. Als oorzaak wordt een overmatige voeding van de maag beschreven.
Zijn flaporen maken deze hond helaas vatbaar voor oorinfecties. Vastzittende afscheiding of substanties van buitenaf, zoals grassprietjes, veroorzaken pijnlijke ontstekingen. Ook ongedierte zoals mijten voelen zich comfortabel in de oren van een Beagle. Een eerste waarschuwing hiervan kan het heftig schudden of kantelen van de kop zijn.
Helaas worden de grote, ronde ogen ook niet van ziektes bespaard. Glaucoom, corneadystrofie of retina astrofie zijn oogziekten die bijzonder vaak bij Beagles voorkomen.
Al met al is de Beagle een actieve, intelligente hond die twaalf tot vijftien jaar oud kan worden. Wie zijn Beagle een gezond en lang leven wil geven moet gezonde voeding geven, veel bewegen om de kans op overgewicht te verminderen en regelmatige gezondheidszorg van de dierenarts raadplegen.
Speciaal voor de Beagle! Ontdek nu Royal Canin Breed – Beagle Adult
Wanneer jouw Beagle ouder wordt
Oudere dieren hebben natuurlijk bijzondere zorg nodig. Wanneer jouw Beagles zicht, reukvermogen en bewegelijkheid afneemt, vraag dan advies aan de dierenarts en laat jouw Beagle eventueel testen op degeneratieve gewrichtsaandoeningen. Ook voor een oudere Beagle is een gezonde voeding essentieel. Zorg er daarnaast voor dat jouw hond genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt zonder dat dit leidt tot onnodig veel gewichtstoename.
Fokken
Ondanks dat de Beagle oorspronkelijk gefokt werd in Groot-Brittanië, heeft het gerichte fokken ook plaatsgevonden in Duitsland. Beagle fokkers kunnen zich bij verschillende rashond-verenigingen in heel Duitsland laten registreren.
Je kan misschien denken dat een familiehond geen documenten nodig heeft, maar je zou nooit een onbetrouwbare fokker die ‘rashonden zonder documenten’ aanbiedt moeten vertrouwen. Dieren fokken is een tijdrovende en dure hobby. Fokkers moeten niet alleen de dieren voeden totdat ze naar een ander huis gaan en het dier laten socialiseren, maar zijn ook verantwoordelijk voor de genpool van het ras. Daarbij gaat het niet alleen om de uiterlijke verschijning, maar ook om de gezondheid van de dieren. Fokverenigingen controleren de woonomstandigheden van de dieren niet alleen, maar zorgen er ook voor dat er doelbewust gepaard wordt. Onbetrouwbare fokkers gebruiken daarnaast vaak verwante dieren, waardoor het risico op erfelijke ziekten toeneemt… Puppies uit zo’n onbetrouwbaar nest zijn meestal zowel niet gesocialiseerd of gevaccineerd, hierdoor kunnen ze al op jonge leeftijd aan erfelijke ziekten leiden.
Een betrouwbare fokker kan daarentegen informatie verschaffen over de ouders van je toekomstige huisdier – zelfs met medische rapporten wanneer je daarnaar vraagt. De zorg voor een nest is kostbaar, dus wees niet verrast als de betrouwbare fokker maar twee nestjes per jaar aanbiedt waarvan de selectie erg klein is. Daarnaast moet de Beaglemoeder zich ook kunnen herstellen na een nestje. Na acht tot tien weken zijn de puppies klaar voor een nieuw huis.
Rashonden zijn duur, maar zijn hun geld waard.
Een alternatief is het dierenasiel, waar veel honden wachten op een goed huis – onder meer veel Beagles! Dierenasielmedewerkers kunnen je over het algemeen voorzien van gedetailleerde informatie over het karakter en de geschiedenis van de hond. Volwassen honden zijn misschien niet zo schattig als puppies, maar een goed nieuw thuis bieden aan een volwassen Beagle kan ook heel dankbaar zijn! Ze zullen jou en jouw familie veel vreugde bieden en je leven met hun zonnige karakters en hun nieuwsgierige persoonlijkheid verrijken.
Wij wensen jou en jouw Beagle een heerlijk gezamelijk leven vol avontuur!
Cane Corso
Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
Dwergpinscher
Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
Shiba Inu
De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.