Hondenzwembad

Hond in hondenzwembad

Hond in hondenzwembad

Veel honden zijn grote waterratten, maar in veel wateren zijn ze niet toegestaan. Een alternatief voor meertjes, zwemplekken in het bos en op de heide zijn hondenzwembaden. Momenteel zijn er echter nog weinig zwembaden voor onze viervoeters. Veel baasjes zorgen daarom zelf voor een zwembadje voor hun hond. Wij geven je meer informatie over hondenzwembaden en geven tips voor waterplezier in je eigen hondenzwembad.

Hondenzwembad

Wat zijn de voordelen van hondenzwembaden?

Honden worden niet alleen geaccepteerd maar zijn zelfs welkom. Geen scheve gezichten maar onbezorgde waterpret. In tegenstelling tot zwemmen in meertjes, is het hondenzwembad ook veilig: er liggen geen scherven of afval in. Bovendien zijn er regels voor een harmonieus samenzijn van alle honden en baasjes. De meeste honden genieten van hun tijd in het hondenzwembad. Plezier is echter niet de enige reden om hierheen te gaan met je viervoeter.  Veel hondenzwembaden zijn om goede redenen aangesloten bij een fysiotherapeut of een hondenschool: het water geeft de mogelijkheid om te sporten zonder de gewrichten te belasten. Beweging onder water maakt de spieren en gewrichten namelijk sterker zonder overbelasting in de hand te werken.

Hondenzwembaden bieden de volgende mogelijkheden:

  • Puppyzwemmen
  • Seniorenzwemmen
  • Zwemmen bij gewrichtsziektes
  • Zwemmen om af te vallen
  • Andere mogelijkheden van therapeutisch te zwemmen, ook wel ‘aquatherapie’ genoemd
  • En natuurlijk: zwemmen voor het plezier.

Waar vind ik een hondenzwembad

Ook in Nederland zijn verschillende hondenzwembaden te vinden waarin jouw hond lekker kan genieten. Dit kunnen gewoon normale buitenzwembaden zijn die aan het einde van het seizoen ook hun deuren openen voor honden of speciale zwembaden die alleen bedoeld zijn voor honden. Kijk dus goed in jouw omgeving of je iets kunt vinden. Daarnaast kun je met jouw hond altijd richting een grote plas of dergelijke gaan waar jouw hond lekker het water in kan.

Naast ontspanning en een hoop plezier heeft zwemmen voor honden ook een therapeutische werking. Verschillende hondenfysiotherapeuten hebben dan ook zelf een klein zwembadje waar ze bepaalde aandoeningen kunnen behandelen.

Regels in hondenzwembaden

Elk hondenzwembad heeft zijn eigen regels die je vóór een bezoek even door moet nemen. Hierbij hoort vaak een geldige inenting tegen hondsdolheid. Daarnaast moet de vorige maaltijd minimaal twee uur geleden genuttigd zijn. Natuurlijk mag de hond niet onder de modder zitten, dus zorg ervoor dat je met een schone, geborstelde hond bij het zwembad verschijnt. Denk aan voldoende handdoeken als het zwembad deze niet ter beschikking stelt. Uit voorzorg is het niet verstandig om naar het zwembad te gaan met honden die last hebben van urinewegziektes, incontinentie, epilepsie, open wonden, huidziektes, ontstekingen of acute infecties. Dit geldt ook voor loopse teefjes.

Verdere openbare zwemgelegenheden voor je hond

Er zijn helaas niet veel hondenzwembaden en in combinatie met fysiotherapie zijn ze vaak prijzig. Hier vind je verdere mogelijkheden voor openbaar zwemplezier:

Richting het seizoenseinde: honden in buitenbaden

De organisatie #hundimfreibad verzamelt informatie over zwembaden die aan het einde van het seizoen hun deuren openen voor honden. Hier nemen zwembaden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland aan deel. Op deze plekken krijgen honden gedurende een korte tijd in het jaar de gelegenheid om onbezwaard te genieten van buitenbaden. De baasjes blijven dan meestal buiten het bad. Echter kunnen de regels per locatie verschillen. Net als bij een hondenzwembad moeten de honden voldoen aan bepaalde eisen om in het water te mogen springen. Daartoe behoort officieel onder andere een inenting tegen hondsdolheid. Bovendien zouden alleen soevereine en sociale honden toegang tot een buitenbad moeten krijgen. Als je een angstige of agressieve hond hebt, kun je beter op zoek gaan naar een andere zwemgelegenheid. Na de ‘hondendagen’ begint de jaarlijkse reiniging van het zwembad, inclusief het verversen van het water.

havaneser im hundepool

Zwemplezier in een meertje met je hond?

Zomer, zon – op naar het water! Maar wie in een meertje of de zee wil zwemmen, moet van tevoren op zoek gaan naar een geschikte plek. Voor onbezorgde waterpret met je hond zijn er hondenstranden op veel populaire plekken. Als er geen speciaal strand is, kun je het beste op zoek gaan naar een rustige baai. Verder geldt: ga niet naar plekken die verboden zijn voor honden. Informeer je over de waterkwaliteit bij bosmeertjes zonder publiek voordat je samen met je viervoeter in het koele water springt. Blauwalg kan in het bijzonder een gevaar voor mens en dier vormen. Een hondenzwemvest en een daaraan bevestigde sleepriem houden avontuurlijke honden veilig als ze ver willen zwemmen. Daarnaast biedt het zekerheid bij golven of stroming in het water.

Een eigen zwembad voor honden

Je hebt een eigen tuin of een groot terras en wilt je viervoeter een eigen zwemparadijs geven? Geen probleem! Inmiddels zijn er zwembaden voor honden van alle formaten. Vooral in de zomer is dit een heerlijke verfrissing waar je hond, zonder een warme autorit vooraf, van kan genieten. Als je wilt dat je hond echte zwembewegingen kan maken, heb je een groot zwembad nodig. Er zijn opblaasbare en uitklapbare hondenzwembaden alsook grote kuipen die honden een stabiele plek bieden om te zwemmen. Opblaas- en uitklapzwembaden zijn na gebruik en in het koude jaargetijde gemakkelijk op te bergen zonder plaats in te nemen.

Tips – zo vind je het juiste hondenzwembad

Voordat je een zwembad voor je hond koopt, moet je erachter komen hoe erg je hond van water houdt. Als je twijfelt kun je het beste vrienden of een hondenschool met een zwembad voor honden bezoeken om uit te proberen of een zwembad bij je hond past. Let op de juiste maat: zwembaden met een doorsnede tot één meter zijn geschikt voor kleine honden zoals Mopshonden of Havanezers . Een doorsnede van 1,20 tot 1,40 meter is geschikt voor middelgrote viervoeters. Herdershonden en Labradors Retrievers passen het beste in zwembaden vanaf 1,40 m doorsnede. De hond moet er comfortabel in kunnen liggen. Zwembaden met deze afmetingen bieden de mogelijkheid om af te koelen, kleine waterspellen te spelen en lekker te plonzen. Als je wilt dat je hond echt kan zwemmen, moet je voor een groter bad gaan of zelf aan de slag gaan. Met vijverfolie of vijverbakken kun je een eigen hondenzwembad om in te zwemmen bouwen. Mensen die van waterplezier houden zetten hun hond simpelweg in hun eigen zwembad.

Mogen honden ook in zwembaden voor mensen?

Sommigen hebben een eigen zwembad in huis of in de tuin waarin ze zelfs echt kunnen zwemmen. In principe is er niets tegen om je viervoeter ook in het zwembad te laten. Echter kunnen enkele maatregelen het gezamenlijke waterplezier bevorderen. Daarbij behoort naast een zandfilter, die bij grote zwembaden bij de standaarduitrusting zit, ook een wegwerpfilter voor fijne filtratie. Desinfectie kan bijvoorbeeld plaatsvinden met behulp van actieve zuurstof tabletten of met zoutelektrolyse.

Bij hoge chloorwaardes of bij honden die met chloor gedesinfecteerd water drinken, moet je opletten: chloor kan zorgen voor diarree en overgeven. Laat je viervoeter niet zonder toezicht in het bad en spoel hem even af na het zwemmen in een zwembad voor mensen. En hoe zit het met zwembaden voor kinderen? Kleine plastic zwembadjes voor kinderen zijn niet geschikt voor honden: ze gaan snel kapot en kunnen kleine verslikbare onderdelen bevatten. Zwembaden met een harde buitenkant zijn vaak niet slipvast voor honden en er kunnen verwondingen ontstaan.

Tips voor zwemplezier voor honden

  • De hond moet altijd veilig in en uit het zwembad kunnen stappen
  • Een loopplank voor honden kan dit gemakkelijker maken
  • Dek het zwembad af als het niet gebruikt wordt, zo voorkom je vervuiling
  • Let op glibberigheid – vooral bij onzekere en oudere honden
  • Bij grote zwembaden is het noodzakelijk om een filter en chemische reiniging te gebruiken, zoals actieve zuurstof
  • Let vooral bij lage temperaturen erop dat je hond snel opdroogt
  • Ook voor honden geldt: niet met volle maag het water in.
Onze meest behulpzame artikelen
20 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren! Als een hond op commando in een cirkeltje draait of met zijn pootje gedag zwaait, vindt zijn publiek dit fantastisch. Maar veel belangrijker dan de verwondering van de toeschouwers is hoe jouw hond zich daarbij voelt. Gelukkig zijn de meeste honden van nature nieuwsgierig. Ze genieten van jouw aandacht en vinden het heerlijk als ze zich fysiek kunnen uitleven. Als er dan ook nog een lekkere beloning bij komt kijken, kan je hond zijn geluk niet meer op.
5 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!