Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Hond trucje leren high five

De high five is een hondentrucje dat je jouw huisdier prima kunt aanleren.

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren!

Als een hond op commando in een cirkeltje draait of met zijn pootje gedag zwaait, vindt zijn publiek dit fantastisch. Maar veel belangrijker dan de verwondering van de toeschouwers is hoe jouw hond zich daarbij voelt.

Gelukkig zijn de meeste honden van nature nieuwsgierig. Ze genieten van jouw aandacht en vinden het heerlijk als ze zich fysiek kunnen uitleven. Als er dan ook nog een lekkere beloning bij komt kijken, kan je hond zijn geluk niet meer op.

2022_12_PuppyClub_General_1000x160_NL

Je hond trucjes leren: plezier is het belangrijkst!

We weten dat het veel voordelen biedt voor de relatie tussen hond en mens als je je hond trucjes aanleert. Daardoor gaan veel hondenbaasjes graag van start met erg ambitieuze doelen.

Maar voordat je begint met trainen, moet je wel begrijpen dat niet elk hondentrucje geschikt is voor jouw huisdier. De meeste honden willen graag trucjes leren. Door hun grootte, lichaamsbouw of gewicht zijn sommige hondentrucjes echter simpelweg niet geschikt.

Bovendien hebben honden, net als wij mensen, instinctieve voorkeuren en aversies. Als jouw hond bijvoorbeeld niet graag op zijn rug ligt, moet je hem niet proberen aan te leren op de rug te rollen. En als hij niet van springen houdt is het vangen van een beloning die je in de lucht gooit ook niet het allerbeste idee.

De belangrijkste voorwaarde voor het oefenen van hondentrucjes is dat zowel jij als jouw hond ze graag doen. Je zult dus veel sneller succes boeken als je de focus op het plezier legt.

Je hond het eerste trucje leren

Het oefenen van hondentrucjes moet een positieve ervaring zijn voor jouw hond. Hem dwingen of hardhandigheid zijn geen goede methoden. Ga voorzichtig te werk en oefen de trucjes altijd stap voor stap. Wees geduldig met jouw hond en respecteer zijn leertempo.

Dit betekent natuurlijk niet dat je het moet opgeven zodra jouw hond niet meewerkt of een hondentrucje niet meteen lukt. Soms kost het wat tijd tot hij begrijpt wat je van hem wilt.

Let goed op je hond

Het is belangrijk dat je jouw hond goed observeert en zijn gedrag leert in te schatten. Als hij zijn motivatie verliest, stop dan even met de training. Na verloop van tijd zul je een goed gevoel krijgen of jouw hond nog een gezonde focus heeft of dat hij zijn aandacht liever op andere dingen richt. Het oefenen van hondentrucjes zorgt er dus ook voor dat je jouw hond beter leert begrijpen.

Tegelijkertijd krijgt jouw hond vertrouwen in je omdat je inspeelt op zijn behoeften. Het echte succes van de hondentrucjes wordt dus niet pas duidelijk bij de perfecte uitvoering van een trucje, maar al tijdens de gezamenlijke training. De consequente maar geleidelijke training en de kleine successen tussendoor bevorderen het zelfvertrouwen en versterken de band tussen jou en jouw hond.

Zo motiveer je jouw hond bij het leren van hondentrucjes

Wederzijds vertrouwen, betrouwbaarheid en heldere commando’s zijn de bouwstenen van een succesvolle hondentraining. Dit geldt ook voor het oefenen van kunstjes met honden.

Maar om de hond echt enthousiast te maken voor onze spelregels en trucjes, is er net iets meer nodig. Hoewel sommige hondenrassen van nature het hun baasje graag naar de zin maken, zijn ze altijd wel een tikje egoïstisch. Ze begrijpen dan ook erg snel dat het gewenste gedrag veel voordelen oplevert, terwijl het ongewenste gedrag wordt genegeerd of zelfs bestraft.

Bij andere rassen, waarvan gezegd wordt dat ze behoorlijk koppig kunnen zijn, kun je aan de andere kant heel goed zien dat ze nadenken over of het uitvoeren van een commando überhaupt iets opbrengt.

Je hond trucjes leren met behulp van beloningen

Dit verlangen naar lof kun je gebruiken in de training. Honden kiezen de weg die voor hen het grootste succes belooft. Als ze een snoepje aan het einde van een goed uitgevoerd hondentrucje mogen verwachten, zal dit hen op natuurlijke wijze motiveren om mee te doen.

Positieve bevestiging in de vorm van beloningen, aaien of een onweerstaanbaar hondenspeeltje, zal jouw hond sneller en betrouwbaarder naar het doel leiden dan als je jouw hond dwingt iets voor je te doen.

Om honden aan te leren welk gedrag het juiste is en waarvoor ze lof krijgen, moet de beloning altijd onmiddellijk volgen. Honden leven in het nu en brengen de reactie van hun baas altijd direct in verband met de huidige situatie.

Het is ook belangrijk dat je een trainingssessie altijd afsluit met een gevoel van voldoening. Als je merkt dat de oefening toch nog wat te veel is voor jouw trouwe viervoeter, neem dan een paar stappen terug. Geef een commando dat hij zeker uit kan voeren en beloon hem er dan voor. Maak dan pas de training af. Zo zal hij gemotiveerd blijven om er de volgende keer weer bij te zijn.

Wat moet je weten voordat je de hond trucjes leert?

De basis voor het succesvol oefenen van de volgende 10 hondentrucjes is dat jouw hond de basiscommando’s zoals ‘Zit’, ‘Lig’ of ‘Af’ beheerst. Begin pas met de hondentrucjes als je hond deze commando’s onder de knie heeft. Zorg er ook voor dat het moment goed is om samen te gaan trainen.

Als jouw hond moe of hongerig is, zal hij naar alle waarschijnlijkheid weinig interesse tonen in jouw trucjes. Geef je hond ook minstens een uur pauze om zijn maaltijd te kunnen verteren. Als hij uitgerust en voldaan is, zal hij jouw training zeker enthousiast willen volgen.

Hier vind je de tien populairste hondentrucjes

Pootje geven

Het klassieke hondentrucje, dat ook de basis vormt voor vele andere trucjes, is pootje geven. Maar ook al kan je hond dit trucje redelijk makkelijk leren, je zult toch wat geduld (en wat lekkers) nodig hebben tot jouw hond betrouwbaar met beide poten op jouw commando zal reageren.

Zo werkt het: geef jouw hond het commando ‘Zit’ en kniel naast hem. Til een poot van onderen op met de platte kant van jouw hand terwijl je duidelijk het commando ‘Pootje geven’ zegt. Herhaal dit proces totdat jouw hond uit eigen beweging zijn poot optilt zodra je het commando geeft.

Beloon hem daarna onmiddellijk met een snoepje. Als alternatief kun je vanaf het begin een snoepje in je hand verstoppen en jouw hand dicht bij de kop van je hond houden. Je hond zal proberen om het snoepje te pakken te krijgen. Op een gegeven moment zal hij zijn poot gebruiken.

Legt hij zijn poot dan uit eigen beweging op jouw hand met het snoepje, geef hem dan de begeerde beloning. Terwijl je dit doet zeg je duidelijk ‘Pootje geven’. Na verloop van tijd heeft je hond dit trucje zodanig onder de knie dat hij zowel zijn linker- als zijn rechterpoot aanbiedt.

High five of zwaaien

Deze coole begroeting, ook wel ‘high five’ of ‘give me five’ genoemd, is voor ons mensen heel gewoon. Geen wonder dat deze truc steeds meer wordt geoefend met honden. Als je hond al weet hoe hij pootjes moet geven, zal je je hond dit trucje relatief snel kunnen leren.

Zo werkt het: houd je hand verticaal (niet horizontaal zoals bij het geven van pootjes) en zeg het reeds bekende commando ‘Pootje geven’. Zodra jouw hond zijn poot optilt en je hand ermee aanraakt, geef je hem een beloning. Hij zal waarschijnlijk eerst een beetje in de war zijn over waarom je hem nu al beloont, ook al heeft hij zijn poot nog niet op jouw hand gelegd.

Maar na verloop van tijd zal hij wennen aan deze nieuwe oefening. Als je hond meewerkt, kun je ook een nieuw commando introduceren, zoals ‘geef me de vijf’ of ‘high five’.

Later kun je het ook vanaf een afstandje proberen. Ga tijdens het hondentrucje steeds verder weg van je hond staan, zodat hij op een gegeven moment je hand niet meer kan aanraken als hij zijn poot optilt.

Zodra hij zijn poot optilt, beloon je hem. Zo zal hij leren dat het volstaat om enkel zijn poot op te tillen. Als je dan verder weg gaat staan en jouw hand omhoog steekt ter begroeting, zal hij naar je ‘zwaaien’ met zijn poot.

honden trucje leren

Bedelen

Bedelen is een erg populair hondentrucje. De hond tilt hierbij beide voorpoten op vanuit een zittende positie. Hij moet hiervoor zijn gewicht naar achteren verplaatsen en op de achterpoten gaan zitten. Het kan een tijdje duren voor hij in deze positie zijn evenwicht vindt.

Het is belangrijk dat je hond tijdens de oefening altijd op zijn achterpoten blijft zitten. Als hij rechtop staat, is dit hondentrucje niet gelukt.

Zo werkt het: net als bij de vorige twee oefeningen, wordt dit hondentrucje gestart vanuit het commando ‘Zit’. Breng je hond dicht naar een muur en geef hem het commando ‘Zit’. In het ideale geval zit hij met zijn achterste tegen de muur als hij met de oefening begint. Dit helpt hem in het begin zijn evenwicht te vinden en voorkomt dat hij te snel opstaat.

Toon hem nu zijn beloning en houd hierbij je hand boven de kop van je hond. Doe dit niet te hoog, want anders probeert je hond om op te staan. Zodra je hond een beetje rechtop gaat zitten en zijn poten een beetje optilt om bij de beloning te komen, zeg je het commando ‘Bedelen’. Beloon hem door hem zijn traktatie aan te bieden. Als hij daarentegen opstaat, herhaal je het commando ‘Zit’ en houd je de beloning even voor zijn neus. Doe dit totdat hij erin slaagt op zijn achterpoten te gaan zitten met de voorpoten omhoog.

Steppen

Deze oefening kennen we van Dogdance. Het baasje staat tegenover de hond en tilt afwisselend het linker- en rechterbeen op. Vanuit de zitpositie tilt de hond nu synchroon zijn rechter- en linkerpoot op. Zo lijkt het alsof de hond en het baasje ter plaatse marcheren.

Zo werkt het: ook voor deze oefening is de beheersing van het commando ‘Pootje geven’ een eerste vereiste. Geef je hond het commando zit en ga tegenover hem staan. Als je nu pootje zegt, til je jouw rechterbeen op in plaats van jouw hand.

Veel honden die het ‘Pootje’-commando al kennen, zullen instinctief hun poot optillen en zich daarbij ook op jouw been oriënteren. Als je been je hond echter in verwarring brengt en hij het commando nog niet volgt, steun hem dan door in het begin nog steeds de uitgestrekte hand op je been te leggen. Geef hem complimentjes zodra hij zijn poot bijna gelijktijdig met jouw been optilt en geef hem een kleine beloning.

Doe nu dezelfde oefening nog een keer, alleen met het andere (linker)been. Je hond moet nu ook de andere poot optillen. Herhaal de oefening verschillende keren en eis steeds meer stappen voor een beloning. Zo wordt de beloning pas gegeven nadat hij zijn poot twee, vier, zes en verschillende keren achter elkaar heeft opgetild. Daarbij wissel je steeds af van been.

Pak!

Het doel van dit hondentrucje is in de eerste plaats dat jouw viervoeter met zijn poot een voorwerp aanraakt en het omstoot. Als je hond dit trucje kan leren, kan hij daarna leren om zelfs deuren met zijn poot te sluiten.

Zo werkt het: zet een interessant voorwerp (bijvoorbeeld een plastic fles of een knuffel) in de kamer en leid de aandacht van je hond naar dit voorwerp. Wacht af en kijk wat er gebeurt.

Als je hond het voorwerp nadert en aanraakt, geef je hem complimentjes en een beloning. Herhaal het proces door steeds opnieuw naar het voorwerp te wijzen en je hond een compliment te geven zodra hij het voorwerp met zijn poot heeft aangeraakt.

De volgende dag kun je het commando ‘Pak’ aan de oefening toevoegen. Telkens als de hond het interessante voorwerp heeft aangeraakt, zeg je nu ‘Pak’. Na een paar dagen zal dit signaal zo vertrouwd klinken dat jouw hond ook zal reageren wanneer je andere dingen in huis aanwijst en ‘Pak’ zegt.

Om hem deuren te leren sluiten, wijs je naar de kamerdeur en zeg je ‘Pak’. Als je hond de deur aanraakt met zijn poot, beloon je hem. Om hem echt de deur te laten sluiten, moet je het ‘Pak’-commando verder uitbreiden. Je zegt er nu ‘Deur dicht!’ bij en beloont je hond pas als hij de deur zo hard heeft aangeraakt dat deze dichtvalt.

Geleidelijk aan kun je de afstand tot de deur vergroten totdat deze voldoende is om vanaf de bank of de tafel naar de deur te wijzen terwijl je ‘Pak! Deur dicht!’ roept.

Rollen

Bij dit hondentrucje moet je hond één keer over zijn rug rollen tot hij zich weer in de beginpositie ‘Lig’ bevindt. Aangezien sommige honden niet graag uit eigen beweging op hun rug gaan liggen, vereist deze oefening wat bijzondere vaardigheid. Speciale beloningen helpen natuurlijk ook, maar dwing je hond niet te rollen als hij dit niet leuk vindt. Onder dwang kan je je hond geen trucje leren.

Zo werkt het: geef je hond het ‘Lig’-commando. Je hond ligt nu voor je met zijn achterkant en beide voorpoten op de grond. Houd de speciale beloning direct voor zijn neus, zodat zijn snuit de beloning al lichtjes aanraakt. Beweeg je hand nu langzaam in de richting waarin je wilt dat je hond rolt door je hand achter zijn kop tot over zijn rug te leiden.

Je hond zal proberen om met zijn snuit de beloning te volgen en zich, in het beste geval, automatisch om te draaien. Als je hond aarzelt, kun je hem met je andere hand een beetje ondersteunen en hem voorzichtig in de gewenste houding brengen.

Kruipen of sluipen

Het is ook grappig om te zien hoe je hond over de vloer kruipt of sluipt. Terwijl hij dat doet raakt hij de vloer met zijn buik en kruipt langzaam naar voren. Het kan wel een paar keer oefenen vergen voordat hij dit trucje onder de knie heeft. Sluipen of kruipen over de grond zit namelijk niet in het natuurlijke bewegingspatroon van een hond.

Zo werkt het: geef je hond het commando ‘Lig’ en kniel naast hem. Leg één hand lichtjes op zijn rug en houd met de andere hand een beloning voor zijn snuit. De beloning trek je nu langzaam en vlak boven de vloer van hem vandaan. Als je hond wil opstaan, duw je hem zachtjes terug naar de grond. Zeg het commando ‘Kruip’ of een ander herkenbaar signaalwoord.

Zodra hij erin slaagt een om beetje vooruit te kruipen, zelfs al is het in het begin maar een klein stukje, geef je hem een complimentje en vervolgens zijn beloning. Herhaal deze oefening totdat je hond op commando naar voren kruipt.

Als hij deze beweging na een paar dagen heeft aangeleerd, kun je nu de hand op zijn rug weghalen en op enige afstand van je hond gaan zitten. Houd de beloning dicht bij de grond en zeg het juiste commando. Zodra hij kruipt, geef je hem complimentjes. Als hij probeert op te staan, zeg je weer ‘lig’. Geef hem zijn beloning zodra hij al kruipend naar je toe is gekomen.

Draaien

Het doel van dit hondentrucje is dat jouw hond vanuit een staande positie een keer om zijn eigen as draait. Voor sommige honden is deze beweging in het begin erg vreemd, maar als de begeerde beloning aan het einde van de oefening wordt gegeven, zullen de meeste viervoeters je al snel volgen.

Zo werkt het: ga voor je hond staan en houd zijn beloning dicht bij zijn snuit. Dit is vergelijkbaar met de ‘rollen’-oefening. Maak met je hand een cirkelbeweging over zijn kop en langs zijn rug. Daardoor moet je hond zich ook in een cirkel bewegen om jouw hand te blijven volgen. Terwijl je dit doet, zeg je een passend commando. Kies bijvoorbeeld ‘draai’ of ‘draaien’. Als je hond zich om zijn eigen as heeft gedraaid, beloon hem dan.

Herhaal deze oefening totdat jouw hond ook vanaf een afstand het draaien op commando onder de knie heeft. Om dit te doen loop je steeds verder weg van jouw hond totdat je hem uiteindelijk zover krijgt dat hij zich omdraait door een kleine cirkelvormige handbeweging te maken en het commando te zeggen.

Tussen de benen door slalommen

Net zoals steppen en draaien is slalommen door de benen ook een populair onderdeel bij Dogdance. Maar ook minder getalenteerde honden die graag dansen zullen veel plezier beleven aan dit hondentrucje. Je hond mag echter niet hoger dan de knie komen, sta je niet stevig genoeg als hij tussen jouw benen loopt.

hond trucje leren slalommen
Een geweldig hondentrucje: je hond loopt in slalom door je benen.

Zo werkt het: ga naast je hond staan in een houding alsof je gaat wandelen. Als je hond rechts van je staat, moet je jouw linkerbeen naar voren zetten. In deze positie breng je jouw linkerhand met de beloning ver door je benen (zo dicht mogelijk bij de grond) en breng je jouw hand terug naar je linkerzij. Je hond zal je hand en de daarin verstopte beloning volgen en door je benen lopen om ook aan de linkerkant te gaan staan.

Doe nu een stap naar voren met het rechterbeen en herhaal dezelfde oefening, maar dan aan de andere kant. Zeg bijvoorbeeld het commando ‘Door’, ‘Slalom’ of ‘Zig Zag’.

Zorg er wel voor dat je de beloning in het begin snel geeft, zodat je hond zijn motivatie niet verliest. Na verloop van tijd kun je meer en meer stappen vooruit zetten zonder hem al te snel te belonen. Zodra hij het principe doorheeft, zal hij uiteindelijk in staat zijn om het ook zonder de hulp van beloningen te doen. Zo kun je je hond dit trucje leren!

Beloning balanceren en vangen

Dit hondentrucje staat garant voor actie en verbaasde gezichten bij jouw toeschouwers. Het is echter nog niet zo makkelijk als het lijkt. Het vergt dus een beetje vaardigheid van je hond. Je hebt dan weer veel geduld en een beetje knowhow nodig om dit huzarenstukje perfect uit te voeren.

Zo werkt het: de eerste stap is om samen met je hond het vangen te oefenen. Om dit te doen gooi je een kleine beloning in de richting van zijn muil terwijl je het commando ‘vang’ of ‘hap’ zegt. Uit reflex zal hij proberen om het te bemachtigen. Als het hem lukt, heeft hij zijn beloning al gekregen.

Valt de beloning echter op de grond, moet je razendsnel zijn en alles oprapen voordat jouw hond zijn kans grijpt. Na verloop van tijd kun je steeds verder weg gaan staan en de beloning ook iets meer naar rechts of links gooien, zodat jouw hond moet springen om het te vangen.

Stap 2: de moeilijkheid opvoeren

Als je dit hondentrucje nog indrukwekkender wilt maken, kun je het balanceren van de beloning trainen in de tweede stap.

Houd de snuit van je hond zachtjes vast met je hand en leg met de andere hand een beloning op zijn neus. Laat een passend commando horen. Bijvoorbeeld ‘blijf’ of ‘halt’ en haal langzaam je hand weg zonder dat de beloning van de neus valt.

Als jouw hond erin slaagt zijn kop een tijdje stil te houden en de beloning op zijn neus te laten balanceren, beloon je hem. Zodra jouw hond zowel het vangen als het balanceren onder de knie heeft, kun je beide hondentrucjes combineren in de laatste stap.

Om dit te doen leg je de beloning op de neus van jouw hond en geef je hem het juiste commando om te balanceren. Roep vervolgens ‘vang’. Jouw hond zal proberen om met een springende beweging de beloning op zijn neus te bemachtigen. Dit trucje vergt natuurlijk veel oefening voordat het werkt. Wees dus erg geduldig en moedig je hond aan om het steeds opnieuw te proberen. Lukt het niet, dan ga je gewoon weer een stapje terug en oefen je het vangen of balanceren opnieuw.

Wil je je hond nog meer trucjes leren?

Is je iets opgevallen? Alle tien de hondentrucjes werken volgens hetzelfde principe. Het gaat steeds om een helder commando, een duidelijke handbeweging en een beloning aan het einde van de oefening. Dit kan een lekker snoepje zijn, maar een interessant hondenspeeltje kan net zo goed dienen als hulpmiddel.

Zodra je dit systeem goed begrijpt, zul je in staat zijn om nog veel meer hondentrucjes te oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld jouw hond zo ver krijgen dat hij door jouw armen springt of doet alsof hij ‘dood neervalt’ op het commando ‘pang’. Je kunt jouw hond ook praktische trucjes aanleren zoals ‘breng pantoffels’ of ‘breng lijn. Alles kan, als je maar oefent.

We wensen jou en jouw hond veel plezier bij het leren van de trucjes!

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
16 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
10 min

„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?