Dogdance

Hond en baas dansen buiten

Dogdance leren

Zit, plaats en poot: deze commando’s gaan bij de meeste honden vaak probleemloos! Maar dansen?! Na behendigheid en hondenfrisbee is nu ook dogdance in trek.

Maar wat is dogdance eigenlijk?

Dogdance is een sport die oorspronkelijk uit de VS komt. In Zwitserland worden echter ook al internationale toernooien georganiseerd. Het idee erachter is dat je samen met je hond een choreografie oefent. Het gaat erom dat je je voetenwerk zo perfect mogelijk uitvoert. Indrukwekkende trucjes en bijpassende muziek maken het geheel af. Voor dogdance heb je een flinke dosis creativiteit en fantasie nodig!

Dogdance is een handige methode om je hond bezig te houden en tegelijkertijd intellectueel te stimuleren. Ook de band tussen mens en dier wordt door de gezamenlijke training versterkt.

Een groot voordeel van deze teamsport is het feit dat je geen speciale uitrusting nodig hebt en bijna overal kunt trainen. In het begin kan het gewoon in de woonkamer, bij mooi weer kun je uitwijken naar een park of een mooi veld.

Voor welke honden is dogdance geschikt?

Alles staat of valt bij de motivatie en het concentratievermogen van je hond! Dogdance vergt veel van mens en hond. De leeftijd, het temperament en ras van de viervoeter spelen daarbij geen rol. Ook honden met gewrichtsschade kunnen dogdance beoefenen, maar sprongen moet je bij dergelijke dieren laten voor wat het is.

© absolutimages / stock.adobe.com

Dogdance voor beginners

Ten eerste moet je een repertoire aan dansbewegingen opstellen. Laat je creativiteit daarbij de vrije loop! Hieronder vind je ter inspiratie een aantal standaard trucs.

 • Voetenwerk: vooruit, achteruit, zijwaarts
 • Sprongen: over een gestrekt been, over een gestrekte arm
 • Draaiingen: om de eigen as of om het been van het baasje
 • Opzitten
 • Rollen
 • Kruipen
 • Beenslalom: vooruit, achteruit

Een routine opstellen

Zodra je hond een aantal passen op commando beheerst kun je de individuele elementen omvormen tot een routine. Ga op zoek naar de juiste muziek en let bij de keuze op het juiste tempo: dit moet passen bij je normale looptempo.

Nog een aantal tips om het voor jou en je hond makkelijker te maken snel succes te boeken:

 • Let op welke bewegingen je hond automatisch maakt en versterk dit. Werk met snacks en duidelijke commando’s!
 • Herhaal kleine danspassen iedere keer dat je je hond uitlaat om de commando’s en bewegingen in te prenten.
 • Train vanaf het begin alle twee de kanten, niet alleen de hond!
 • Beloon je hond bij ieder succesje met een snack: dat motiveert om meer te leren!
 • Een trainingseenheid mag niet langer dan 20 minuten Daarna is het concentratievermogen van het dier niet meer optimaal en kunnen er kleine foutjes ontstaan.
 • Het allerbelangrijkste bij dogdance is altijd plezier!
Onze meest behulpzame artikelen
20 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren!

4 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!