Giardia bij honden

Giardia hond

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

Hoe gevaarlijk is Giardia bij de hond?

Terwijl volwassen honden doorgaans geen symptomen vertonen, kunnen jonge honden of verzwakte viervoeters ernstig lijden aan giardiasis. Wanneer vroegtijdig behandeld en met de juiste hygiënemaatregelen, kun je deze vervelende eencelligen echter meestal onder controle krijgen.

Zoonose: Kunnen Giardia van de hond op de mens worden overgedragen?

Giardia heeft een zoönotisch potentieel. Dit betekent dat je jouw kinderen of familieleden met een verzwakt immuunsysteem besmet kunnen raken met deze eencellige parasieten. Het is des te belangrijker dat je de hygiëneregels volgt en de ontlasting van je viervoeter regelmatig laat onderzoeken op worminfecties.

Symptomen: Wat zijn de belangrijkste ziekteverschijnselen?

Puppy’s en jonge honden kunnen ernstige ziektesymptomen ontwikkelen:

  • Stinkende en slijmerige diarree (door afgestoten darmslijmvlies)
  • Braken
  • Winderigheid
  • Gewichtsverlies
  • Zwakte en vermoeidheid

Er zijn echter ook honden bij wie een infectie met Giardia asymptomatisch verloopt. Deze honden (ook wel uitscheiders genoemd) zijn echter nog steeds dragers van de eencelligen en scheiden deze uit via hun ontlasting.

Giardia vormt dus een verraderlijk besmettingsrisico, omdat ze niet altijd met klinische symptomen tot uiting komen.

Giardia bij de hond
Giardia intestinalis protozoan, formely known as G. lamblia or Lamblia intestinalis, a flagellated parasite that reproduces in the small intestine and causes giardiasis, 3D illustration

Diagnose: Hoe kan Giardia bij de hond worden vastgesteld?

Als je puppy last heeft van ernstige diarree, is het altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen. Puppies hebben namelijk nog geen grote voorraad vloeistof en kunnen snel uitdrogen.

Als de conditie van je trouwe viervoeter al verzwakt is, kan het zijn dat je dierenarts deze met behulp van een infuus (vloeistoftoediening via injectie) moet stabiliseren. Tegelijkertijd zal hij je vragen stellen en je hond onderzoeken. Bij leidende symptomen zoals braken of diarree denkt je dierenarts naast andere aandoeningen meestal ook aan een parasitaire infectie. Om een parasitaire infectie uit te sluiten, kun je een parasitologisch onderzoek van een ontlastingsmonster laten uitvoeren.

Voor het ontlastingsonderzoek zou je idealiter gedurende drie dagen de ontlasting van je hond moeten verzamelen. Dit komt doordat je hond Giardia niet bij elke ontlastingsgang uitscheidt. Als je hond geïnfecteerd is met Giardia, kunnen verschillende tests dit aantonen:

• Sneltests voor de detectie van specifieke copro-antigenen
• De flotatietechniek voor de detectie van cysten

Voor het ontlastingsonderzoek zou je idealiter gedurende drie dagen ontlasting moeten verzamelen, omdat Giardia niet bij elke ontlastingsgang wordt uitgescheiden. Als je hond geïnfecteerd is met Giardia, kunnen de eencelligen eenvoudig worden aangetoond met behulp van een snelle test (ELISA). Dit kan rechtstreeks in de praktijk gebeuren of in een laboratorium.

Behandeling: Hoe worden Giardia bij de hond behandeld?

De behandeling van Giardia bestaat uit twee pijlers: het toedienen van medicijnen en het naleven van hygiënemaatregelen.

1. Ontworming
Als je dierenarts Giardia bij je hond heeft vastgesteld, zijn er verschillende medicijnen beschikbaar voor de behandeling. Welke werkzame stof (bijvoorbeeld fenbendazol of metronidazol) geschikt is voor ontworming, wordt bepaald door je dierenarts.

Hoe lang duurt het meestal voordat Giardia verdwijnen?
Een Giardia-infectie duurt doorgaans drie tot vier weken, en medicijnen worden ongeveer vijf dagen toegediend. Na de medicamenteuze behandeling van je hond moet je opnieuw een ontlastingsonderzoek laten uitvoeren. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat Giardia daadwerkelijk zijn geëlimineerd.

2. Hygiëne
Zolang je hond geen negatieve uitslag heeft voor Giardia, is het ook belangrijk om herinfectie met de parasieten te voorkomen. Hiertoe dien je de volgende hygiënemaatregelen te volgen:

• Desinfecteer dagelijks de ligplaatsen, voer- en drinkbakken van je viervoeter. Hiervoor is heet water met een temperatuur van meer dan 65 graden Celsius geschikt.
• Verwijder de ontlasting van je hond(en) onmiddellijk om herbesmetting te voorkomen.
• Als je meerdere honden hebt, moet je deze ook tegen Giardia laten behandelen, zelfs als ze geen symptomen vertonen.
• Was je viervoeter grondig met een speciale hondenshampoo.
• Als je hond lang haar heeft, moet je de haren in het anale gebied voorzichtig inkorten.
• Was alle dekens en kussens waarmee je hond in contact is gekomen, bij minstens 65 graden Celsius.

Prognose: Zijn Giardia bij de hond geneesbaar?

In de meeste gevallen is de prognose van Giardia bij de hond goed. Ernstige gevallen komen over het algemeen alleen voor bij onbehandelde puppy’s en jonge honden.

Het probleem met de terugkerende infecties

Helaas bemoeilijken zogenaamde terugkerende infecties vaak de bestrijding van de parasieten. Dit betekent dat ondanks het naleven van alle bestrijdingsmaatregelen de Giardia niet verdwijnen.

In dit geval is het belangrijk om verdere behandelingsintervallen uit te voeren. Alleen op die manier kun je geleidelijk alle stadia van Giardia bestrijden.

Giardia bij je hond

Oorzaken: Hoe raken honden besmet met Giardia?

De wereldwijd voorkomende Giardia intestinales (ook wel G. duodenalis of G. lamblia genoemd) is een darmparasiet. Giardia zijn eencellige organismen die zich door deling voortplanten. Ze koloniseren de dunne darm van veel gewervelde dieren, waaronder honden, katten en mensen.

Giardia komt bijzonder vaak voor in asielen, kennels en hondenfokkerijen – overal waar veel honden samenleven.

De levenscyclus van Giardia

Parasitologen onderscheiden twee stadia van Giardia: de trofozoïeten en de cysten. De overdracht vindt plaats van gastheer tot gastheer door deze via hun mond de besmettelijke cysten uit de omgeving op te nemen. Zo besmetten honden zich over het algemeen tijdens het eten van de ontlasting van andere dieren.

Trofozoïeten zijn de Giardia die zich aan het darmslijmvlies van jouw hond hechten. De resistente cysten daarentegen zijn de nieuw gevormde Giardia door deling. Je geïnfecteerde hond scheiden deze uit via zijn ontlasting.

Omdat ze tot drie maanden kunnen overleven in vochtige omgevingen of water, is besmetting ook mogelijk via verontreinigde oppervlakken of voeding.

Voorkomen: Hoe kan ik mijn hond tegen Giardia beschermen?

Om je hond tegen Giardia te beschermen, moet je de algemeen aanbevolen hygiëneregels in het dagelijks leven integreren. Speelgoed, voer- en drinkbakken moet je regelmatig reinigen met kokend water.

Raap de ontlasting van je hond op tijdens het uitlaten en gooi het weg op de daarvoor bestemde plaatsen. Zo kun je ook andere honden beschermen tegen besmetting.

Als je zeker wilt zijn dat je hond vrij is van parasieten, kun je ook af en toe de ontlasting van je hond parasitair laten onderzoeken.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.