10 tekenen dat je hond gelukkig is

gelukkige hond in gras

Een gelukkige hond in het gras.

”Waaraan kan ik zien dat het goed gaat met mijn hond?” ”Hoe weet ik dat ik in de omgang met mijn hond het juiste doe en dat hij bij mij een goed leven heeft dat hem gelukkig maakt?” Dat zijn vragen die veel hondenbezitters hebben.

De waarschijnlijkheid dat je viervoeter gelukkig is, is vooral groot als hij veel bezig kan zijn. Dat bereik je onder andere door veel met hem om te gaan, bijvoorbeeld door een groot deel van de dag samen spelletjes te doen. Daarnaast is – en we kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken – hoogwaardig voer uit de vakhandel essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid en dus ook voor zijn geluk.

Aangezien alle honden afstammen van de wolf, hebben ze een zeer vergelijkbare manier van praten. De hond communiceert middels lichaamstaal en geluid. Alle honden – of ze nu een korte neus hebben en een lange staart, of juist andersom – uiten zich op dezelfde manier. Toch moet je in het achterhoofd houden dat sommige hondenrassen door het fokken een ander uiterlijk hebben gekregen, zoals een verkorte staart, waardoor ze door soortgenoten niet meer volledig juist begrepen worden.

Het glimlachen heeft de hond overigens van mensen geleerd. Bij wolven onderling is het namelijk zelfs een teken van agressie om de tanden te laten zien. De hond van nu heeft zich echter aangepast aan zijn baasjes door het als begroeting te gebruiken.

Wij beschrijven hier een aantal duidelijke signalen over of je hond bij jou gelukkig is met zijn leven.

1. Een gelukkige hond kwispelt met zijn staart

Als je hond gelukkig is, dan gaat zijn staart van links naar rechts heen en weer over een hoek van ongeveer 120 graden. Bij honden met een korte of gekrulde staart is het begin van de staart zeer relevant. Viervoeters die een korte staart hebben, bewegen tijdens het kwispelen hun hele achterlijf vaak.

hond speelt met vrouw
gelukkige hond

2. De pupillen zijn vergroot

Aan verwijde pupillen kan je zien dat je hond iets leuk vindt. Net als bij mensen worden de pupillen van honden vergroot als ze iets moois zien. Natuurlijk is ook het totale plaatje van de ogen beslissend: Als Bello’s ogen er stralend en levendig uitzien, kan je ervan uitgaan: Het gaat goed met je hond.

3. Kwispelend ronddrentelen

Over het algemeen zijn dansende bewegingen, een ontspannen staart en oren die normaal staan indicatoren dat je hond vanbinnen gelukkig is. Soms uiten ze ook dat ze vrolijk zijn, bijvoorbeeld door rondom hun favoriete mens te drentelen, meestal kwispelend.

hond wordt uitgelaten
hond op het strand

4. Is een hond gelukkig, dan wordt hij enthousiast

Ook door enthousiast gedrag, zoals rondspringen, rondjes rennen, kort blaffen en dergelijke, kan je herkennen dat je viervoeter echt plezier heeft.

5. Hij vraagt je om te spelen

Wanneer het goed gaat met je lieveling, dan zal hij je dat ook kenbaar maken door je uit te nodigen om met hem te spelen. Dat doet hij bijvoorbeeld door kort met zijn voorpoten parallel in de lucht te springen. Laat je dan ook zeker meeslepen in zijn enthousiasme en doe met hem mee. Dat vergroot namelijk het plezier voor beide.

Let er alleen wel op dat je bij het spelen uiteindelijk wel degene bent die beslist wat er gebeurt.

golden retriever springt op weide
shiba inu training

6. Hij focust zich op jou en de opdracht

Als je op een diergerichte manier bezig bent met je hond, waardoor hij zijn energie kwijt kan, dan laat hij zien dat hij het leuk vindt door de focus te leggen op zijn baasje en de opdracht die voor hem bedoeld is. Dat is pure, situatieve vreugde.

7. Het is een knuffelbeer

Hij laat natuurlijk ook zien dat hij het naar zijn zin heeft als hij naar zijn baasje komt om met hem te knuffelen.

hond knuffelt vrouw
hond knuffelt man

8. Hij blijft in de buurt van zijn baasje

Het spreekt voor zich: in de buurt zijn is een teken dat hij gelukkig is bij jou. Hij doet dat door regelmatig naar je toe te komen of door gewoon rustig naast je te liggen. Als hij rustig of zelfs slapend naast je ligt, dan is dat zeker een teken dat hij zich op zijn gemak voelt bij jou in de buurt.

9. Je hond is gelukkig als hij je een pootje geeft

Deze handeling kan ook een vragend karakter hebben. Je hond bedelt of wil je misschien geruststellen door zijn poot te geven. Maar het kan ook een algemeen teken zijn dat hij blij is om bij je te zijn.

hond geeft pootje
hond thuis

10. Zijn reactie als je thuiskomt

Last but not least: als je thuiskomt en de deur openmaakt, maakt hij duidelijk dat hij blij is om je weer te zien. Het gevoel van ‘eindelijk!’ kan je hond al ervaren als je slechts 20 minuten weggeweest bent. Zijn vreugde is soms zo groot, dat het lijkt alsof hij je jaren niet gezien heeft. Daarom is dit geen verrassing: natuurlijk is dit een duidelijk teken dat je hem als eigenaar gelukkig maakt en in de omgang met hem veel of zelfs alles goed doet.

Wij wensen jou en je viervoeter veel plezier met elkaar. Houd in je achterhoofd dat wanneer het goed gaat met je lieveling, dat positief werkt op jou. Want er is bijna geen blijdschap die zo aanstekelijk is als die van je lieve hond.

Ontdek onze keuze aan hondenvoer en benodigdheden voor honden voor een hond die altijd gelukkig is!

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.