Zijn echte botten schadelijk voor honden?
© Reddogs / stock.adobe.com
Hond en bot gaan in de voorstelling van veel mensen hand in hand. Dat wordt ons al vroeg aangeleerd. Er zijn immers genoeg animatiehonden die maar wat graag op een bot kauwen. Dat is niet zo gek. Honden zijn ook in het echte leven gek op botten. Er lijkt niets te zijn waar honden liever op kauwen en knabbelen, behalve dan misschien je pantoffel.
Inhoudsopgave
Waarom kauwen honden op botten?
Honden hebben van nature een drang om te kauwen. Voor honden is dit dé methode om hun gebit schoon te houden. Door de wrijving van de tanden tegen het bot kan het kauwen een bijdrage leveren aan de mechanische reiniging van de tanden. Daarnaast kan de herhaaldelijke kauwbeweging helpen stress te verminderen en traint het de kaakspieren van je hond. Botten zijn daarnaast een bron van calcium en fosfor.
Wat is het risico van een echt bot voor honden?
Er bestaan verschillende soorten opties: zo zijn er speciale kauwbotten van bijvoorbeeld runderhuid of siliconen, maar je kunt je hond ook echte botten geven. Als je hond op een echt bot kauwt, moet je hem goed in de gaten houden.
Geef je hond daarom nooit gekookte botten of kippenbotten. Deze botten zijn doorgaans een stuk kwetsbaarder. Daardoor is het risico op splinters of breuken groter, wat kan leiden tot verwondingen.
- Je hond kan een of meerdere tanden breken.
- Er kunnen splinters of stukken bot terechtkomen in tussen de tanden, in de luchtpijp, slokdarm, maag of darmen. Daardoor kunnen ontstekingen ontstaan.
- Splinters kunnen ernstige verwondingen in de mondholte en aan de tong of inwendige bloedingen veroorzaken.
Geschikte botten voor honden
Als je je hond een echt bot wil geven, geef hem dan bijvoorbeeld beenmerg of een hambot. Deze botten splinteren minder snel en zijn niet zo hard dat je hond zijn tanden makkelijk breekt. Echte dierenbotten zijn namelijk niet geheel zonder risico. Hieronder geven we een aantal tips voor de juiste omgang met botten.
- Geef je hond altijd het juiste bot. Een te klein bot kan makkelijk in zijn geheel worden ingeslikt door grote honden. Ook moet de hardheid van het bot overeenkomen met de bijtkracht van jouw hond. Vraag hiervoor advies van je dierenarts.
- Houd altijd toezicht op je hond als hij op een bot kauwt. Zo kun je meteen helpen als hij zich verwondt of het bot wegnemen als het kapot gaat.
- Sla het nummer van je dierenarts op in je telefoon zodat je die in geval van nood snel bij de hand hebt.
- Zorg ervoor dat je hond kalm en rustig is als je hem een bot aanbiedt. Als hij nerveus is, kan hij dit uitleven door heftig of ruw te kauwen, wat verwondingen in de hand kan werken.
- Als je hond territoriaal met zijn voer of snack omgaat, houd hem dan uit de buurt van andere honden als hij een bot heeft.
Mocht je hond een bot te pakken krijgen dat niet voor hem bedoeld is, pak het dan meteen af. Je wilt het risico op verwondingen altijd beperken.
Geef een kauwbot
Een veilig alternatief voor echte botten zijn speciale kauwbotten voor honden. Dit zijn botvormige, harde kauwsnacks gemaakt van runderhuid, vlees etc. Denk dan aan geperste kauwbotten, gevulde kauwbotten of de klassieke geknoopte kauwbotten. Ook zijn er voedselveilige synthetische kauwbotten verkrijgbaar waar vaak een vleessmaak aan is toegevoegd. Houd je hond niet zo van botten? Geef hem dan kauwrollen, kauwrepen of gedoogde varkensoren. Voor ieder is er wel wat wils te vinden in de zooplus shop.
10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt
Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
Een puppy uit het asiel adopteren
Je wilt graag een puppy nemen, maar het hoeft geen rashond te zijn? Een puppy adopteren uit het asiel is dan een goed alternatief!
Het samenleven van honden en katten
Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.