De hond uitlaten tijdens quarantaine?

met hond in quarantaine

met hond in quarantaine

De corona pandemie verandert het dagelijks leven van miljoenen mensen wereldwijd. Hondenbezitters die in quarantaine zitten om het virus niet te verspreiden, zitten met de vraag hoe ze hun hond tijdens quarantaine kunnen verzorgen of hoe kan ik mijn hond uitlaten tijdens quarantaine?

Wetten en voorzorgmaatregelen rondom het coronavirus

Quarantaine behoort tot de zwaarste ingrepen in het dagelijks leven die een land als regel kan instellen om infectie te voorkomen. ‘In quarantaine zitten’ betekent dan ook dat de betrokken personen hun woning niet meer mogen verlaten. Vakantiegangers in een quarantaine-regio mogen niet weg, maar moeten over het algemeen minstens twee weken in isolatie binnen blijven. Vaak worden individuen getroffen: mensen die risicogebieden hebben bezocht of in contact zijn geweest met iemand die Covid-19 droeg. Mensen die de quarantaineregels overtreden moeten rekenen op fikse geldboetes of gevangenisstraffen. Die beperkingen zijn wat minder streng bij een avondklok/maatregelen. Gezien de snelle verspreiding van het coronavirus hebben alle Europese landen in meer of mindere mate strenge regels opgesteld voor hun burgers. Deze zijn echter niet overal dezelfde: de details van die regels kunnen per land verschillen. Daarom is het belangrijk, voor wanneer het nodig is, de regels van de verschillende landen te kennen.

Hondenbezitters en maatregelen

Als er maatregelen zijn die het buiten zijn beperken is het voor de betrokkenen nog altijd mogelijk het huis te verlaten.  

Wat betekenen deze maatregelen voor hondenbezitters?

Anders dan tijdens een quarantaine mogen de mensen bij bepaalde maatregelen/een avondklok het huis verlaten, zolang daar een goede reden voor is. In de meeste landen en gemeentes is het uitlaten van de hond een gegronde reden. Dan mag je enkel met mensen uit hetzelfde huishouden op pad. Ook hier is het belangrijk de regionale regels te kennen. In Frankrijk ben je bijvoorbeeld verplicht een speciaal formulier in te vullen voordat je de hond gaat uitlaten. Tijdens een controle kunnen hondenbezitters deze laten zien. Natuurlijk moeten hondenbezitters niet met meerderen samen met de hond gaan wandelen. Daar sluit op aan dat in de getroffen gebieden de meeste hondenscholen dicht moeten zijn, terwijl de training buiten plaatsvindt.  

Hondenbezitters in quarantaine

Tijdens quarantaine gelden er strenge regels: de getroffenen mogen enkel na goedkeuring van de bevoegde autoriteiten het huis verlaten. Ook boodschappen doen mag niet. De voorziening kan je bijvoorbeeld via online webshops doen, als de bezorger het pakketje voor de deur neerzet.  

Hoe kan ik mijn hond uitlaten tijdens quarantaine?

Helaas is het antwoord hierop: als je in quarantaine zit, mag je de hond niet uitlaten, want quarantaine betekent thuisblijven. Wie een tuin of terras heeft, kan in het ergste geval daar de hond zijn behoeftes laten doen. Ook sportieve activiteiten zoals apporteren of agility zijn mogelijk in eigen tuin. Wie die mogelijkheden niet heeft, moet andere mensen vragen voor de hond te zorgen. Want de hond uitlaten in het park of in een bos is voor hondenbaasjes in quarantaine verboden. Buren met een tuin of een dierenpension kunnen een oplossing zijn. De autoriteiten in Oostenrijk bevelen bijvoorbeeld aan de viervoeter tijdens quarantaine naar een hondenpension te brengen of aan een andere hondenbezitter te geven. Het hondenpension zit echter wel snel vol wanneer gehele gemeentes/gebieden in lockdown zijn. Als alleen een paar hondenbezitters na terugkeer uit risicogebieden in quarantaine zitten, is een oppas makkelijker te vinden. 

Honden tijdens quarantaine op een nuttige manier bezighouden

Heb je een tuin en kan je jouw hond een plek geven om zijn kleine en grote behoefte te kunnen doen? Prima, dan hoef je jouw hond niet te missen! Het is echter voor de meeste honden niet genoeg om de deur naar de tuin open te zetten en te gaan: ze moeten worden beziggehouden. Vooral honden die voor de quarantaine/lockdown eerst meerdere uren per dag op pad gingen met hun baasje, hebben al snel te veel energie over. Apporteren of snuffelspelletjes zijn uitermate geschikt om energie te vragen van de hond. Misschien probeer je wel iets nieuws, wat denk je van Dog Dancin of nieuwe trucjes? Online zijn er talrijke instructies waardoor je jouw viervoeter iets nieuws kunt bijbrengen. Tip: sommige hondenscholen maken van een nood een deugd en bieden in deze crisistijd online cursussen aan.   

Kunnen honden het coronavirus overdragen?

Nee: honden en andere huisdieren kunnen het coronavirus SARS-CoV-2 oftewel Covid-19 niet overdragen. Dat betekent dat ze geen drager zijn van het virus, want de virusdeeltjes vermeerderen zich niet in het hondenlichaam. In Hongkong had een hond de voorpagina behaald toen er op zijn snuit een kleine concentratie van het coronavirus aangetoond werd. Het ging hier naar alle waarschijnlijkheid om virusdeeltjes die in de omgeving waren opgenomen, aangezien zijn baasje de ziekte Covid-19 had. Hondenbezitters moeten letten op de gebruikelijke hygiëne maatregels tijdens de omgang met hun dierlijke vrienden. Bijvoorbeeld dat je niet je gezicht moet laten aflikken. Wie intensief met zijn hond knuffelt, moet eerst zijn handen wassen voordat hij zijn gezicht of andere mensen aanraakt.   

Wij hopen dat jij, je familie en je viervoeter(s) samen gezond door de deze corona pandemie heen komen.  

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.

10 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.