De juiste voerbak voor je hond

hond bij voerbak

Je kunt kiezen uit verschillende soorten voerbakken voor je hond.

De juiste voerbak voor je hond

Een bijpassende hondenbak hoort absoluut tot de basisuitrusting van iedere hond. In het ideale geval heeft iedere hond twee voerbakken die zijn afgestemd op zijn grootte en ras, maar ook op zijn voedingsgewoonten. Daarbij is het van belang hoe vaak je hond wordt gevoerd, of hij droog-  of natvoer krijgt en of hij afhankelijk van het voer weinig of veel drinkt. Let er ook op dat je hond beter uit een iets grotere voerbak eet dan uit een te kleine.

Grootte van de voerbak voor je hond

Om een idee te krijgen van welke grootte geschikt is, kun je het volume van de gebruikte hoeveelheid voer per maaltijd berekenen. De juiste voerbak moet volgens onze ervaring ongeveer vier keer zo groot zijn als dit volume. Aangezien het hondenras en de grootte van de hond, zoals eerder vermeld, ook doorslaggevende criteria zijn, hebben wij op basis van onze ervaring een tabel samengesteld die je nog een ruwe oriëntatie kan geven.

Grootte voerbak hoogte van de wreef*  

Rassen

 

XS tot ca. 25 cm Yorkshire terriër, Pekinees, Chihuahua, Papillon, e.a.
S tot ca. 35 cm Jack Russel terriër, maltezer, tibetaanse spaniël, bolonka zwetna, e.a.
M tot ca. 45 cm Mopshond, Franse buldog, dwergpoedel, beagle, spits, e.a.
L tot ca. 55 cm Poedel, bordercollie, kelpie, schnauzer, windhond, e.a.
XL tot ca. 65 cm Labrador, dalmatiër, golden retriever, berner sennenhond, e.a.
XL over 65 cm Ierse wolfshond, Deense dog, Leonberger, Newfoundlander, e.a.

*De hoogte van de voerbak voor een hond is gelijk aan de schouderhoogte van de hond. Als de hond zijn kop neerzet, is de schoft te herkennen als het hoogste deel van het lichaam, wat bij alle honden de werkelijke lichaamsgrootte is.

Hoogte van de voerbak

Naast de conventionele voerbakken die op de vloer worden geplaatst, bestaan er ook voerbakken die in een voerbakstandaard zitten. Dit onderwerp is echter zeer omstreden. Voor honden die aan de mega-oesofagus (een ziekte met expansie van de slokdarm) lijden, is een voerbak met voerbakhouder een voordeel omdat het voer daardoor makkelijker in de maag terecht komt. Voorstanders beweren bovendien dat verhoogde voerbakken voor een ontspannen houding bij het eten zorgen. Met name bij honden die problemen hebben met het spier- en skeletstelsel kan het verhogen van de voerbak zorgen voor verlichting van pijnlijke gewrichten en spieren. Het gebruik van verhoogde voerbakken wordt door velen echter overbodig genoemd aangezien honden zich door de evolutie hoe dan ook moeten hebben aangepast aan het eten in verlaagde posities. De vraag of een verhoogde voerbak goed is voor je hond kan niet eenduidig worden beantwoord, maar moet voor iedere hond individueel worden bepaald.

Als je daarvoor kiest, moet je zeker op een passende hoogte van de bak letten. Om deze te bepalen moet je eerst je hond meten. De bovengenoemde schofthoogte is hierbij doorslaggevend. Deze wordt in staande positie van de voorpoten tot het hoogste punt van de schouders gemeten. Van deze hoogte moet je ongeveer 15 cm aftrekken. Als je de juiste hoogte van de voerbak hebt bepaald, moet de bovenste rand van de voerbak ongeveer dezelfde hoogte hebben als het onderste deel van de borst van de hond. Je hond moet zijn voer kunnen eten zonder zich te moeten uitrekken of zijn kop te moeten buigen.

De juiste grootte en hoogte behoren tot de belangrijkste criteria, maar ook de vorm en het materiaal van de voerbak mogen niet worden verwaarloosd. Daarom willen wij de belangrijkste modellen hieronder nog even toelichten.

Voerbak van edelstaal

Een voerbak van edelstaal is bijzonder hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Deze voerbak is verkrijgbaar in veel verschillende maten en uitvoeringen. Met name dubbele bakken zijn bijzonder populair. Een edelstalen voerbak is zeer duurzaam en makkelijk te reinigen. Daardoor kunnen ook bacteriën en afzettingen zich moeilijk hechten aan de bak. Veel plezier met het uitkiezen van de voerbak!

Voerbak van kunststof

Een voerbak van kunststof is bijzonder licht en handig. De rubberen ring aan de onderkant voorkomt verschuiven. Daarom is dit soort voerbak niet alleen geschikt voor volwassen honden, maar ook voor kieskeurige puppy’s. Een voerbak van kunststof is er in veel verschillende kleuren en vormen en is dus zeker een blikvanger in je woning.

Keramische voerbak voor honden

De keramische voerbak is de klassieker onder de voerbakken. Hij is echt tijdloos en is vaak bedrukt met mooie motieven. Een pareltje voor elke voederplek.

Voerbakken tegen schrokken

De anti-schrok voerbak is met name geschikt voor honden die snel en gulzig eten. Aangezien veel honden last krijgen van hun schrokgedrag, is deze speciale vorm van voerbak ontwikkeld. Deze voerbak heeft een speciale vorm en is in het midden gebogen. Daardoor kan de opname van voer worden gecontroleerd en aanzienlijk worden vertraagd.

Reisvoerbakken

Vooral als je je lieve huisdier mee neemt op reis is het belangrijk om voldoende water, voer en snacks mee te nemen. Om plaats te besparen zijn siliconen reisbakken die opvouwbaar zijn, afsluitbare drinkflessen met een waterdispenser of afsluitbare voerbakken hiervoor met name geschikt. Neem een kijkje bij ons en vertrek perfect voorbereid op reis.

Bij zooplus vind je de juiste voerbak voor jouw hond! Kies uit ons grote aanbod voerbakken van verschillende materialen en in mooie kleuren voor jouw hond. Je kunt dit ideaal aanvullen met verhoogde voerbakken, voerbakonderleggers en voerbakhouders.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.