Een hondenverzekering: de moeite waard?

hond behandeling dierenarts

Als een hond ziek wordt, kan dat voor het baasje duur uitpakken. Een hondenverzekering kan het financieel risico beperken.

Een hondenverzekering vergoedt in de regel de kosten voor de eigen dierenarts, dierenkliniek, medicijnen en een operatie. Maar qua premie en vergoedingen bestaan er tussen de aanbieders een aantal verschillen. Het is dan ook de moeite waard om eens aandachtig naar hondenverzekeringen te kijken.

Een medische behandeling van een ziek dier kan de kosten gauw opdrijven. Afhankelijk van de behandeling kun je al gauw rekenen met enkele honderden euro's. Met name door de behandeling van langdurige of chronische aandoeningen raken sommige hondeneigenaren in ernstige financiële problemen.

Een hondenverzekering moet dit risico verlagen. Maar is een zorgverzekering voor honden echt de moeite waard? Waar moet ik bij de keuze van een zorgverzekering op letten en welke verschillen bestaan er tussen de beloofde vergoedingen?

Wanneer komt een hondenverzekering van pas?

Het grootste probleem is dat veel hondenverzekeringen alleen jonge en gezonde honden verzekeren. Je kunt dus enkel dieren verzekeren waarvoor de kosten bij een dierenarts of dierenkliniek over het algemeen niet al te hoog uitvallen. Voor honden met bestaande ziektes of honden ouder dan zeven jaar kun je vaak geen hondenverzekering meer afsluiten.

Natuurlijk kan jouw kerngezonde puppy ook weleens ziek worden of een ongeluk krijgen. In dit geval beschermt een hondenverzekering je tegen te hoge kosten.

De tarieven voor de verzekeringspolissen zijn echter niet allemaal even goedkoop. Daarnaast kan het voorkomen dat je een aantal jaar voor een zorgverzekering betaalt zonder die te moeten gebruiken. Een dergelijke verzekering is daarom in eerste instantie pas geschikt voor de onderstaande personen.

 • Baasjes van hondenrassen die gevoeliger zijn voor ziektes.
 • Iedereen die de jaarlijkse kosten probleemloos kan dekken maar toch behoefte heeft aan extra zekerheid.

Wat kost een hondenverzekering?

Voor de meeste zorgverzekeringen voor honden ben je maandelijks rond de 20 à 30 euro kwijt, maar sommige premies lopen op tot wel 50 euro. Deze en onderstaande gegevens zijn gebaseerd op een basisverzekering voor een jonge Labrador in januari 2021.

Voor iedere verzekering geldt: hoe ouder de hond is op het moment van afsluiten, des te hoger de maandelijkse premie uitvalt. De leeftijdsgrens voor het afsluiten van een verzekering is in de meeste gevallen 7-8 jaar, bij sommige verzekeringen is die zelfs zo laag als 4-5 jaar.

Daarnaast hebben de meeste verzekeraars een zogenaamde rassentabel. Voor hondenrassen die gevoeliger zijn voor ziektes moet je een aanzienlijk hogere premie betalen of wordt de leeftijdsgrens verlaagd. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Duitse Herder en de Mopshond. Dit geldt vaak ook voor gemengde hondenrassen met een onduidelijke stamboom. In sommige gevallen kun je een bepaald ras helemaal niet verzekeren. Bovendien worden in de regel honden die op een volwassen gewicht zwaarder dan 55 kilo zijn ook niet geaccepteerd.

Met een polis voor gezonde puppy's en jonge honden tussen 6 en 12 maanden ben je dus het goedkoopst uit.

puppy krijgt een inenting bij de dierenarts
Let op: sommige behandelingen door dierenartsen, zoals vaccinaties, kunnen voor vergoeding zijn uitgesloten.

Wat vergoedt een zorgverzekering voor honden?

Ook wat betreft de vergoedingen bestaan er verschillen tussen de verzekeraars en polissen.

Over het algemeen neemt een zorgverzekering voor honden enkel de kosten voor medische noodgevallen over. Vaccinaties of tandreiniging zonder medische noodzaak worden door veel verzekeraars uitgesloten.

Uitgebreidere verzekeringspakketten

Behalve een basisverzekering kun je ook nog uitgebreidere verzekeringen afsluiten. De meeste verzekeraars bieden 3 verschillende niveaus (basis, plus en top/totaal) aan. Als je een uitgebreidere verzekering neemt, ben je duurder uit dan met enkel een basisverzekering, maar dan heb je wel meer dekking. Je krijgt dan extra vergoedingen of vergoed tot een hogere bovengrens. Bij sommige verzekeraars zitten bepaalde behandelingen niet in een basisverzekering, maar wel in het pluspakket. Natuurlijk gaat dit ook gepaard met een hogere premie.

Hebben de vergoedingen van hondenverzekeringen een limiet?

De verzekering vergoedt vaak niet onbeperkt. Bij de keuze van een huisdierenverzekering moet je er daarom op letten dat de maximale vergoeding aan de hoge kant is. De norm voor dergelijke limieten ligt bij 2500-3500 euro per jaar.

Eigen bijdrage

Normaal gesproken is een eigen bijdrage van 20-50% (afhankelijk van de behandeling) standaard. Let er hierbij op dat enkele verzekeraars voor de eigen bijdrage een vast bedrag van 45-50 euro per declaratie hanteren.

corgi op schoot achter laptop
Met een vergelijkingssite kun je snel een overzicht krijgen van de dekkingen van verschillende verzekeringen. Zo kun je naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding kijken en de verzekering vinden die het best bij jou past.

Hoe vind ik de juiste hondenverzekering?

Voordat je een ziektekostenverzekering voor je hond afsluit, moet je de verschillende opties bekijken en de prijzen & vergoedingen nauwkeurig vergelijken. Een onafhankelijke vergelijker is daarbij erg handig.

In Nederland bieden meerdere verzekeringsmaatschappijen hondenverzekeringen aan. Denk dan bijvoorbeeld aan OHRA, Aegon en Inshared. Ook bij Petplan en PetSecur, maar ook bedrijven als HEMA, kun je een zorgverzekering voor je hond afsluiten.

Een vergelijking is altijd de moeite waard!

Aan een goedkoper tarief heb je uiteindelijk niet zo veel als de verzekering maar weinig vergoedt. Tegelijkertijd krijg je bij de duurste verzekering ook niet per se de beste dekking.

Heb jij al een aansprakelijkheidsverzekering voor jouw hond afgesloten? Ga dan na wat een extra ziektekostenverzekering voor jouw hond zou kosten. Sommige verzekeraars bieden combipakketten aan. Het bedrag voor de individuele verzekering kan in dit geval goedkoper uitvallen.

Let op: een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt alleen schade die jouw hond aanricht door zijn eigen toedoen. Zorgkosten worden door deze verzekering niet vergoed.

De onderstaande aandachtspunten helpen je bij de vergelijking en je keuze.

Checklist voor de keuze van een hondenverzekering

 • Welke behandelingen worden vergoed?
 • Hoe hoog is de minimale vergoeding?
 • Wat wordt er vergoed bij ingewikkelde behandelingen?
 • Hoe hoog is de eigen bijdrage?
 • Welke rassen en leeftijden worden geaccepteerd?
 • Worden operaties vergoed?
 • Worden enkel ambulante dierenartsconsulten vergoed of ook stationaire behandelingen?
 • Kan ik mijn dierenarts zelf kiezen?
 • Hoe lang is de wachttermijn?
 • Wil je aanvullende verzekeringen afsluiten (crematie, advertentie bij vermissing, preventieve behandelingen etc.)?

Vanaf wanneer kan ik aanspraak maken op de verzekering?

Voor de meeste verzekeringen geldt een wachttermijn van 30 dagen. Dit houdt in dat je niet verzekerd bent voor de meeste ziektegevallen binnen de eerste 30 dagen na de ingangsdatum van de verzekering. Een verzekering afsluiten nadat de dierenarts een ziekte heeft vastgesteld kan dus niet. Verzekeraars willen voor het afsluiten van een verzekering overigens ook een verklaring over de gezondheid van jouw hond van de dierenarts.

Als je hond wegens een ongeval moet worden behandeld worden de noodzakelijke kosten voor de behandeling meestal wel door de verzekering gedekt, ook binnen de wachttermijn.

Betaalt de verzekeraar ook in het buitenland?

Als je je hond regelmatig mee op vakantie naar het buitenland neemt, moet je goed kijken welke regels hiervoor gelden. Bij een tijdelijk verblijf in het buitenland (indien nodig via een plusverzekering) blijft de dekking bij veel verzekeraars van kracht.

Samenvatting: heb ik een hondenverzekering nodig?

Anders dan bij een aansprakelijkheidsverzekering, die voor iedereen een must is, is een ziektekostenverzekering voor honden niet per se nodig. Als je bang bent voor de hoge kosten na een ongeval, kun je wel baat hebben bij een hondenverzekering.

Zorgverzekeringen voor honden zijn namelijk pas onder bepaalde voorwaarden de moeite waard, maar die zijn helaas niet altijd te voorspellen. Als je een verzekering vroeg afsluit, dus als je hond nog jong is, betaal je iedere maand een relatief laag bedrag. Als je hond dan later een chronische ziekte of gewrichtsproblemen krijgt, kan een zorgverzekering de moeite waard zijn.

Mocht je echter maar nauwelijks naar de dierenarts moeten, dan is een verzekering aan de dure kant. Met name als de kosten voor de standaard onderzoeken en inentingen niet al te hoog zijn. Voor dure bijkomende kosten kan het ook handig zijn aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Of de kosten en het nut van een hondenverzekering voor jou een uitkomst kunnen bieden, hangt uiteindelijk af van jouw financiële budget. In veel gevallen is het handiger om zelf geld achter de hand te houden en dit regelmatig aan te vullen. In noodgevallen kun je dan daar gebruik van maken.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
10 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.