Het juiste hondenvoer voor gewrichtsproblemen

Hond eet hondenvoer

Hond eet hondenvoer

Honden houden van beweging, of ze nu met hun baasje lopen of aan hondensport doen. Maar wat als bewegen plotseling pijn veroorzaakt? Gewrichtsproblemen behoren vandaag de dag tot de meest voorkomende aandoeningen bij honden. In dit artikel lees je alles over gewrichtsproblemen bij honden, hoe je gewrichtsproblemen kunt voorkomen en wat je er met behulp van voeding er tegen kan doen.

Gewrichtsproblemen bij honden: heupdysplasie, artrose & Co

Een van meest voorkomende gewrichtsproblemen bij honden is waarschijnlijk de zogeheten heupdysplasie, in het kort HD. Deze aandoening komt vaak voor bij grote en zware hondenrassen, maar ook kleinere honden kunnen deze heupproblemen ontwikkelen. Net als elleboogdysplasie (ED) is ook heupdysplasie erfelijk. Door middel van genetische testen en een strenge selectie van fokdieren, kunnen deze problemen bij bepaalde rassen gereduceerd worden. Ook verkeerd of gebrekkig bewegen, overgewicht of slechte voeding kunnen leiden tot gewrichtsproblemen.

Gewrichtsproblemen bij honden, de oorzaken

Zo zorgt bijvoorbeeld te veel energie door het verkeerde hondenvoer ervoor dat de pup te snel groeit. Het kraakbeen en de gewrichtsbanden kunnen de snelle groei van de botten niet bijhouden, waardoor ze het gewicht van de jonge hond niet voldoende kunnen ondersteunen. Gewrichtsaandoeningen bij honden kunnen daarom zeer complexe oorzaken hebben. Ook artrose, wat vaak optreedt als gevolg van andere gewrichtsproblemen (HD & ED), breekt op pijnlijke wijze het gewrichtskraakbeen af. Dat kan bevorderd worden door verschillende factoren. Zo hebben ouderdom, overgewicht, overbelasting, chronische artritis (chronische gewrichtsreuma) of zelfs verwondingen en orthopedische aandoeningen invloed op gewrichtsartrose

Gewrichtsziekten voorkomen

Naast een genetische of orthopedische afwijking kun je zelf invloed uitoefenen op oorzaken zoals overgewicht, een te energierijke voeding voor een pup of verkeerde belasting. Het is daarom van groot belang om het dieet en de houding van jouw hond goed in de gaten te houden en zo nodig maatregelen nemen om gewrichtsproblemen te voorkomen. Het juiste hondenvoer speelt dus bij gewrichtsproblemen een grote rol.

De juiste voeding vanaf het begin

Hoewel de gewrichtsproblemen bij honden vaak pas op een late leeftijd zichtbaar worden, ligt de oorzaak vaak bij de beginjaren van de hond. Het risico op het ontwikkelen van een heupdysplasie of andere gewrichtsziektes neemt toe als de hond te snel groeit in de eerste maanden.  Het is niet een te hoog eiwitgehalte, maar een te hoge energietoevoer, wat leidt tot een overhaaste groei. Naaste te veel calorieën kan een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen ook leiden tot gewrichtsproblemen. Door de botgroei hebben jonge honden meer calcium en fosfor nodig dan volwassen honden. Als deze belangrijke mineralen niet voldoende worden aangeleverd, zijn instabiele botten het resultaat. Maar ook te veel van deze mineralen is problematisch: te veel fosfor maakt de botten broos waardoor ze afbreken. Daarnaast kunnen ook te veel voedingstoffen tijdens alle levensfasen van een hond leiden tot overgewicht, wat resulteert in overbelasting van de gewrichten.

HOKAMIX30 Mobility

Hokamix30 Mobility

  • Het ondersteunt het bewegingsapparaat en de gewrichten
  • Voorziet in gewrichtspecifieke bouwstenen en voedingsstoffen
  • Geschikt voor honden van alle leeftijden – van puppy tot senior.

Pas het voer altijd aan de ontwikkeling van de hond aan

Om zowel overschot als een tekort te voorkomen, moet het energie- en nutriëntengehalte van het voer altijd worden aangepast aan de individuele behoeften van de hond. Afhankelijk van het ras, leeftijd en gewicht van de hond kan de behoeften variëren. Daarnaast moet ook de hoeveelheid beweging en de gezondheidstoestand van de hond een doorslaggevende rol spelen bij de keuze van het voer. Welk voer voor jouw hond het juiste voer is, hangt van meerder factoren af. Een gesprek met de dierenarts over de exacte behoeften van jouw hond helpt om een geschikt voedingsplan te maken.

Voeding voor de gewrichtsgezondheid

Op de behoefte afgestemde voeding voor jouw huisdier kan de ontwikkeling of de mate van gewrichtsziekten aanzienlijk beïnvloeden – maar helaas biedt dit geen volledige garantie. Maar ook al als er gewrichtsproblemen bij honden zijn: met behulp van een aangepast dieet kan je de gewrichten ontlasten. Zo hebben wetenschappers ontdekt dat bepaalde voedingsstoffen in het voer de gezondheid van de gewrichten ondersteunt.

Vetzuren, groenlipmossel en glucosamine

Omega-3vetzuren kunnen een ontstekingsremmende en pijnstillende functie hebben op gewrichten. Een hoge concentratie van deze onverzadigde vetzuren zitten bijvoorbeeld in visolie (zalmolie) of in lijnolie. Ook antioxidanten zoals vitamine C en E, glucosamine en chondroïtine hebben ook een gewrichtbeschermde functie en kunnen de vitaliteit verbeteren. Glycosaminoglycanen en chondroïtinesulfaat komen vooral voor in de groenlipmossel (Perna canaliculus). Daarnaast zou de brandnetel ook een medicinale ontstekingsremmende werking hebben.

Zorg dus bij het bereiden van het voer of het kopen van de voeding dat deze ingrediënten aanwezig zijn. Wanneer je deze toevoegingen naast de gebruikelijke voeding geeft, moet je ze beschouwen als vast onderdeel van de voeding, omdat het zomaar toevoegen van bepaalde voedingstoffen aan de gebruikelijk voeding snel kan leiden tot een schadelijke hoeveelheid van vetten en energie. Ook moet je er rekening mee houden dat gewrichtsproblemen vaak kunnen leiden tot vermijding van bewegen en dus tot overgewicht. Daarom moet je kiezen voor een caloriearm dieet. Overbodige vetten, vulstoffen en zoetstoffen, zoals suiker, moeten daarom koste wat kost worden vermeden.

Verdere maatregelen tegen gewrichtsproblemen

Met behulp van een aangepaste voeding kan het bewegingsapparaat effectief worden ondersteunt. Daarnaast moet je ook natuurlijk aandacht besteden aan de algemene lichaamshouding van jouw hond. Veel beweging heeft niet alleen een positief effect op het algemeen welzijn van de hond maar ook op zijn gewrichten. Doordat er meer energie verbruikt wordt, is de kans op overgewicht ook kleiner. Een belangrijke regel is: een gelijkmatige beweging veel beter is voor de gewrichten dan bijvoorbeeld veel springen of abrupt stoppen. Snelle balspellen of apporteren kan het beste na een korte wandeling, want dan zijn de spieren opgewarmd.

Hoe kan je de gewrichten van je hond beschermen

Bij puppy’s, wanneer de botten en gewrichten nog groeien, moet je te veel beweging vermijden. Traplopen, hoge sprongen maken, urenlang wandelen en snelle apporteer activiteiten belasten de gewrichten en dat kan later voor gewrichtsproblemen zorgen. Wij raden ook aan tijdens uitlaten om liever op weides, bos- en veldpaden te wandelen. Deze zijn vele malen beter voor de gewrichten dan het asfalt.

Een zacht oppervlak wordt ook aanbevolen als slaapplaats voor jouw hond.

Aangepaste beweging en een dieet dat voldoet aan de behoeften van jouw hond zijn de hoekstenen voor een gezond en lang hondenleven. Maar zelf als jouw hond al een gewrichtsaandoening heeft, kunnen deze criteria jouw hond helpen om de botten en gewrichten te ontlasten waardoor er minder pijn ontstaat.

Wij wensen jouw hond “Bon Appetit” en veel plezier toe tijdens het sporten.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?