Pas het voer altijd aan de ontwikkeling van de hond aan
Om zowel overschot als een tekort te voorkomen, moet het energie- en nutriëntengehalte van het voer altijd worden aangepast aan de individuele behoeften van de hond. Afhankelijk van het ras, leeftijd en gewicht van de hond kan de behoeften variëren. Daarnaast moet ook de hoeveelheid beweging en de gezondheidstoestand van de hond een doorslaggevende rol spelen bij de keuze van het voer. Welk voer voor jouw hond het juiste voer is, hangt van meerder factoren af. Een gesprek met de dierenarts over de exacte behoeften van jouw hond helpt om een geschikt voedingsplan te maken.
Voeding voor de gewrichtsgezondheid
Op de behoefte afgestemde voeding voor jouw huisdier kan de ontwikkeling of de mate van gewrichtsziekten aanzienlijk beïnvloeden – maar helaas biedt dit geen volledige garantie. Maar ook al als er gewrichtsproblemen bij honden zijn: met behulp van een aangepast dieet kan je de gewrichten ontlasten. Zo hebben wetenschappers ontdekt dat bepaalde voedingsstoffen in het voer de gezondheid van de gewrichten ondersteunt.
Vetzuren, groenlipmossel en glucosamine
Omega-3vetzuren kunnen een ontstekingsremmende en pijnstillende functie hebben op gewrichten. Een hoge concentratie van deze onverzadigde vetzuren zitten bijvoorbeeld in visolie (zalmolie) of in lijnolie. Ook antioxidanten zoals vitamine C en E, glucosamine en chondroïtine hebben ook een gewrichtbeschermde functie en kunnen de vitaliteit verbeteren. Glycosaminoglycanen en chondroïtinesulfaat komen vooral voor in de groenlipmossel (Perna canaliculus). Daarnaast zou de brandnetel ook een medicinale ontstekingsremmende werking hebben.
Zorg dus bij het bereiden van het voer of het kopen van de voeding dat deze ingrediënten aanwezig zijn. Wanneer je deze toevoegingen naast de gebruikelijke voeding geeft, moet je ze beschouwen als vast onderdeel van de voeding, omdat het zomaar toevoegen van bepaalde voedingstoffen aan de gebruikelijk voeding snel kan leiden tot een schadelijke hoeveelheid van vetten en energie. Ook moet je er rekening mee houden dat gewrichtsproblemen vaak kunnen leiden tot vermijding van bewegen en dus tot overgewicht. Daarom moet je kiezen voor een caloriearm dieet. Overbodige vetten, vulstoffen en zoetstoffen, zoals suiker, moeten daarom koste wat kost worden vermeden.
Verdere maatregelen tegen gewrichtsproblemen
Met behulp van een aangepaste voeding kan het bewegingsapparaat effectief worden ondersteunt. Daarnaast moet je ook natuurlijk aandacht besteden aan de algemene lichaamshouding van jouw hond. Veel beweging heeft niet alleen een positief effect op het algemeen welzijn van de hond maar ook op zijn gewrichten. Doordat er meer energie verbruikt wordt, is de kans op overgewicht ook kleiner. Een belangrijke regel is: een gelijkmatige beweging veel beter is voor de gewrichten dan bijvoorbeeld veel springen of abrupt stoppen. Snelle balspellen of apporteren kan het beste na een korte wandeling, want dan zijn de spieren opgewarmd.
Hoe kan je de gewrichten van je hond beschermen
Bij puppy’s, wanneer de botten en gewrichten nog groeien, moet je te veel beweging vermijden. Traplopen, hoge sprongen maken, urenlang wandelen en snelle apporteer activiteiten belasten de gewrichten en dat kan later voor gewrichtsproblemen zorgen. Wij raden ook aan tijdens uitlaten om liever op weides, bos- en veldpaden te wandelen. Deze zijn vele malen beter voor de gewrichten dan het asfalt.
Een zacht oppervlak wordt ook aanbevolen als slaapplaats voor jouw hond.
Aangepaste beweging en een dieet dat voldoet aan de behoeften van jouw hond zijn de hoekstenen voor een gezond en lang hondenleven. Maar zelf als jouw hond al een gewrichtsaandoening heeft, kunnen deze criteria jouw hond helpen om de botten en gewrichten te ontlasten waardoor er minder pijn ontstaat.
Wij wensen jouw hond “Bon Appetit” en veel plezier toe tijdens het sporten.