Thuiswerken met de hond

Frau mit schwarzem Labrador Hund im Homeoffice

Toller Kollege oder Ablenkungsquelle Nummer eins? Mit diesen Tipps wird Homeoffice mit Hund sicher, produktiv und tierisch entspannt.

De wereld digitaliseert en steeds meer mensen kunnen vanuit huis werken. Hieronder vallen bijvoorbeeld werknemers en freelancers. Ook is het door de ontwikkelingen rondom het coronavirus nodig om thuis te werken. Als je een hond hebt kan dit nog een uitdaging worden. Wanneer je echter goed plant en onze ideeën in je achterhoofd houdt, vormt je hond een verrijking voor je thuiskantoor. Met de volgende tips komen jij en je viervoeter ontspannen door de gezamenlijke werkdag.  

Een goede start 

Wil je samen met je hond thuiswerken? Dat kan, maar ga eerst naar buiten! Want een voldane hond is een tevreden hond. Investeer de bespaarde reistijd in een uitgebreide uitlaatronde met de hond. In de zomer kan je de grote uitlaatronde naar de ochtend verplaatsen en tijdens de middag een kortere ronde doen. Afhankelijk van hoe sportief jij en je viervoeter zijn, is een rondje joggen ook een optimaal begin van een dag thuiswerken. Aansluitend volgt een gezond ontbijt voor beide. Frisse lucht en beweging voor jou maken geconcentreerd werken mogelijk, terwijl je viervoeter ontspannen kan uitrusten. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor home-office. Ook voor ieder ander mens/hond-duo is het een positieve start van de ochtend.  

Een comfortabele slaapplek  

Jij hebt behoefte aan een goede bureaustoel en je hond aan een vaste en comfortabele plek in het thuiskantoor. Maak hiervan een gewoonte voor je hond, want dan leert hij snel: “Op deze slaapplaats kan in ontspannen zonder aandacht van mijn baas”. Een holletje of afsluitbare box bieden je hond een schuilplek. Dat is voor honden die thuis zijn echter minder belangrijk dan voor honden op een kantoor. Gebruik comfortabele kussens of beddenAls je viervoeter zich beschermend opstelt kan een plek vlakbij de buitendeur ervoor zorgen dat hij vaak blaft. In dat geval is een slaapplek op een andere, strategischere plek een beter idee.

Rust voor hond en baas

Je hond hoeft echter niet de hele werkdag op die plek te blijven liggen: laat hem rondlopen en andere ligplekken uitzoeken als hij dat wil. Als je je goed moet kunnen concentreren is het echter handig wanneer je hond op commando (bijvoorbeeld ‘siesta’) tot een half uur rustig op zijn plaats blijft. Denk er ook aan het commando weer in te trekken. 

Thuiswerken met de hond: is de werkkamer veilig voor de hond?  

Vooral voor puppy’s en zeer speelse honden geldt: let erop dat de hond in de werkkamer op niets gevaarlijks kan bijten. Daaronder vallen met vooral kabels van de pc, printer en telefoon. Kabelbescherming kan daarbij helpen. Maak van de ruimte achter de pc van het begin af aan verboden terrein. Ook rondom de prullenbak kunnen gevaren op de loer liggen. Prullenbakken op het bureau zijn meestal open, maar een hond heeft het snel door wanneer er iets interessants in belandt. Houd je viervoeter dus goed in de gaten. Als hij de neiging heeft de prullenbak te gaan inspecteren, gooi er dan niets in wat ingeslikt kan worden. Voorzichtigheid is ook geboden bij gevallen gummen, paperclips en plakbandrollen.  

Is een hond geschikt voor flexible office?  

In de loop der jaren staan steeds meer bedrijven het toe om een of twee dagen thuis te werken. De andere dagen worden werknemers op kantoor verwacht. Vanwege de huidige coronacrisis werken we bijna allemaal vanuit huis. Dit is ook geschikt voor hondenbezitters als je hond de rest van de dagen weer mee naar kantoor mag. Of wanneer er een andere mogelijkheid van opvang bestaat, bijvoorbeeld een hondenopvang. Honden hebben sociaal contact nodig en mogen niet regelmatig langer dan vier of vijf uur alleen zijn. Ook als je jouw hond mee kunt nemen naar het werk of op dit moment thuiswerkt, moet je je bedenken: welke alternatieven bestaan er, mocht de situatie veranderen?   

Middagpauze: naar buiten!  

Thuiswerken met de hond betekent veel meer flexibiliteit. Je kunt de middagpauze flexibel indelen. Wie ’s ochtends maar kort buiten is geweest, kan tussen de middag een langere ronde maken met de hond. Al helemaal als er een bos of park in de buurt is. Ook hondensport, zoals Flyball en apporteer-oefeningen vullen de middagpauze perfect aan. Zo wordt je viervoeter niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk getraind. Als je een eigen tuin hebt, kan je hond hier ook uitrazen.  

5-minuten-training 

De meesten die op de computer werken, zijn bekend met de kleine productiviteitsdippen. In plaats van even wat lekkers te halen of leuke hondenvideo’s kijken, kun je als thuiswerkende hondenbezit deze tijd beter besteden. Oefen kleine trucjes met je hond, zoals ‘geef poot’ of ‘rol om’. Is je viervoeter niet te porren voor trucjes? Gebruik je woning dan voor een kort snuffelspel. Of werk met je hond aan de gehoorzaamheid, bijvoorbeeld met het commando ‘blijf’ terwijl je een speeltje weggooit. Zodra je ‘go’ zegt mag hij het naar je terugbrengen. Er zijn veel speelsuggesties die tegelijkertijd een training vormen. Wissel de oefeningen regelmatig af.  

Welk speelgoed past bij het thuiswerken met de hond?  

Samen spelen zorgt voor plezier en het versterkt de band. Wanneer je echter vanuit huis werkt, moet de hond zich alleen kunnen vermaken. Zorg dan voor de keuzemogelijkheid uit intelligentie- en bezigheidspeeltjes voor honden. Hieronder vind je een paar opties.

  • Intelligentiespeeltjes waarbij je hond door te drukken, trekken of friemelen droogvoerbrokjes verdient.
  • Snuffeltapijten met lekkers.
  • Ballen die met droogvoer gevuld zijn motiveren om rond te lopen, maar maken echter wat geluid.
  • Geluidsloze knuffelspeeltjes.

Let erop dat je viervoeter geen speelgoed kapotmaakt en losse delen daarvan opeet.  

Voor honden die graag kauwen zijn er ongevaarlijke kauwsnacks 

Thuiswerken met de hond, kauwen ontspant honden op kantoor 

Veel honden vinden het heerlijk om uitgebreid te kauwen. Dat bevredigt de kauwbehoefte en maakt hem tegelijkertijd rustig. Zorg daarom voor een kleine voorraad kauwproducten in huis die je jouw hond bij behoefte kunt geven. Staat er een videoconferentie of belangrijk telefoontje op de planning? Geef je hond dan kort van tevoren iets om op te kauwen! Dat kunnen bijvoorbeeld gedroogde natuurproducten als pens of bullenpees zijn. Gedroogde runderhuid is in veel variaties en met talrijke extras verkrijgbaar. Ook speciale hondenbotten of tandverzorgingssnacks zijn uitermate geschikt. Let erop dat je viervoeter geen grote delen in één keer inslikt. Bij honden die schrokken helpt het om lange of dikke kauwproducten te kiezen. Neem ze in dat geval ook weer af voordat hij ermee klaar is. Een goed alternatief is speelgoed van vast natuurrubber dat gevuld is met lekkere snacks of speciale hondenpasta’s.  

De smekende blik weerstaan  

Je bent geconcentreerd aan het werk en je viervoeter zit jou met een bal in zijn bek en een smekende blik aan te kijken? De boodschap is duidelijk: “Speel met mij!” Wie dan bezwijkt zal vervolgens vaker van het werk worden afgeleid. Stuur je hond terug naar zijn slaapplaats, hoe lastig dit ook is. Het is nog beter wanneer je de start en het einde van kleine speel- en trainingsactiviteiten afbakent. Plan ze echter wel in afgestemd op wat je hond wel en niet kan. Het is belangrijk dat je huisdier goed actief is. Ook de pauzes voor de kleine en de grote behoefte moet je afstemmen op de behoeftes van je hond. Jonge honden mogen iedere een tot twee uur kort naar buiten. Oudere honden moeten uiterlijk na vijf uur de gelegenheid hebben even naar buiten te gaan.  

Wij wensen je veel plezier met thuiswerken met je hond! 

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.