Koudgeperst hondenvoer: de voor- en nadelen

Hond met voederbak

‘Koudgeperst’ – dat kennen de meesten onder ons van olijfolie. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat er precies schuilgaat achter de naam ‘koudgeperst hondenvoer’? We leggen het verschil uit met klassiek hondenvoer en geven tips om het juiste droogvoer voor honden te vinden.

Algemeen bekend: geëxtrudeerd droogvoer

Je kunt het al raden: ‘koudgeperst’ zegt niets over de samenstelling, maar over het productieproces. Laten we ter vergelijking eerst even kijken naar de productie van geëxtrudeerd droogvoer, dat het meest wordt gebruikt: net als bij het koudpersen worden de ingrediënten – vlees, aardappelen en nog veel meer – eerst gedroogd en gemalen. In de zogenaamde extruder wordt de voermassa uit de verschillende ingrediënten door middel van kleine mondstukken naar buiten geperst. Met waterdamp wordt het mengsel verhit tot ongeveer 120 °C. Vervolgens spuiten de fabrikanten vetten, vitaminen en conserveermiddelen op de brokken. Ook belangrijk: hoewel geëxtrudeerd droogvoer tegenwoordig alom gekend is, was het eerste commercieel beschikbare brokkenvoer niet geëxtrudeerd, maar gebakken.

Zorgvuldige bereiding: koudgeperst droogvoer

Voor koudgeperste brokken mengt de fabrikant de ingrediënten in gemalen vorm en stuurt deze vervolgens naar een pers, die de massa in hondvriendelijke brokken kneedt: Een wals perst de voerbrij onder hoge druk door gaten met de diameter van de uiteindelijke brokken. Door de druk tijdens het koudpersen wordt het ook warm. De temperaturen zijn echter beperkt tot 45 tot 80 °C en er wordt geen waterdamp gebruikt. Het verschil in proces is meteen duidelijk zichtbaar: de brokken lijken qua structuur meer op de oorspronkelijke ingrediënten. Hondenbezitters die hun hond graag op een natuurlijke manier willen voeren, gebruiken daarom vaker koudgeperst droogvoer. Omdat de brokken minder vet bevatten, moeten ze een bepaalde minimumgrootte hebben om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen.

Hond eet uit bakje

Voor- en nadelen van koudgeperst hondenvoer

Zoals zo vaak het geval is met voer, lopen de meningen over de verschillende soorten droogvoer uiteen. Geëxtrudeerd droogvoer doodt alle bacteriën op een betrouwbare manier en is, volgens de liefhebbers, beter verteerbaar voor de meeste honden. De ingrediënten worden hier namelijk verder uitgesplitst.

Voorstanders van de koudpersmethode beweren dat het meer voedingsstoffen bevat. De reden hiervoor is dat met name secundaire plantaardige stoffen uit kruiden en bessen dankzij de zachtere verwerking in grotere mate door het hondenlichaam kunnen worden opgenomen. Dit betekent dat het lichaam meer profiteert van de antioxidanten die het bevat. Omdat de ingrediënten minder dicht op elkaar zijn geperst, blijft meer van het ‘rauwe karakter’ van de ingrediënten behouden – en dat moet de hond ook proeven!

Fans van koudgeperst hondenvoer gaan ervan uit dat de smaak van de natuurlijke ingrediënten op die manier beter behouden blijft. Hoewel we dit niet kunnen verifiëren, is koudpersen altijd milder voor de grondstoffen vanwege de lagere temperaturen – en daarom vaak minder duur om te produceren. Hoewel producenten de koudgeperste brokken houdbaar maken door middel van koeling, kan de gemiddelde houdbaarheid korter uitvallen dan die van geëxtrudeerd droogvoer.

Onze conclusie: beide productieprocessen hebben voor- en nadelen. De besmetting met bacteriën is echter veelal een theoretisch gevaar. Als je hond dol is op koudgeperst droogvoer en het goed verdraagt, is er geen reden om het hem niet te voeren. Koudpersen is met name nuttig als het dierenvoer koudgeperste oliën van hoge kwaliteit bevat, maar ook groenten, kruiden of fruit, die bij een vitaminebehoudende productie tot hun recht komen. Aangezien het productieproces niet doorslaggevend is, kunnen hondenbezitters zich toeleggen op het belangrijkste: hondenvoer met een hoog vleesgehalte.

Koudgeperst hondenvoer – een selectie

Fabrikanten van koudgeperst droogvoer voor honden hechten veel waarde aan een natuurlijke voeding. Koudpersen is echter één van de vele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het juiste voer voor je hond. We stellen je drie soorten koudgeperst droogvoer voor honden voor. Wat ze met elkaar gemeen hebben is het hoge vleesgehalte, het gebruik van koudgeperste oliën en de gezonde extra’s zoals kruiden, fruit of algen, die de respectieve brokken verder aanvullen. Wat smaakt het beste voor je hond?

Lukullus droogvoer is een koudgeperst natuurlijk voer met fruit en hoogwaardige oliën, dat profiteert van het zorgvuldige koudpersproces. Het compleetvoer voor honden van alle rassen en groottes is verkrijgbaar in exclusieve varianten zoals ‘Barbarie-eend en Lam’ of ‘Kip en Noordzeezalm’ en biedt je hond veel hoogwaardige eiwitten dankzij het hoge vleesgehalte.

Markus Mühle behoort tot de klassiekers van koudgeperst hondenvoer: het familiebedrijf uit het Westerwald heeft als doel een ‘prooi in het zakje’ te maken en vertrouwt daarom al meer dan 50 jaar uitsluitend op het koudpersproces. Naast het beproefde Markus Mühle-natuurvoer in twee verschillende brokgrootten, zijn er nu ook andere variëteiten verkrijgbaar zoals ‘Black Angus Rund’ en ‘Rotwild hertenvlees’.

Ook het Lupo-hondenvoer van dezelfde producent is uitsluitend koudgeperst verkrijgbaar. Naast een variant voor elke hond is er ook een droogvoer voor voedingsgevoelige honden. Net als bij Markus Mühle gaat het niet alleen om natuurlijke voeding, maar ook om het welzijn van dieren: het kippenvlees dat in het product zit, is ook afkomstig van Zwitserse boerderijen waar de kippen op een soortspecifieke en dus aangepaste wijze worden gehouden.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?