Superfood voor honden

Superfood voor honden

Of het nu over chiazaad of gojibessen gaat: iedereen heeft het over superfood voor mensen. Is het echter alleen een trend of kunnen zelfs huisdieren profiteren van superfood? Wij nemen superfood voor honden onder de loep.

Superfood voor honden, wat is superfood?

We gebruiken het begrip superfood voor producten die voeden, maar ook een voordeel voor onze gezondheid en vitaliteit hebben. Concreet zijn dat: plantaardige stoffen, antioxidanten, mineralen en sporenelementen. Superfood hoeft niet van ver te komen: vaak is het alledaagse voeding die we op de weekmarkt en op elke groenteafdeling vinden. Bijvoorbeeld talrijke regionale groente- en fruitsoorten.

Natuurlijk zijn er ook exotische producten die onder superfood vallen en beroemd zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan chiazaad of moringa poeder. Bij deze voedingsmiddelen heeft de stempel superfood tot een regelrechte hype geleid en het zijn zonder meer gezonde producten. Echter vergeten veel mensen door het aanzien van de exotische uitblinkers de superkrachten van de traditionele fruit- en groentesoorten.

Vanuit dat oogpunt staat het begrip superfood niet voor iets nieuws, maar het helpt ons producten te herkennen die goed zijn voor ons – en onze huisdieren. We weten tegenwoordig bijvoorbeeld dat het minder hippe lijnzaad de populariteit van chiazaad niet kan bijbenen, maar het wel dezelfde voordelen heeft.

Superfood in hondenvoer

Hoe zit het dan met superfood voor honden zelf? Ook voor onze dierlijke vrienden geldt: natuurlijk zijn er producten waar het welzijn en de fitheid van de viervoeters in grote mate van profiteren. Inmiddels is er droogvoer voor honden met superfood zoals Taste of the Wild verkrijgbaar. Maar is het simpelweg een slimme marketingstrategie? Of hebben de ingrediënten daadwerkelijk voordelen voor honden?

Taste of the Wild – High Prairie Canine

  • Met puur bizonvlees, wild en waardevolle superfoods
  • Rijk aan gezonde omega 3- en 6-vetzuren
  • Voeding zoals de natuur het bedoeld heeft

We bekijken enkele superfoods voor honden en de mogelijke positieve effecten.

Gedroogde erwten

Erwten als superfood? Zeker weten! De klassieker uit de groene keuken overtuigt met het hoge eiwit- en vezelgehalte. In gedroogde vorm is de kogelachtige groente zelfs nog eiwitrijker. Daardoor profiteren niet alleen mensen, maar ook viervoeters van de vitamines en sporenelementen die ze bevatten. Daaronder vallen vitamine B, magnesium, ijzer, kalium en zink.

Zilvervliesrijst

Waarom is zilvervliesrijst beter dan zijn witte tegenhanger? Het bevat meer vitamines, mineralen en onverzadigde vetzuren. Maar niet alleen dat: aangezien mens en dier meer tijd nodig hebben om de onbewerkte rijst te verteren, voedt het langer. Honden profiteren dus net zoals wij mensen van het genot van de gehele rijstkorrel.

Gerst

De schilletjes om een gerstkorrel heten doppen. Deze bevatten bijzonder veel vezels die de spijsvertering van onze viervoeters ondersteunen. Bovendien staat gerst bekend om de grote hoeveelheid mineralen zoals magnesium, calcium, kalium, ijzer en fosfor. B-vitamines en aminozuren maken het gerstpakket compleet.

Gedroogde bietenpulp

Bietenpulp bestaat uit geperste bieten en voorziet je hond van voedingsvezels. Bietenpulp bevat veel vezels en kan zo de spijsvertering van je viervoeter positief beïnvloeden. Daarom is bietenpulp goed, dierlijk superfood voor honden.

Quinoa

Quinoa behoort tot de sterren onder de superfoods. Is dat terecht en profiteren honden daar ook van? Quinoa is geen graan, maar behoort tot de amarantenfamilie en is daardoor verwant aan spinazie. Sommigen noemen de nootjes uit Zuid-Amerika daarom ook ‘rijstspinazie’. Quinoa geeft ons mensen alle negen essentiële aminozuren, die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Daar profiteren honden op dezelfde manier van. Bovendien bevat quinoa veel eiwitten en mineralen.

Gist

Gisten zijn mini-paddenstoelen die overal in de natuur voorkomen. Gist in hondenvoer bevat bovendien talrijke B-vitamines, mineralen en sporenelementen. In dierenvoer zit over het algemeen biergist. Dit is vooral rijk aan vitamine B1 die het immuunsysteem ondersteunt en voor een mooiere vacht kan zorgen. Overigens: biergisttabletten zijn ook bij mensen een uitstekende hulp voor de huid, die bijvoorbeeld een onreine huid kunnen tegengaan.

Zalmolie

Zalmolie geeft het hondenlichaam waardevolle vetzuren. Daar vallen omega 3- en 6-vetzuren onder, die de huid- en vachtgezondheid ondersteunen. Veel eigenaren zeggen dat er sprake was van een dichtere, vollere vacht en minder haaruitval bij hun dier, nadat ze een aantal weken lang zalmolie toegevoegd hadden. Des te praktischer is het, wanneer de vloeibare versterking al aan het eten is toegevoegd. Bovendien hebben de gezonde vetten een positieve invloed op het immuunsysteem.

Gedroogde appel

Een normale appel is een superfood? Dat klopt! Gezond eten kan heel simpel zijn! Voedings- en plantaardige vezels ondersteunen de darmfunctie – niet voor niets wordt de appel in het Engels “broom for the body” oftewel “bezem voor het lichaam” genoemd. Daarnaast zitten er in appels talrijke vitamines – vooral vitamine C en B-vitamines –, mineralen en sporenelementen. Appels zijn dus niet alleen voor mensen, maar ook voor onze vierpotige vrienden zeer waardevol. Natuurlijk kan je jouw viervoeter af en toe een stukje appel geven. Echter, gepureerd kan de hond de voedingsstoffen beter verteren. Daarom is hondenvoer dat appel bevat een goed alternatief.

Blauwe bosbessen

Blauwe bosbessen bevatten veel antioxidanten die het lichaam tegen vrije radicalen beschermen. Dat is bij honden hetzelfde als bij mensen. Een bijzondere rol daarin speelt myrtillin, dat voor de intense kleur zorgt en de vaten elastisch houdt. Blauwe bosbessen voorkomen oxidatieve stress en zijn zo een natuurlijk anti-aging-hulpmiddel. Dat toont een studie uit 2006 met sledehonden aan. Er is niets op tegen om je hond een paar bessen te geven, wanneer je zelf van het powerfruit aan het genieten bent. Daarbij maakt het niet uit of je ze uit de diepvries haalt of dat ze vers zijn. Echter moet je de blauwe bessen met mate consumeren, omdat ze veel fruitsuiker bevatten. In droogvoer voor honden zijn blauwe bessen een goede toevoeging.

Gierst

Gierst bevat veel mineralen en sporenelementen en is vooral bekend door de grote hoeveelheid silica (kiezelzuur). Silica ondersteunt huid en vacht, wat eraan kan bijdragen dat honden minder intensief verharen. Gierst bevat bovendien veel gezond ijzer, wat belangrijk is voor de celopbouw en het zuurstoftransport in het bloed.

Yucca-extract

Yucca om te eten? Wie bij Yucca vooral aan een mooie groene plant denkt, onderschat de tot 3,5 meter hoog reikende palm. In hondenvoer kan het extract van de plant niet alleen flatulentie (winderigheid) maar ook ontstekingen voorkomen. Dit is vooral bij oudere honden een nuttig voordeel voor een gezonde maaltijd in de voerbak.

© exclusive-design / stock.adobe.com

Vlees is de essentiële basis

Superfood voor honden is een uitzonderlijk goede manier om je viervoeter op een geheel natuurlijke wijze te geven wat hij nodig heeft, zonder toevoegingen of poeders die vitamines, mineralen en vetzuren bevatten. Voor gezonde hondenvoeding is natuurlijk de basis essentieel: veel vlees. Bij hoogwaardig hondenvoer moet vlees altijd de basis zijn en daarom als eerste vermeld worden. Als er zowel vlees als nuttige superfoods in zitten, dan geniet je hond niet alleen van een soortspecifieke basis, maar profiteert hij bovendien van de speciale kracht van groente, vruchten en co.

Onze conclusie: Superfood is zeker een goed idee, maar alleen met een basis van hoogwaardig vlees!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?