Voeding voor de Beagle

Voeding voor de Beagle

Ontdek onze selectie hondenvoer speciaal voor Beagles in onze shop. In dit artikel lees je alles over: voeding voor de Beagle!

Eigenschappen en oorsprong van de Beagle

Als je het over de Beagle hebt, denk je meteen aan zijn vraatzucht. Maar de beagle staat niet alleen bekend om zijn eetgedrag, ook zijn vrolijkheid, vriendelijkheid en sociale gedrag zijn erg kenmerkend. Snoopy is daarmee waarschijnlijk nog wel de bekendste vertegenwoordiger van dit ras. Als meutehond is de Beagle goed in de omgang met soortgenoten en uiterst kindvriendelijk.

Hij heeft een zachtaardig, aandachtig karakter en kan zich goed aanpassen aan zijn omgeving. Daarnaast is de beagle is altijd goedgehumeurd, wat hem een populaire gezinshond maakt. Aangezien hij oorspronkelijk een jachthond is, zal hij zijn passie najagen als hij daar de kans voor krijgt. Naast zijn intelligentie vertoont hij ook een zekere mate van koppigheid en doorzettingsvermogen. De Beagle heeft daarom een intensieve en consequente opvoeding nodig.

Oorspronkelijk komt de Beagle vermoedelijk uit Engeland of Frankrijk en stamt af van de Southern Hound. De herkomst van de naam ‘Beagle’ is ook niet helemaal duidelijk. Het komt waarschijnlijk van het Oudengelse woord ‘belge’, het Keltische ‘beag’ of het Oudfranse ‘beigh’. Al deze woorden betekenen ‘klein’ en werden voor alle kleine meutehonden gebruikt.

De Beagle is een jachthond die graag loopt en als meutehond speciaal voor de jacht op veldhazen en konijnen ingezet werd. Zoeken naar sporen van wild en rondsnuffelen zitten nog steeds in het bloed. Bij de selectie van de jachthonden werd er bij de Beagle veel waarde gehecht aan het feit dat hij alles en zonder problemen at en een weinig agressieve houding bij het voeren vertoonde. Deze oorsprong als meutehond verklaart de neiging om overmatig te willen eten.

Van begin af aan belangrijk – de gezonde voeding voor een Beagle-puppy

De Beagle wordt gerekend tot de middelgrote hondenrassen en bereikt als volwassen hond een lichaamsgrootte van ca. 33 tot 40 cm. Afhankelijk van de grootte en het geslacht heeft de hond dan een gewicht van ca. 9-18 kg.

Aangezien Beagles een bijzonder grote eetlust hebben, moet je al bij puppy’s letten op een aangepaste hoeveelheid energie in het voer.  Samen met de opvoeding van de kleine Beagle kan je eetgewoontes aanleren, waardoor je al op vroege leeftijd overgewicht bij je hond tegen kunt gaan. Er zijn ook adviezen die stellen dat het beter zou zijn om een Beagle onregelmatig te voeren, omdat hij anders minstens een uur voor het eetmoment piepend bij je voeten gaat zitten. De beste methode moet iedereen voor zichzelf en zijn Beagle uitvinden. Ondanks opvoedkundige maatregelen moet je eten nooit binnen bereik van je Beagle laten staan.

Bij de voeding van Beagle-puppy’s moet je letten op een evenwichtige en op de behoeften afgestemde hoeveelheid energie, mineralen, sporenelementen en vitamines in het voer. Een puppy moet drie tot vier keer per dag gevoerd worden. Vanaf het wisselen van de tanden, kan je overgaan op twee keer per dag voeren.

De voedingsadviezen voor puppyvoer zijn afgestemd op het actuele gewicht van de pups en op het verwachte eindgewicht als volwassen hond. Hiervoor wordt het gewicht van een volwassen dier van hetzelfde geslacht als richtpunt gebruikt. Daarnaast wordt de hoeveelheid voer afgestemd op de activiteit van de puppy.

Welk voer kan ik aan mijn Beagle-puppy geven?

Aanbevolen natvoer voor een Beagle-puppy

Zooplus Selection Junior:

 • Zorgvuldige bereiding, de waardevolle voedingsstoffen blijven veelal behouden
 • Lage hoeveelheid koolhydraten
 • Rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren door lijnzaadolie

Aanbevolen droogvoer voor een Beagle-puppy

Concept for Life Medium Junior:

 • Goede balans van voedingsstoffen
 • Evenwichtige calcium-fosforverhouding
 • Hoog gehalte licht verteerbare eiwitten
 • B-vitamine, zink, omega 3- en omega 6-vetzuren voor een glanzende vacht en een soepele huid

Aanbevolen hoeveelheid voeding voor een Beagle-puppy met normale activiteit

Huidig gewicht Eindgewicht als volwassen hond Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
6 kg 13 kg Zooplus Selection Junior 670 g
6 kg 13 kg Concept for Life Medium Junior 210 g
10 kg 13 kg Zooplus Selection Junior 710 g
10 kg 13 kg Concept for Life Medium Junior 225 g

De hoeveelheid voeding voor een puppy dient altijd over meerdere maaltijden per dag verdeeld te worden. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je hond altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

Wat mag het zijn? Voeding voor de volwassen Beagle

Als de Beagle volgroeid is, oftewel na het wisselen van de tanden, moet je jouw hond voer geven voor volwassen honden. De Beagle stelt hogere eisen aan de kwantiteit dan aan de kwaliteit van zijn dagelijks maaltje.  Kritische Beagles zijn er bijna niet. Deze eetgewoonte komt voort uit zijn oorsprong als jacht- en meutehond.

Door hun activiteit bij het jagen verloren Beagles veel calorieën die ze in korte tijd weer moesten aanvullen. Het is daarom aan de baas om ervoor te zorgen dat de Beagle een goed figuur heeft. Aangezien de Beagle een sociale hond is en niet graag alleen is, kan je hem overal mee naartoe nemen. Hij heeft veel behoefte aan beweging en bezigheid. Dit kan in de vorm van zoekspelletjes, het leren van trucjes, mantrailen en nog veel meer. Door de doelbewustheid en intelligentie van de Beagle zitten er bijna geen grenzen aan.

Een deel van de dagelijkse voeding kan als beloning bij het trainen gevoerd worden. Dat deel mag dan echter niet meer als dagelijkse voeding in de voerbak eindigen. Als beloning zijn brokken droogvoer of vetarme snacks erg geschikt.

Welk voer je aan je viervoeter geeft, is afhankelijk van de smaak van de hond en een kwestie van voorkeur voor de eigenaar. Alle voersoorten hebben hun voordelen. Het is bovendien mogelijk om verschillende soorten voer te combineren: bijvoorbeeld thuis natvoer en onderweg bij het trainen droogvoer. In natvoer zit meer vocht dan in droogvoer, waardoor de hondenmaag beter gevuld is en de hond eerder verzadigd is. De hoeveelheid energie in natvoer ligt over het algemeen lager dan bij droogvoer. Daarnaast is de vochtopname bij natvoer hoger dan bij droogvoer.

Welk voer kan ik aan mijn volwassen Beagle geven?

Aanbevolen natvoer voor een volwassen Beagle

Wolf of Wilderness Adult:

 • 100% graan- en glutenvrij
 • Hoog vleesaandeel (minstens 66%)
 • Verfijnd met bosbessen, wortels en wilde kruiden
 • Zonder kunstmatige conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen
 • Met puur vlees als enige eiwitbron

Hill’s Science Plan Adult 1-6 Perfect Weight:

 • Vetgereduceerde speciaalvoeding voor volwassen honden
 • Geoptimaliseerd voor honden die neigen tot overgewicht, perfect voor Beagles!
 • Vrij van kunstmatige conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen
 • Hoog gehalte aan omega-3 en omega-6 vetzuren ter bevordering van huid en vacht
 • Helpt je hond aantoonbaar zijn ideale gewicht te bereiken en te behouden

Aanbevolen droogvoer voor een volwassen Beagle

Josera Zalm & Aardappel Graanvrij Hondenvoer:

 • Licht verteerbare ingrediënten zoals zalm en aardappel
 • Geen kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen of conserveermiddelen
 • Maagvriendelijke mix van kruiden en vruchten
 • Zonder graan, soja, suiker of melkproducten

Aanbevolen hoeveelheid voeding voor een volwassen Beagle met normale activiteit

Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag bij een gewicht van 13 kg
Wolf of Wilderness Adult 535 g
Hill’s Science Plan Adult 1-6 Perfect Weight 535 g
Josera Zalm & Aardappel Graanvrij 180 g

In droogvoer zit een grotere hoeveelheid energie in vergelijking tot natvoer. Droogvoer is daarom prima geschikt voor zeer actieve beagles. Mocht je zowel nat als droogvoer aan je Beagle geven in een 50/50 verhouding, let er dan op dat je de aanbevolen hoeveelheid voer van beiden dan halveert. Zorg er daarbij altijd voor dat je hond altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

Genieten van de oude dag – voeding voor de senior Beagle

Een oudere hond heeft andere behoeftes dan een jonge hond. Het lichaam verandert en daardoor ook de eisen die de hond aan zijn/haar voeding stelt. Aangezien de hond minder beweegt en de stofwisseling afneemt, vermindert ook de energiebehoefte. Om te zorgen dat je hond niet aankomt, moet de energietoevoer dus verlaagd worden.  Bij oudere honden neemt het reuk- en smaakvermogen af, waardoor bijzonder smaakvol voer een voordeel kan zijn.

Welk voer kan ik aan mijn senior Beagle geven?

Aanbevolen natvoer voor een senior Beagle

RINTI ‘’Kennerfleisch’’ Senior

 • Aangepaste voedingsstoffen en gematigd vetgehalte voor de oudere hond
 • Met voedingsvezels
 • Rijk aan omega 3-vetzuren door lijnzaadolie

Aanbevolen droogvoer voor een senior Beagle

bosch Senior Age & Weight

 • Hoog gehalte aan antioxidanten
 • Gierst en aardappelen als bronnen van koolhydraten
 • Evenwichtige verhouding van de essentiële omega 3- en -6-vetzuren

Aanbevolen hoeveelheid voeding voor een senior Beagle met normale activiteit

Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag bij een gewicht van 13 kg
Rinti Kennerfleisch Senior 600 g
bosch Senior Age & Weight 175 g

Zorg ervoor dat je Beagle altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

Snacks voor Beagles

Chewies Botjes Kauwsnacks zijn voor Beagles zeer geschikt als lekker tussendoortje of om mee te trainen. Ze worden door de grote hoeveelheid vlees zelden afgeslagen en zijn daarom ideaal voor de training. Let er wel op dat de hoeveelheid snacks die je aan je hond geeft altijd van de dagelijkse hoeveelheid voer af moet trekken.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?