Voeding voor de Duitse herder

voeding duitse herder

Wie aan duitse hondenrassen denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan de Duitse herder. Dit komt zeker niet alleen door zijn grootte en zijn opvallende aanwezigheid, maar ook omdat wij hem steeds in het dagelijks leven blijven tegenkomen als dienst- en hulphond. Aan het einde van de 19e eeuw werd de Duitse Herdershondenvereniging opgericht die sindsdien de fokrichtlijnen voor het hondenras heeft vastgesteld. De Duitse herders werden in die tijd gefokt door herdershonden uit midden en zuid Duitsland te kruisen: het doel was het creëren van een hoog presterende werkhond. Deze goed presterende werkhonden moeten voorzien worden van de juiste voeding, daarom lees in dit artikel alles over: de voeding van een Duitse Herder.

Uiterlijk Duitse Herder

Met een schofthoogte van 55 tot 65 centimeter (teefjes tot 60 centimeter) wegen de sportieve herdershonden ongeveer 22 tot 40 kilo (teefjes tot 32 kilo). Hun lichaamsbouw is gespierd maar ook slank en uitgerekt. Met een gemiddelde van 13 jaar bereiken ze een mooie leeftijd voor grote honden. De robuuste en korte zwarte vacht met gele tot roodachtig bruine plekken en dichte ondervacht hebben maar weinig verzorging nodig.

De behendige Duitse herders houden van sporten zoals hardlopen, fietsen of behendigheid, evenals lange wandelingen in alle weersomstandigheden. Als herdershonden hebben Duitse herders een uitgesproken familiegevoel en een beschermend instinct, waardoor ze in principe dol zijn op kinderen. De dieren hebben stalen zenuwen, zijn zelfverzekerd, moedig, in gevaarlijke situaties onbevreesd en klaar om te vechten.

Karakter van de Duitse Herder

De aangeboren gehoorzaamheid en de wil om zijn verzorger te plezieren maakt de Duitse herder de ideale kandidaat voor hondensporten, evenals een uitermate competente reddings-, speur- of politiehond. Ook als blindengeleidenhond of metgezel voor mensen met een handicap is dit hondenras uitermate geschikt. Bij het leren hebben de dieren absoluut geen harde toon nodig, ze willen graag leren door positieve affirmatie en slim geplaatste beloningen met een direct gevolg. Zo getraind zijn het veilige en loyale familieleden of partners voor bij je hobby’s en op het werk.

Helaas komen gewrichtsaandoeningen relatief veel voor bij herdershonden en dan vooral in de heupen en ellebogen. Getroffen dieren zijn min of meer beperkt in hun bewegingsvrijheid en lijden veel pijn. Een HD-controle door de fokkerijverening evenals methodes voor genetische evaluatie zijn bedoeld om de verspreiding van heupdysplasie te verminderen.

1. Duitse herder puppyvoeding

De actieve Duitse herder behoort tot de grote hondenrassen. Puppy‘s en jonge honden van grote rassen hebben voer nodig met een gematigde energie-inhoud die is aangepast aan hun individuele behoeften, zodat ze niet te snel groeien. Het is aan te raden om, vooral voor honden van grote rassen, een groeicurve te maken zodat je een gezonde groei in het oog hebt. Het eindgewicht van de hond, dat genetisch bepaald is, kan door te veel energie in het voer eerder worden bereikt en zelfs nog hoger gaan liggen dan gepland en dat terwijl het bewegingsapparaat nog niet stabiel genoeg is om dit gewicht te dragen. Deze overbelasting kan leiden tot verkeerde positionering van de ledematen.

Gewrichtsaandoeningen bij Duitse Herders

Aangezien Duitse herders vaak kampen met gewrichtsaandoeningen, is een aangepaste voeding voor dit ras bijzonder belangrijk. Voor een gezonde groei hebben de puppy’s van Duitse herders daarom een passende energie-inname en een evenwichtige en op hun behoeften gebaseerde inname van spoorelementen, vitaminen, mineralen en vooral calcium en fosfor nodig.

De aanbevelingen voor de hoeveelheid voer voor een puppy zijn afhankelijk van enerzijds het huidige gewicht van de pup en anderzijds het geschatte gewicht als volwassen hond. Het verwachte gewicht wordt bepaald op basis van het gewicht van de ouder van het zelfde geslacht, bij een mannetje, bijvoorbeeld, gebruikt men het gewicht van de vader als richtlijn. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de mate van activiteit bij het bepalen van de hoeveelheid voedsel.

Ontdek onze selectie hondenvoer voor Duitse herders!

Aanbevolen voor Duitse herder puppy’s is het droogvoer Royal Canin Maxi Puppy.

Eigenschappen van Royal Canin Maxi Puppy:

 • Speciaal aangepast aan de behoeften van opgroeiende honden van grote rassen
 • Geschikte verhoudingen van eiwitten en energie-inhoud
 • Evenwichtige calcium/fosfor-verhouding voor de ontwikkeling van de botten
 • Met exclusief antioxidantencomplex om de natuurlijke afweer te versterken
 • Stimuleert de gezondheid van kraakbeen- en gewrichten

Hoeveelheid voer voor een Duitse herder puppy met normale activiteit

Actueel gewicht Eindgewicht als volwassen hond Voer Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
10 kg 30 kg Royal Canin Maxi Puppy 370 g
20 kg 30 kg Royal Canin Maxi Puppy 470 g

De hoeveelheid voer bij puppy’s moet altijd in verschillende porties per dag worden verdeeld. Bovendien moet de hond altijd vers water beschikbaar hebben.

2. Goed eten voor je beste vriend: de juiste voeding voor de volwassen Duitse herder

Of de Duitse herder als reddings-, speur- of politiehond wordt ingezet of leeft als trouwe vriend en begeleider in een gezin kan effect hebben op zijn voedingsbehoeften. De vereisten voor het voer van de Duitse herder zijn afhankelijk van hoe de Duitse herder wordt toegepast en zijn activiteit. Als geleide-, reddings-, speur- of politiehond is de behoefte aan energie in het voer en de hoeveelheid voer tamelijk hoog.  Als gezinslid heeft de Duitse herder echter net zoveel activiteit nodig voor “lichaam en geest”, of het nu door sportactiviteiten en uitgebreide wandelingen is of door verschillende soorten spelletjes. Toch is de behoefte aan energie hierbij wel minder dan wanneer hij “in dienst” is. Maar niet alleen door activiteit, ras en gewicht ontstaan bepaalde voedingsbehoeften, elke hond heeft andere eigenschappen en dus ook individuele vereisten.

Volwassen gewicht

Nadat de Duitse herder het volwassen gewicht en leeftijd heeft bereikt moet het dieet worden omgezet in een dieet voor volwassen honden. Ook bij volwassen honden moet er rekening worden gehouden met de mate van activiteit bij het kiezen van het voer. Bij actieve en sportieve honden mag het voedsel meer koolhydraten bevatten als bron van energie. Daarentegen moeten minder actieve honden een gematigde hoeveelheid koolhydraten hebben in hun voer, zodat er geen overgewicht ontstaat.

Vooral bij hondenrassen zoals de Duitse herder, die vaak lijdt aan gewrichtsaandoeningen, moet overgewicht worden vermeden om dit probleem niet te verergeren. Naast de mate van activiteit van de hond en de samenstelling van het voer is de hoeveelheid voer natuurlijk ook doorslaggevend voor het gewicht. Hierbij moet rekening worden gehouden met de lekkernijen en beloningen die van de dagelijkse hoeveelheid voer afgetrokken moeten worden. Of je nu kiest voor geschikt natvoer of droogvoer of een combinatie van die twee is een kwestie van smaak voor jou en jouw hond.

Aanbevolen droogvoer voor Duitse herders

 • Speciaal afgestemd op de voedingsbehoeften van grote honden met een lichaamsgewicht van meer dan 25 kg.
 • Met goed verteerbare ingrediënten voor een optimale opname van voedingsstoffen.
 • Bevat hoogwaardige eiwitten.
 • L-carnitine ter ondersteuning bij het behoud van een optimaal lichaamsgewicht.
 • Glucosamine en chondroitine om gezonde gewrichten te behouden.
 • Grootte van de brokjes is aangepast aan de kaken van grote honden.
voeding duitse herder

Concept for Life Large Adult

 • Wordt bijzonder lekker gevonden dankzij het hoge vleesgehalte en de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten.
 • Evenwichtige balans van voedingsstoffen.
 • Prebiotica en voedingsvezels ondersteunen een evenwichtige darmflora.
 • Een glanzende vacht en een gezonde huid door omega 3- en omega 6-vetzuren, vitamine B-complex, koper en zink.
 • Bevat een evenwichtige hoeveelheid calorieën en hoogwaardige dierlijke eiwitten.
 • Met glucosamine en chondroïtine ter ondersteuning van het kraakbeen en de gewrichten.

Aanbevolen natvoer voor Duitse herders

Lukullus voor volwassen honden (bijv. kalkoenhart & gans)

 • Beschikbaar in verschillende smaken en hoeveelheden.
 • Met waardevolle voedingsvezels voor de spijsvertering.
 • Fruit en groente voor een frisse smaak en natuurlijke vitaminen.
 • Afronding van de receptuur met verschillende oliën.
voeding duitse herder

Hoeveel gram geef je een volwassen Duitse herder met normale activiteit van deze voeding (gram/dag bij een lichaamsgewicht van 30 kg)?

Voer Geschatte hoeveelheid voer in gram/dag
Hills Science Plan Adult 1-5 Advanced Fitness Large Breed Kip ca. 325 gram
Concept for Life Adult ca. 315 gram
Lukullus voor volwassen honden (bijv. kalkoenhart en gans) ca. 1050 gram

Zorg ervoor dat je hond altijd vers water heeft.

3. De beste vriend in de beste jaren: voer voor senioren Duitse herder

Naarmate de hond ouder wordt verandert zijn lichaam, zijn metabolisme, evenals zijn voedingsbehoeften: de behoefte aan energie neemt over het algemeen af omdat de hond niet meer zo actief is als voorheen. Daarom moet je de hoeveelheid energie in het voer verminderen naargelang de mate van activiteit van je hond, zodat je oudere hond niet aankomt. Bovendien neemt bij sommige oudere honden het reukvermogen en de smaak af, daarom kan het aanschaffen van bijzonder smaakvol voer een goed idee zijn.

 • Speciaal afgestemd op de behoeftes van oudere honden.
 • Aangepast vet- en vezelgehalte voor de oudere hond.
 • Bijzonder smaakvol, met een hoog aandeel aan vlees.
 • Met vezels voor een gezonde spijsvertering.
 • Licht verteerbare receptuur.
 • De waardevolle voedingsstoffen worden grotendeels behouden door de zorgvuldige bereiding van het voer.

Royal Canin Maxi Ageing 8+

 • Op maat gemaakt voor de speciale behoeftes van oudere, grote honden
 • Geselecteerde voedingsstoffen ter ondersteuning van een gezond verouderingsproces
 • Speciaal antioxidantcomplex en EPA / DHA om de cellen te beschermen
 • Glucosamine en chondroïtine ter ondersteuning van de gewrichten
 • Met vezels en psyllium ter verbetering van de spijsvertering
 • Bevordering van de vitaliteit met behulp van ingrediënten zoals bernagie-olie, groene thee en druivenpitten

Hoeveelheid voer voor een oudere Duitse herder (gram/dag bij een lichaamsgewicht van 30 kg)?

Voer Geschatte hoeveelheid voer in gram/dag
zooplus Selection Senior & Light Kip ca. 1200 gram
Royal Canin Maxi Ageing 8+ ca. 410 gram

Om te trainen of simpelweg als beloning voor tussendoor zijn de Briantos „FitBites“ Hondensnacks in verschillende smaken uiterst geschikt voor Duitse herders. Ze zijn gemaakt in Oostenrijk van geselecteerde ingrediënten. Ze bevatten slechts één dierlijke eiwitbron en zijn daarom ook uiterst geschikt voor voedingsgevoelige dieren.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?