Voeding voor de Shih Tzu

Voeding voor de Shih Tzu

Ontdek onze selectie hondenvoer speciaal voor de Shih Tzu in onze shop. In dit artikel lees je alles over: voeding voor de Shih Tzu.

Oorsprong van de Shiz Tzu

Ondanks de naam ‘leeuwenhond’ is de Shih Tzu niet gevaarlijk of angstaanjagend. Alleen zijn uiterlijk herinnert nog aan zijn oorspronkelijke naam. Tegenwoordig staat de Shih Tzu vooral bekend om zijn binding aan mensen en zijn familie. Hij is vrolijk, charmant en liefdevol, speelt graag met andere honden en kinderen.

De kleine hond met een groot hart is de ideale begeleider en heeft veel aandacht nodig. Hij is echter niet graag alleen. De Shih Tzu is zeer robuust, past zich gemakkelijk aan en gaat graag mee op reisjes met zijn familie. Door zijn korte snuit is de Shih Tzu echter niet het juiste maatje voor urenlange wandelingen, dan blijft hij namelijk liever thuis op de bank liggen. Het ras staat bekend om zijn trouw en leergierigheid, maar bezit wel een eigen wil en kan erg eigenwijs zijn. Voor het opvoeden van de Shih Tzu heb je daarom veel inlevingsvermogen nodig.

Het ras komt naar zeggen oorspronkelijk uit Tibet en behoort tot de oudste hondenrassen. Al in de 7e eeuw zou de Shih Tzu in de kloosters van Tibet gewoond hebben. Naar verhalen had de Boeddha een hond die in een leeuw veranderde. Hier komt de Chinese naam Shih Tzu vandaan, die ‘leeuw’ betekend. De lange vacht moest de hond een leeuwachtig uiterlijk geven. Vanuit Tibet is de hond als eerbetoon aan het keizerlijk hof naar China gebracht. Hier werd de Shih Tzu vervolgens als lieveling in het paleis uiterst populair. Later in de 20e eeuw komt de Shih Tzu voor het eerst naar Europa (Groot-Brittannië) en vanuit daar naar de Verenigde Staten, waar hij als ras erkend wordt.

Gezonde voeding – een hoeksteen voor een gezond hondenleven

De Shih Tzu telt tot de kleine hondenrassen en bereikt afhankelijk van de lichaamsgrootte een gewicht van ca. 4,5 tot 7,5 kg. Zijn lichaamshouding wordt als arrogant omschreven. De gemiddelde hond van dit ras wordt tot 27cm hoog en een opvallende neiging naar overgewicht is bij de Shih Tzu niet bekend. Toch is het handig om op het gewicht van de hond te letten, aangezien hij een korte snuit heeft die voor ademhalingsproblemen kan zorgen. De vacht kan zonder trimmen bewonderenswaardig lang worden en valt als een soepel gewaad tot op de grond. Al als puppy is het belangrijk om veel tijd aan de verzorging hiervan te besteden en waarmee de puppy meteen aan het nodige kammen kan wennen.

Naast een goede verzorging is voeding die op zijn behoefte is afgestemd de basis voor een goede start van een gezond hondenleven. Hierbij moet je letten op een aangepast en evenwichtig aandeel energie, mineralen, spoorelementen en vitamines in het puppyvoer.

Het voedingsadvies bij puppyvoer richt zich op het huidige gewicht van de puppy en het toekomstige gewicht als volwassen hond. Hiervoor kan het gewicht van de ouder van hetzelfde geslacht gebruikt worden als richtlijn. Daarnaast hangt de hoeveelheid voer ook van de activiteit van de puppy af.

Welke voeding kan ik aan mijn Shih Tzu puppy geven?

Voor een puppy van het ras Shih Tzu is het puppy-voer Royal Canin Mini Puppy aan te raden.

Voordelen van Royal Canin Mini Puppy:

 • Verzorging afgestemd op kleine honden met alle noodzakelijke voedingsstoffen
 • Bijzonder aantrekkelijk voor kieskeurige honden
 • Constant voedingsprofiel in elke partij
 • Vlees van dezelfde bronnen
 • Met olie, die rijk is aan omega-3- en omega-6-vetzuren
Voeding voor de Shih Tzu
Voeding voor de Shih Tzu

Daarnaast is ook Little Wolf of Wilderness als voeding voor puppy’s van kleine rassen aan te raden:

Voordelen van Little Wolf of Wilderness:

 • Zonder kunstmatige conserveermiddelen, kleur- en geurstoffen
 • Hoogwaardige eiwitbronnen en laag koolhydraatgehalte
 • Evenwichtige calcium-fosfor-verhouding
 • Op de individuele behoeften van puppy’s afgestemd
 • In diverse smaken verkrijgbaar

Aanbevolen hoeveelheid voeding voor een Shih Tzu pup met normale activiteit

Huidig gewicht Eindgewicht als volwassen hond Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
3 kg 6,5 kg Royal Canin Mini Puppy 500 g
3 kg 6,5 kg Little Wolf of Wilderness 400 g
5 kg 6,5 kg Royal Canin Mini Puppy 540 g
5 kg 6,5 kg Little Wolf of Wilderness 440 g

De hoeveelheid voeding voor een puppy dient altijd over meerdere maaltijden per dag verdeeld te worden. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je hond altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

Uit het nest en opgegroeid – voeding voor de volwassen Shih Tzu

Als de Shih Tzu volwassen is, moet er overgestapt worden naar voeding voor volwassen honden. Ook al is er bij de Shih Tzu geen neiging naar overgewicht bekend, kan het nooit kwaad om op het gewicht van je lieveling te letten. De lange vacht en de korte snuit zorgen ervoor dat warme temperaturen ongunstig voor hem zijn en kunnen beter vermeden worden. Een hoog lichaamsgewicht kan dit probleem versterken.

De Shih Tzu is niet bijzonder kieskeurig of gevoelig. Of je hem natvoer of droogvoer geeft of een combinatie van beide kan iedereen voor zichzelf beslissen. Vaak kiest de hond echter met zijn voorkeur voor het een of ander. Als beloning of voor de training zijn brokjes droogvoer of verschillende kleine snacks ook geschikt. De hoeveelheid lekkernijen moet altijd van de dagelijkse hoeveelheid voer afgetrokken worden. Bij droogvoer zijn eerder kleine brokken aan te raden, die op het gebit van kleine honden afgestemd zijn. Natvoer is vaak populair daar het smaakvoller is dan droogvoer. Met natvoer is bovendien de vochtopname hoger, aangezien het vloeistofgehalte meestal boven de 70% ligt.

Welke voeding kan ik aan mijn volwassen Shih Tzu geven?

Aanbevolen natvoer voor een volwassen Shih Tzu

Als natvoer voor een volwassen Shih Tzu is Animonda vom Feinsten aan de raden:

 • Afwisselend – in verschillende smaken verkrijgpaar
 • Zonder soja, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen
 • Ook geschikt voor gevoelige honden
 • Volwaardig en gezond
Voeding voor de Shih Tzu
Voeding voor de Shih Tzu

Aanbevolen droogvoer voor een volwassen Shih Tzu

Als droogvoer voor een volwassen Shih Tzu is Hill’s Ideal Balance Adult No Grain Hondenvoer met kip en aardappel zeer geschikt:

 • Aan de behoeften van kleine rassen aangepast voer
 • Met lijnzaad als bron van omega-3- en omega-6-vetzuren
 • Goed verdraagbaar, geschikt voor gevoelige honden
 • Kip als mager eiwit en licht verteerbare bruine rijst als bron van vezels
 • Zonder mais, tarwe en soja
 • Met cranberries als natuurlijke antioxidanten

Aanbevolen hoeveelheid voeding voor een volwassen Shih Tzu met normale activiteit

Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g bij een gewicht van 7kg
Animonda vom Feinsten circa 550 gram
Hill’s Ideal Balance Adult No Grain Hondenvoer met kip & aardappel circa 100 gram

Zorg ervoor dat je hond altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

Genieten van de oude dag – voeding voor een senior Shih Tzu

Een oudere, kleine hond heeft op zijn leeftijd en grootte afgestemde voeding nodig, aangezien het verouderingsproces lichamelijke veranderingen veroorzaakt. De stofwisseling en activiteit gaan in de loop van de jaren omlaag. Een hieraan aangepaste voeding die zelden wordt afgeslagen en smaakvol is, kan het welzijn van een oudere hond ondersteunen. Om ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk fit blijft, moet de voeding aan de specifieke leeftijdskenmerken aangepast worden en zo een gezonde oude dag bevorderen.

Welke voeding kan ik aan mijn senior Shih Tzu geven?

Voor een senior Shih Tzu is Rocco Senior zeker aan te bevelen:

 • Licht verteerbare eiwitten en beperkt vetgehalte
 • Bijzonder smaakvol
 • Met vers vlees, geen geëmulgeerd vlees
 • Bevat belangrijke omega-3- en omega-6 vetzuren
 • Speciaal aan de behoeften van oudere honden aangepast
Voeding voor de Shih Tzu

Aanbevolen hoeveelheid voeding voor een senior Shih Tzu met normale activiteit

Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g bij een gewicht van 7kg
Rocco Senior Gevogelte & Havervlokken circa 390 gram

Zorg er altijd voor dat je Shih Tzu vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

Snacks voor een Shih Tzu

Als beloning tussendoor zijn de verschillende Barkoo snacks voor alle Shih Tzu’s geschikt. Door hun grootte zijn deze lekkere en sappige snacks bijzonder geschikt voor honden van kleine rassen. De hoeveelheid lekkernijen moet enkel wel altijd van de dagelijkse hoeveelheid voer afgetrokken worden.

Wij wensen je veel plezier en geluk met jouw speciale viervoeter!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?