Shih Tzu

Shih Tzu

Shih Tzu

Ondanks zijn kleine grootte is de shih tzu een buitengewone hond die veel aandacht trekt. Achter de lange manen van de voormalige tempelwachter gaat een speelse viervoeter schuil die weet wat hij wil en voor veel hondenvrienden een trouwe metgezel is.

Kleine hond, grote haardos

Als je een blik werpt op de shih tzu springt vooral de vacht van de kleine viervoeter met een schofthoogte van ongeveer 27 cm in het oog: de hond met een gewicht van 7,5 kg heeft een weelderige lange haardos en een rijke onderwol. De shih tzu komt voor in alle kleuren, vaak is het dekhaar bij het hoofd opgestoken of geknipt zodat de “leeuwenhond” ongehinderd kan zien. De hangoren zijn door het vele haar vaak nauwelijks zichtbaar. De staart draagt de kleine hond vaak boven de rug. Vaak wijzen beschrijvingen van de rassenstandaard op de “arrogante houding” van het ras.

Van het klooster naar de bank

De shih tzu kan terugkijken op een bewogen geschiedenis: Monniken van Tibetaanse kloosters zagen zijn voorouders als de “Leeuwenhond van Boeddha”. Volgens de legende werd de Boeddha omringd door kleine honden die bij gevaar konden veranderen in leeuwen. De Tibetaanse monniken fokten de kleine viervoeter als tempelhonden om de heilige plaatsen te bewaken. Hun in verhouding met andere honden uitstekende gehoorzaamheid kwam hen goed van pas. Naast de shih tzu stammen ook de Tibetaanse Terriër, de Lhasa Apso en de Pekingese af van deze tempeldieren. Overigens hebben zowel de shih tzu als de Lhasa Apso hun naam te danken aan deze afkomst: vertaald betekent het allebei “leeuwenhond”. „Shih Tzu“ is Chinees en „Lhasa Apso“ Tibetaans. Als eerbetoonbetalingen bereikten de kleine tempelhonden waarschijnlijk het Chinese keizerlijke hof in de 17e eeuw. Hier werd het fokken van charismatische luxe honden voortgezet. Pas in het begin van de 20ste eeuw liet China de export van de viervoeter toe zodat de eerste exemplaren in Europa en Amerika terechtkwamen. In het Verenigd Koninkrijk werd de Shih Tzu in 1929 als een apart ras erkend. Toen in 1949 het communisme in China doorbrak werden veel vertegenwoordigers van dit ras als nutteloos gezien en gedood. Dit betekende ook het einde van de Chinese fokkerij die in het Westen werd voortgezet.

Aard: speels & onafhankelijk

De kleine leeuwenhond valt op door een erg levendig temperament, maar is niet nerveus. De voormalige tempelhond is open en vriendelijk tegenover mens en dier en dus ook tegenover andere honden. Ondanks zijn openheid en speelsheid heeft de shih tzu vaak een onafhankelijke uitstraling die vaak als arrogant geïnterpreteerd wordt. Qua karakter schemert hier de leeuw in door omdat de shih tzu daardoor eerder op een kat dan op een hond lijkt. De arrogantie maakt hij echter goed door zijn gevoel voor humor: een shih tzu zorgt bijna altijd voor goede zin. En met enige hondenkennis is ook de opvoeding geen probleem.

Gezondheid: competente fokkerij als beste voorzorgsmaatregel

De meest voorkomende gezondheidsproblemen van Shih Tzus zijn de korte neus en de bijbehorende problemen met ademhaling en ogen. De reden hiervoor is een brachycefalie, waaronder we een schedelmisvorming verstaan die wordt veroorzaakt door selectief fokken. De schedel is te kort en breed. Dit wordt duidelijk als je de voorouder van de viervoeter, de wolf, vergelijkt met de shih tzu. Shih tzus lijden vaak aan een vernauwing van de bovenste luchtwegen en de traanbuisjes zijn gevoeliger. Het is ook jouw verantwoordelijkheid om als koper van een shih tzu-puppy alleen bij een fokker een hond te kopen die waarde hecht aan een gezonde shih tzu rassenstandaard. Het ras is vanwege de lange vacht geen grote vriend van hitte – in de zomer kun je daarom beter vroeg of laat op de dag uitvoerig met de hond gaan wandelen. Een shih tzu kan 16 jaar oud worden.

Fit met de juiste voeding

Een voersoort die vooral uit vlees bestaat en geen graan bevat is voor de shih tzu optimaal. Als je droogvoer geeft, moet je erop letten dat de viervoeter voldoende water ter beschikking heeft en drinkt. Er is speciaal droogvoer voor de behoeftes van kleine honden en voer dat speciaal voor de shih tzu wordt aangeboden – het voer heeft bijvoorbeeld een aangepaste brokgrootte. Let erop dat vlees bij de samenstelling bovenaan staat. Kleine honden hebben snel last van tandsteen omdat de tanden dicht tegen elkaar aan staan. Daarom moet je regelmatig gebitsverzorgingssnacks geven. Als je de hond van jong af aan al laat wennen is het ook goed mogelijk om tanden te poetsen met een speciale hondentandpasta. Ook kleine stukjes rundvlees zijn geschikt voor gebitsverzorging.

De verzorging van de vacht

Een blik op de golvende vacht van een shih tzu is niet misleidend: het is veel werk. Hondenbezitters die niet naar tentoonstellingen gaan kunnen de vachtverzorging makkelijker maken door de vacht van hun shih tzu regelmatig kort te laten knippen – hierdoor kan de hond ook dollen in het bos en thuis, wat voor tentoonstellingshonden lastig is omdat er veel waarde wordt gehecht aan de haardos. Je moet de haren regelmatig korter laten knippen zodat ze niet over de grond slepen. Bovendien zorgt het knippen of opsteken van de “manen” ervoor dat de leeuwenhond geen haren voor zijn ogen heeft – haren in het oog kunnen irritaties tot gevolg hebben. Wekelijks moet de vacht uitvoerig geborsteld en doorgekamd worden zodat er geen klitten ontstaan. Er ontstaan bijvoorbeeld snel klitten aan de binnenkant van de poten en op de gebieden achter de oren. Laat de hond van pup af aan al wennen aan deze uitvoerige verzorging zodat je hem lokje voor lokje kunt verzorgen. Om bij bepaalde plaatsen te komen is het belangrijk dat de hond leert ook een poosje geduldig op zijn zij te liggen. Doorzoek de vacht van je viervoeter dagelijks en zoek naar takjes die in de vacht zijn blijven hangen of naar ander vuil. Parasietcontrole moet ook regelmatig worden uitgevoerd vooral omdat ongenode gasten zoals teken onder de weelderige vacht lange tijd onopgemerkt kunnen blijven. Als de hond in bad moet omdat het vuil van een ontdekkingstocht er niet uit te kammen is, kunt je het beste speciale hondenshampoo voor honden met lang haar gebruiken. Een groot voordeel van de vacht is dat hij (bijna) niet ruit.

Opvoeding voor slimme jongens

De shih tzu is leergierig en speels waardoor zijn opvoeding onbedoeld makkelijker is. Zijn eigenzinnigheid kan af en toe echter een uitdaging zijn. Liefdevolle consequentie is belangrijk voor een succesvolle opvoeding. Als je eenmaal afwijkt van de opgestelde regels zal de slimme shih tzu daar gebruik van maken om zijn eigen zin te krijgen. Veel vertegenwoordigers van het ras maken ook slim gebruik van hun schattige uiterlijk en proberen hun doel te bereiken door je met grote onschuldige ogen aan te kijken. Het is het beste om van jongs af aan al duidelijk te maken dat ze op die manier niet hun zin krijgen. Doe dit door het te negeren. Je kunt de shih tzu optimaal socialiseren door regelmatig een hondenschool te bezoeken waar hij leert met andere viervoeters van elke grootte om te gaan – vooral reutjes kunnen anders de neiging tot dominantie hebben.

Bezigheden voor de kleine allrounder

De shih tzu houdt van lange wandelingen en van spelen – vaak tot op hoge leeftijd. Bovendien hebben de kleine leeuwenhonden vaak een voorliefde voor water. Vaak zijn vieze plassen al aantrekkelijk genoeg en gaat de shih tzu hier uitvoerig in rollen. In principe zijn de honden ondanks hun grootte geen bankhangers, maar ze weten een gezellige knuffelmiddag wel te waarderen. Buiten zijn ze graag als kleine ontdekkers actief. Voor tentoonstellingshonden is dat door hun haar lastiger omdat het in struiken blijft hangen. Getrainde honden kunnen ook mee met paardenvrienden tijdens buitenritten. De sympathieke hond is ook uitstekend geschikt als therapiehond. Het rustige en open karakter in combinatie met het schattige uiterlijk zorgt ervoor dat vertegenwoordigers van dit ras leuke bezoekers zijn in ziekenhuizen, bejaardentehuizen of kindertehuizen – passende trainingen en karaktertest zijn dan wel een vereiste.

Past een shih tzu bij mij?

De shih tzu past goed bij levendige families en singles die graag met hun hond op pad zijn. Hij is ook geschikt voor beginners als ze zich van tevoren over de vachtverzorging informeren en als ze bereid zijn hier regelmatig tijd voor uit te trekken. Hoewel de shih tzu zich in een stadwoning op zijn gemak voelt, weet hij een tuin natuurlijk te waarderen. Als je een huurhuis hebt moet je schriftelijke toestemming van de verhuurder hebben om een hond te mogen houden.

Soms zegt men dat een shih tzu een optimale hond is voor mensen met een allergie omdat hij niet ruit – dat is niet zonder meer waar omdat mensen met een allergie niet reageren op hondenhaar, maar op hondenspeeksel en huidschilfers. Voordat een shih tzu bij je intrekt moet je dus zeker weten dat niemand in je familie allergisch is. Met betrekking tot haar: de vachtverzorging moet je bewust inplannen: een intrekkende pup wil 17 jaar lang dagelijks worden beziggehouden en worden verzorgd. Je moet ook voordat de hond bij je intrekt nadenken over opvang in het geval van ziekte of als je op vakantie gaat. Als het voor jou een optie is om met hond op vakantie te gaan kunt je al zoeken naar geschikte hotels en vakantiebestemmingen – houdt in het achterhoofd dat de shih tzu geen grote fan van hitte is. Naast basisbenodigdheden zoals voerbakken, lijn, spullen voor in de auto, deken en mand, borstels en kammen – en indien nodig een tondeuse – zijn er ook regelmatige kosten voor speelgoed en dierenartscontroles, eventueel bezoek aan een hondentrimsalon en hondenbelasting. In het geval van ziekte kunnen daar nog onvoorziene kosten van de dierenarts bijkomen.

Zo vindt je jouw droomhond

De shih tzu behoort tot een van de meest populaire hondenrassen, waardoor je meestal relatief snel puppy’s zult vinden als je voor een shih tzu gekozen hebt. Pas op voor de zwarte schapen onder de fokkers die zonder stamboom en zonder aangesloten te zijn bij een vereniging fokken en meestal voordelig verkopen. Het gaat hen niet om het welzijn van het ras en de dieren, maar om het geld. Een serieuze fokker is lid van een vereniging en kan – wat bij dit ras erg belangrijk is – informatie over gezondheidstests van de voorouders van je gewenste puppy geven zodat het risico op genetische ziektes beperkt is. Een fokker die om het welzijn van zijn dieren geeft, is ook graag je aanspreekpartner en is blij als je hem informeert over de ontwikkelingen van je nieuwe familielid. Het is een goed teken als hij vragen stelt over je huis zodat hij weet dat de puppy goed terecht komt. Als je de ontwormde pup krijgt, krijg je meestal ook een afstammingsbewijs, een vaccinatiebewijs met stempels en natuurlijk een koopovereenkomst. De meeste honden hebben een chip en zijn geregistreerd, wat voor reizen binnen Europa absoluut noodzakelijk is.

Als je een oudere hond een nieuw thuis wilt geven, kunt je het beste op internet zoeken – hier zijn tal van viervoeters op zoek naar een huis. Vaak zijn het kruisingen – denk altijd: alleen een shih tzu met een afstammingsbewijs is ook een shih tzu. Vooral met betrekking tot de erfelijke belastingen kan het nuttig zijn om te informeren naar de gezondheid van zijn voorouders. Het kan ook zijn dat een shih tzu-kruising uit het asiel je om de poot wikkelt en je leven verrijkt. Als je in gesprek gaat met de vorige eigenaar of een medewerker van het asiel kun je er het beste achter komen of de kleine leeuwenhond bij jou en je leefomstandigheden past. Een volwassen hond heeft natuurlijk een voordeel; hij is al opgevoed. Dit kan vooral voor beginners handig zijn. Het is natuurlijk niet zeker dat de opvoeding een succes was waardoor er ook vertegenwoordigers van dit ras zijn die worden weggegeven omdat de eigenaar de opvoeding niet aan kon. Het is dus het beste als je de hond kunt leren kennen voor hij bij je intrekt.

Wij wensen je een heerlijke tijd met je buitengewone shih tzu!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.