Hondenverzorging: alles over het onderwerp ‘dogsitting’

Hondenverzorging: alles over het onderwerp dogsitting

Hondenverzorging: alles over het onderwerp dogsitting

Het houden van een hond betekent verantwoordelijkheid. Nog voor de aanschaf van een nieuw familielid moet duidelijk zijn dat een optimale verzorging van de hond gegarandeerd kan worden. Heb je een baan en heb je geen familieleden of buren die zich tijdens jouw werktijden om je hond kunnen bekommeren, zo blijven er vaak alleen de opties van een hondenkennel of hondenopvang of dogsitting over.

Hoewel het in eerste instantie een overwinning is wanneer je je hond naar een vreemd persoon brengt, waardoor ondertussen veel professionals zich aanbieden als dierenoppas. Het zogenaamde ‘dogsitting’ wordt al in bijna elke stad aangeboden. In principe kan men dit vergelijken met de crèche voor de kinderen. Zo worden de viervoetige vrienden in de ochtend gebracht en worden ze op een afgesproken tijd weer opgehaald. Er zijn ook dogsitters die inspelen op de vraag met een haal- en brengservice.

Vooral tijdens de feestdagen is de hondendagopvang goed bezocht. Zoek je in het hoogseizoen een geschikte plaats voor jouw hond, dan moet je vroegtijdig contact zoeken met de geschikte hondenopvang!

Wordt mijn hond goed verzorgd in een hondenopvang?

In de meeste hondenpensions worden dagelijks tussen de 5 en 15 honden van elk ras en elke leeftijd ondergebracht. Zo brengen de viervoeters veel tijd door in roedels en ontwikkelen ze hun sociale eigenschappen goed.

Let bij het selecteren van een geschikt hondenpension in jouw buurt op de volgende aspecten:

  • Wat voor een eerste indruk maakt de dogsitter op je?
  • Hoe gaat hij/zij met jouw hond om?
  • Kun je je voorstellen dat je jouw hond toevertrouwt aan de dogsitter?
  • Op welke ervaringen met dieren kan hij/zij terugvallen?
  • Welke referenties kan hij/zij tonen?
  • Is er voldoende ruimte of mogelijkheid om buiten te spelen?

Met welke kosten moet ik rekening houden?

De kosten van hondenzorg zijn sterk afhankelijk van de locatie, de gewenste prestaties en de vraag. Zo zijn er hondeneigenaren die hun viervoeter slechts wegbrengen om een dagje weg te kunnen of in de vakantietijd. Aan de andere kant zijn er ondertussen ook hondeneigenaren die hun viervoeter elke dag naar dogsitting brengen.

Algemene richtlijnen zijn:

  • 3 uur hondenoppas: ca. 10 tot 15 euro
  • Hondenoppas voor een hele dag of ’s nachts: ca 15 tot 30 euro
  • Langdurige oppas / maand: tot 400 euro

Een zeer exclusieve hondenopvang kan echter per dag zo’n 80 euro vragen.

Zijn er alternatieven voor een opvang?

Naast vaste inrichtingen kun je ook zoeken op het internet voor dogsitters in je omgeving die zeer flexibel en spontaan te werk gaan en graag een uur of middagje wandelen met jouw hond. Hiermee kun je geld en bovendien de rit naar de opvang besparen.

Wellicht vindt je echter ook in jouw buurt vriendelijke mensen die ofwel zelf een hond hebben of genoeg tijd en zin hebben om wekelijks een wandeling te maken met jouw hond. Naast een kleine financiële ‘dank je wel’ kun je ook een wederdienst aanbieden, wanneer dit nodig is. Probeer het eens met een poster in jouw buurt.

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Hond mee in de auto: rijveiligheid

Vervoer je een hond in de auto? Dan gaat het niet alleen over de veiligheid van het dier, maar ook over die van de andere inzittenden. Zelf een klein dier, dat zich bij een ongeluk onveilig in het voortuig bevindt, kan in levensgevaar komen. Om het niet zover te laten komen zijn er een aantal verschillende veiligheidsgordels en bevestigingssytemen, die huisdiereigenaren in overweging moeten nemen.
2 min

Reisziekte bij honden

Sommige soortgenoten zijn niet geschikt voor de moderne middelen van vervoer, zoals auto, bus, boot of vliegtuig en worden regelmatig ziek bij gebruik hiervan. Het lichaam lijkt alleen door paarden getrokken karren, fietsen of pony’s te tolereren. Dit geldt ook voor onze trouwe viervoeters, in dit artikel lees je alles over reisziekte bij honden.
11 min

Kamperen met je hond

Of je met je camper, caravan of tent op pad gaat, kamperen is populairder dan ooit. Maar kun je je hond ook meenemen? Hoe vind je campings die honden verwelkomen? Hoe neem je je hond mee in de camper en hoe slaapt die in de tent? Deze en andere vragen over kamperen met je hond beantwoorden we hieronder.