Moet ik mijn kat wassen?

moet ik mijn kat wassen

De meeste honden moeten regelmatig onder de douche of worden bij de kapper eens flink ingezeept. Maar hoe ziet de vachtverzorging bij katten eruit? Kan of moet ik mijn kat wassen? In dit artikel lees je meer over het wassen van katten.

Moet ik mijn kat wassen – of toch liever niet?

Katten zijn van nature erg hygiënische dieren en je zult ze zelden op vuil kunnen betrappen. Een zogenaamd kattenwasje is bij mensen dan wel een korte, snelle en eigenlijk gebrekkige wasbeurt, maar bij de kat is het wassen daar eigenlijk het tegenovergestelde van: katten brengen een groot deel van hun dag al wassend door en gebruiken daarvoor hun tong. Dit is een echt wondermiddel voor de vachtverzorging: dankzij talloze papillen die met hoorn omrand zijn heeft de tong een rauw oppervlak. Deze stekels zijn naar achteren gericht en zijn erg waardevol bij het jagen en bij het eten. Maar waar ze zeker nuttig zijn voor het plukken of ontharen van hun pasgevangen prooi, houdt het daar niet op, de stekeltjes zijn ook perfect voor het schoonmaken en kammen van hun eigen vacht. De kat kan zo vuil, losse plukken haar en zelfs ongedierte zonder problemen uit haar vacht halen.

Moet ik mijn kat wassen? Alleen langharige katten hebben soms wat menselijke hulp nodig – dit meer voor het verwijderen van losse haren en niet echt voor het schoonmaken zelf. Katten hoeven dus maar in een aantal heel selecte gevallen onder de douche gezet of zelfs in bad gezet worden. Naast dat ze het niet nodig hebben, hebben de meeste katten ook een gloeiende hekel aan water. Een poging om ze toch te wassen wordt dan ook meestal met diepe krassen en andere verwondingen aan beide kanten bestraft! Daarnaast wordt een kat tot op het bot nat van een bad, daardoor kan je huisdier onderkoeld of verkouden worden.

Wanneer je je kat tóch in bad moet doen

Als je kat erg vervuild is of zichzelf niet kan verzorgen vanwege een blessure dan is het zeker zinvol om zelf je kat schoon te maken. Gebruik in dit geval lauw warm water en een klein beetje kattenshampoo. Let er op dat de omgeving waarin je je kat wast goed verwarmd is, anders kan hij het flink koud krijgen. Daarnaast moet je zeker een handdoek klaar hebben liggen, om je kat meteen mee af te drogen. Wees te allen tijde zeer behoedzaam – katten houden helemaal niet van water namelijk.

In onze online shop vind je speciale kattenshampoo voor jouw kat.

moet ik mijn kat wassen
moet ik mijn kat wassen

Hulp bij de vachtverzorging

Kort gezegd: katten hebben alleen in zeldzame gevallen hulp nodig bij de vachtverzorging. Als je kat verhaard of langharig is, kan het geen kwaad om af en toe naar de borstel of kattenkam te grijpen. In principe bekommert je huisdier zich helemaal zelfstandig om zijn of haar persoonlijke hygiëne. Ingeslikte haren worden idealiter ook op een natuurlijke manier uitgescheiden. Mocht dat nodig zijn kan moutpasta of kattengras daarbij helpen.

Zelfs als je vrij ronddwalende kat een lekker modderbad heeft genomen en de befaamde wastong niet genoeg is, hoeft er nog geen douche in het spel te komen. Een doek die met warm water is natgemaakt helpt om het allerergste vuil uit de vacht te krijgen en zorgt ervoor dat je kat met zijn tong aan de slag kan. Een bad, dat voor de waterschuwe kat erg onprettig is, is hier zeker niet nodig. Hetzelfde geldt als je kat last heeft van ongedierte. Je dierenarts kan hier veel verschillende behandelingsmethoden voorstellen waar je je kat helemaal niet voor onder de douche hoeft te doen.

Dus, nog eens samenvattend: katten zijn van nature erg hygiënische dieren en hebben van Moeder Natuur het allerbeste gereedschap voor vachtverzorging meegekregen. Je zult je kat alleen in extreme gevallen moeten helpen, maar de borstel kun je er zo af en toe wel eens bij pakken.

Wij wensen jou en je kat het allerbeste!

Onze meest behulpzame artikelen
Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje.
De geslachtsdelen van vrouwtjes- en mannetjeskittens zijn minder goed uit elkaar te houden dan bij volwassen katten. Zelfs experts zoals dierenartsen maken zo nu en dan fouten bij het bepalen van het geslacht van je huisdier. In dit artikel lees je alles over: het geslacht van een kitten bepalen. Is het een jongetje of een meisje?