Kattenleeftijd

Kattenleeftijd

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

Hoe oud worden katten?

De levensverwachting van katten hangt af van veel factoren: voeding, verzorging, omgeving en genen kunnen van invloed zijn op het aantal jaar dat je kat met ons kan doorbrengen. In combinatie met regelmatige bezoekjes aan de dierenarts heb je samen met je huisdier de basis gelegd voor een lang en gelukkig kattenleven. Een kattenproof omgeving en regelmatige activiteit (bijvoorbeeld met agility voor katten) kunnen je kat zo lang mogelijk vitaal houden.

Gemiddeld worden katten tegenwoordig zo’n tien tot vijftien jaren oud. Buitenkatten met veel vrijheid halen die leeftijd vaak echter niet. Dat komt simpelweg doordat katten die vrij rondlopen meer kans lopen op verwondingen of ziektes.

Kat der ligger på en sofa © Igor Zhorov / stock.adobe.com
Im Alter werden Katzen oftmals ruhiger und schlafen viel.

Je kat is ouder wanneer ze de leeftijd van 10 jaar heeft bereikt. Op deze leeftijd zijn veranderingen op het eerste niveau merkbaar: je kunt veranderingen in de vacht van je kat opmerken. Bovendien worden oudere katten over het algemeen rustiger en slapen ze meer. Seniorenkatten krijgen daarnaast extra behoeften. Zo hebben ze bijvoorbeeld speciaal seniorenvoer nodig dat makkelijker te kauwen is en afgestemd is op de lagere energiebehoefte van de oudere kat.

In het zooplus Magazine kun je nog eens haarfijn nalezen wat je moet weten over de juiste manier om seniorenkatten te voeren.

Kattenleeftijd omrekenen in mensenjaren

De ontwikkeling van het verouderingsproces voor katten loopt allesbehalve lineair. In de eerste twee jaar ontwikkelt het dier zich opvallend snel. Na twee jaar is de kat net zo ver in haar ontwikkeling als een 24-jarige persoon. Vanaf dit moment is de kat volwassen en komt ieder volgend jaar overeen met zo’n vier tot vijf mensenjaren. De leeftijd waarop een kat als oud wordt gezien, 10 jaar, komt dus ongeveer overeen met een menselijke leeftijd van 56 jaar.

Natuurlijk hebben we het hier over benaderingen waarmee je enkel de leeftijd van een kat een beetje in kunt schatten. Sommige katten zijn op tienjarige leeftijd nog springlevend, terwijl andere katten al wat trager kunnen worden als ze nog jonger zijn.

Hieronder vind je een tabel die de kattenleeftijden vergelijkt met de biologische leeftijd van mensen.

katzenalter © Fotoluminate LLC / stock.adobe.com
Kattenleeftijd Mensenleeftijd
1 maand 6 maanden
2 – 3 maanden 2 – 5 jaar
4 maanden 6 – 8 jaar
6 maanden 10 jaar
7 maanden 12 jaar
12 maanden 15 – 16 jaar
18 maanden 20 – 21 jaar
2 jaar 24 jaar
3 jaar 28 jaar
4 jaar 32 jaar
5 jaar 36 jaar
6 jaar 40 jaar
7 jaar 44 jaar
8 jaar 48 jaar
9 jaar 52 jaar
10 jaar 56 jaar
11 jaar 61 jaar
12 jaar 64 jaar
13 jaar 68 jaar
14 jaar 72 jaar
15 jaar 76 jaar
16 jaar 80 jaar
17 jaar 84 jaar
18 jaar 88 jaar
19 jaar 92 jaar
20 jaar 96 jaar
Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

3 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.