Ouderdomsverschijnselen bij katten: zo herken je de symptomen

Kat liggend op stoel

Ouderdomsverschijnselen bij katten: Als katten ouder worden, kunnen ze verschillende symptomen krijgen.

Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.

Hoe oud worden katten?

Gemiddeld worden katten ongeveer 15 jaar oud. Dit betekent dat er ook katten zijn die ons langer gezelschap houden en een paar jaar ouder worden.

Hoe oud een kat echt kan worden, hangt echter af van zijn genen en levensstijl. Een andere belangrijke factor is hoe de ouderdomsverschijnselen bij katten zich ontwikkelen. Hoe gezonder je knuffeltijger leeft, hoe groter de kans dat de symptomen van veroudering zich pas later voordoen. Onderliggende ziektes kunnen de levensduur verkorten, maar ook het verkeerde voer (of een gebrek aan voer) is bijvoorbeeld niet goed voor een kat.

Leuk weetje: De recordhouder: “Creme Puff”, de oudste kat tot nu toe, heeft volgens het Guinness Book of Records een trotse leeftijd van 38 jaar bereikt. Natuurlijk is deze hoge leeftijd een absolute uitzondering!

Typische ouderdomsverschijnselen bij katten

Oudere katten vallen in vergelijking met hun jongere soortgenoten op door bepaalde ouderdomsverschijnselen. De eerste ouderdomsverschijnselen bij katten treden op als ze hun zevende verjaardag vieren. Er zijn uiterlijke kenmerken van veroudering, maar ook veranderingen in hun gedrag:

Lichamelijke veranderingen

Naarmate katten ouder worden, verkleurt de vacht en verschijnen er grijs-witte haren, met name op het schattige koppie van je kat. Over het algemeen wordt de vacht door de jaren heen doffer, en verliest hij zijn glans.

Op hogere leeftijd ziet de vacht van katten er bovendien vaak vervilt uit, omdat je trouwe metgezel niet meer in staat is om zich goed te wassen.

Verder neemt de spiermassa af en wordt de lichaamshouding instabieler. Onderliggende ziektes die vaak optreden op hogere leeftijd, zoals gewrichtsslijtage (artrose) kunnen het uiterlijk daarnaast negatief beïnvloeden.

Gedragsveranderingen

Naast lichamelijke ouderdomsverschijnselen bij katten, treden er ook gedragsveranderingen op. Wanneer katten ouder worden, is het volkomen normaal dat ze ander gedrag vertonen. De volgende voorbeelden zijn geen tekenen van ziekte, maar simpelweg onderdeel van het ouderdomsproces:

  • de kat loopt wat ongecoördineerd rond, omdat hij minder goed kan zien en horen
  • de kat plast plotseling binnen
  • de kat is vermoeider en slaapt meer
  • de kat lijkt geheugenverlies te hebben
  • de kat eet en drinkt minder dan vroeger
Oude kat © Mahlebashieva / stock.adobe.com
Ouderdomszwakte bij katten herken je niet alleen aan het uiterlijk. Er is ook bepaald gedrag dat duidt op een toenemende verzwakking.

Is het mogelijk om ouderdomsverschijnselen bij katten af te remmen?

De levenskwaliteit van een knuffelkat wordt beïnvloed door twee factoren: door omgevingsinvloeden en de genetisch geërfde leeftijd. De erfelijke factor kan alleen worden beïnvloed door gericht te fokken. Maar als baasje of bazin kan je de levensverwachting van je kat wel verhogen door een gezonde levensstijl, die de ouderdomsverschijnselen bij katten zo goed mogelijk tegengaat.

Het juiste voer

Onze harige vrienden zijn vleeseters en hebben voer nodig met een hoog eiwitgehalte. Daarnaast is het belangrijk dat katten extra vitamine A en taurine binnenkrijgen, omdat ze deze twee stoffen niet zelf kunnen produceren. Ook arginine zijn arachnidonzuur belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde voeding, waarmee je huistijger oud kan worden.

Voldoende beweging

Beweging is essentieel voor een gezond kattenleven – dat staat al lang wetenschappelijk vast. Beweging hoeft niet altijd topsport te zijn. Als je kat buiten door de buurt kan wandelen, beweegt hij meestal voldoende. Als je echter een gezellige binnenkat hebt, kun je hem stimuleren met speelgoed of een spannend parcours. Zo kan je vroegtijdige verzwakking van je kat voorkomen.

Regelmatige gezondheidscontroles

Welke ouderdomsverschijnselen bij katten kun je verwachten? Veel oudere katten lijden aan systemische ziektes, zoals diabetes (suikerziekte) of nierproblemen. Ook gewrichtsaandoeningen als gewrichtsslijtage (artrose) komen vaak voor bij oude katten. Om deze ziektes zo vroeg mogelijk te kunnen herkennen en behandelen, zijn regelmatige bezoeken aan de dierenarts aan te raden. De dierenarts kan je oudere kat bijvoorbeeld helpen door pijnstillers te geven.

Een stressvrije omgeving

Oude katten hebben een zwakker immuunsysteem dan jongere volwassen katten. Als ze daarnaast stress ervaren, worden ze nog gevoeliger voor infecties en andere ziektes. Hierdoor kan ook de ouderdomsverzwakking bij katten zich sneller ontwikkelen.

Zorg voor een stressvrije omgeving en vermijd nieuwe dieren, of bijvoorbeeld luide feesten. Als dit onvermijdelijk is, kan je stressverlagende maatregelen overwegen, zoals feromonen.

Hersengymnastiek

Dat het geheugen van katten met de leeftijd verslechtert, is een normaal proces. Toch kun je deze ontwikkeling een beetje vertragen door je kat hersengymnastiek te geven. Door voer te verstoppen en intelligentiespeelgoed aan te bieden, kan je de hersenen stimuleren.

Wat gebeurt er in het lichaam als een kat ouder wordt?

Ieder levend wezen bestaat uit meerdere miljarden cellen. Afhankelijk van het celtype, hebben ze allemaal een bepaalde functie in het lichaam. Cellen vermenigvuldigen zich normaal gesproken door zich op te delen, en zo vervangen ze afgestorven cellen.

Op jonge leeftijd zijn de lichaamscellen nog heel vitaal. Naarmate ze ouder worden, verliezen ze echter geleidelijk aan hun functionaliteit en levensduur. Dan treedt de ouderdomszwakte bij katten op.

Daarnaast werken ook sommige organen minder goed. Dit is met name het geval voor de nieren, de lever en de hersenen. Daarom zijn verminderde orgaanfuncties, zoals minder goed horen of vaker plassen, tekenen van ouderdom bij katten.

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

3 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.