Het juiste kattengras

Kattengras

Kattengras

De kat is een pure vleeseter. Toch verafschuwen katten ook zeker geen grasspriet zo af en toe om de spijsvertering te stimuleren en om de natuurlijk uitzetting van haarballen mogelijk te maken. Lees hier alles over het onderwerp kattengras.

De voordelen

Huiskatten brengen tot zo’n 60 procent van hun dag door met vachtverzorging. Geen wonder dus dat de ene na de andere haar in het maagdarmkanaal eindigt! Haarballen zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook zeer gevaarlijk zijn en leiden tot verstoppingen. Terwijl buitenkatten hun vertering stimuleren door het knabbelen op grassprieten is dit voor binnenkatten een stuk moeilijker. Een flink aantal katten vergrijpt in hun behoefte daarom aan gedeeltelijk giftige kamerplanten.

Kattenliefhebbers moeten daarom altijd een pot kattengras beschikbaar hebben voor hun katachtige vriend! Maar niet elk gras is hetzelfde!

Verschillende soorten kattengras

Kattengras is geen soort grastype, maar eerder een conglomeraat van verschillende grasachtige planten die geschikt zijn als een voedingssupplement voor katten. Zo wordt vaak Cyprus gras, graslelies of ingezaaide granen gebruikt.

  • Cyprus gras: Cyprus gras is niet giftig en is geschikt als kattengras-alternatief. Enige nadeel: veel katten verwonden zich aan de scherpe sprieten.
  • Graslelie: Graslelie veroorzaakt misselijkheid en duizeligheid, hierdoor zijn ze perfect als kattengrasvervanging omdat ze het overgeven van ingeslikte haren mogelijk maken. Nadeel: de planten verspreiden giftstoffen in de lucht, hierdoor geven ze bijvoorbeeld ook nicotine aan de kat af.
  • Granen: uit granen zoals tarwe of gerst kun je gemakkelijk en snel kattengras laten groeien. Zelfs vogelvoer voor kanaries en parkieten is geschikt als zaadjes.

Daarnaast zijn er goed gevulde mengsels in de winkel beschikbaar van verschillende zachte grassen die geschikt zijn als kattengras.

In onze kattenshop is er een breed aanbod van kattengras!

Ook zijn er voldoende bijpassende accessoires voor kattengras, zo zijn er namelijk verschillende schalen waarin je kattengras kunt laten groeien, er zijn meerdere navulverpakking beschikbaar en er bestaan ook heerlijke katten snacks.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.