Wormen bij katten

wormen bij katten

wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

Wormen bij katten

Als endoparasieten leven wormen in de lichamen van katten. Endo– komt namelijk uit het Grieks en betekent inwendig, terwijl parasieten per definitie ten koste van een ander organisme leven. Wormen voeden zich met de voedingsstoffen die de kat via zijn voer binnenkrijgt. De kat zelf kan dan natuurlijk niet meer genoeg bouwstoffen opnemen. Een van de eerste symptomen van wormen zijn buiten wormeitjes in de ontlasting, een ruwe huid en andere symptomen van voedseltekort. Bij een heftige besmetting met wormen vermagert de kat sterk en krijgt uiteindelijk een opgezwollen buik. Vaak zijn hier niet alleen de eitjes van wormen, maar zelf hele wormen in de kattenbak of de anus van de kat te zien. Hier moet je voorzichtig zijn, want wormen bij katten kunnen niet alleen de gezondheid van de kat in gevaar brengen, maar kunnen zelfs op mensen worden overgedragen.

Welke soorten wormen zijn er?

Laten we direct met de deur in huis vallen: de ene worm is de andere worm nog niet – naast de bekende spoel- en lintwormen zijn er ook hart- en longwormen en ééncellige parasieten zoals giardia.

Rondwormen

  • Spoelwormen horen bij de rondwormen. Ze zijn de vaakst voorkomende endoparasieten bij de kat, ze kunnen namelijk via de moedermelk worden overgedragen… Onder de spoelwormen vallen mijnwormen, spoelwormen en zweepwormen.

Platwormen

  • Lintwormen: bij de gedachte aan wormen bij katten zien de meeste mensen een lintworm voor zich. Hier hoort bijvoorbeeld de vossenlintworm bij. Lintwormen bestaan uit meerdere stukken die ook individueel afgestoten kunnen worden en in de ontlasting van de kat gevonden kunnen worden.

Hart- en longwormen

  • Hartwormen zijn – wellicht niet geheel onverwacht – wormen die in het hart van de kat leven. Daar verstoppen ze langzaamaan ook bloedvaten… Dit klinkt net als uit een sciencefictionfilm, maar het is toch echt de werkelijkheid waarin we leven. Deze parasieten kunnen door insectenbeten worden overgedragen en komen vooral in mediterrane landen en in veel regio’s in Noord-Amerika voor.
  • Een typische aanwijzing voor de aanwezigheid van longwormen is kuchend hoesten en een loopneus. Geen wonder, deze parasieten leven namelijk diep in de kattenlongen. Daar leggen de volgroeide wormen hun eitjes af, de larven reizen van de kleine longblaasjes tot het verteringskanaal van de kat en worden aldaar via de ontlasting uitgescheiden.

Parasieten

  • Giardia zijn geen wormen, maar eencellige darmparasieten. De microscopisch kleine eencelligen zijn vaak als schuldigen aan te wijzen als een kat aan chronische diarree lijdt. Daarnaast zijn deze eencelligen ook op mensen overdraagbaar.
2024_02_par_cat

Voorkomen en genezen

Zonder waardeoordeel over welke van de twee beter is, zullen we hier wat informatie geven over wat er te doen valt als jij of de dierenarts hebt geconstateerd dat jouw kat wormen heeft.

Ontwormen is helaas niet als voorzorgsmaatregel te doen, maar kan alleen door een dierenarts worden voorgeschreven als de kat positief is getest op wormen. Bij een lichte besmetting met wormen vertonen katten namelijk geen symptomen, maar via de eitjes kunnen de parasieten tóch op mensen overgaan. Een bijzonder groot risico lopen kleine kinderen en ouderen. Regelmatige controle voor wormen en een wormkuur in geval van besmetting zijn daarom absoluut noodzakelijk en zou bij het jaarlijkse preventieve onderzoek van de kat moeten horen.  Als de test positief uitvalt, is dit nog niet het einde van de wereld: wormkuren zijn absoluut betrouwbaar en in vele vormen verkrijgbaar. De meeste dierenartsen houden verschillende kuren als tabletten of pasta achter de hand en zelfs als Spot-On om op het nekvel te druppelen.

Juiste middel en dosering

Maar wees wel voorzichtig: niet ieder middel werkt tegen iedere soort worm en de dosering moet nauwkeurig aan het gewicht van jouw kat worden aangepast. Sommige wormen zijn resistent tegen bepaalde middelen. Daarom kan het voordelig zijn om de werkzame stof van tijd tot tijd te wisselen. De wormkuur moet bovendien uitdrukkelijk voor katten zijn bedoeld. Honden en katten hebben niet alleen een andere stofwisseling, maar honden zijn vaak ook groter dan de gemiddelde kat. Dit heeft gevolgen voor de dosering natuurlijk. Extreem belangrijk: de ingrediënten van de wormkuren voor honden kunnen bij katten zware vergiftigingen of zelfs tot de dood leiden. Zelf medicatie toedienen kan dodelijk zijn! Jouw dierenarts kan een zinvol ontwormingsplan opstellen dat toegesneden is op de leeftijd en manier van leven van jouw kat.

Zo zie je maar: wormen zijn geen zeldzame aandoening bij katten en zeker geen reden om je te schamen. Vroege diagnose en behandeling zijn de sleutel tot genezing. Jouw dierenarts kan je advies geven over wormtests en eventuele kuren!

Wij wensen jou en jouw kat het allerbeste.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.