Betekenis van kattengeluiden: miauwen, spinnen en blazen

Geschreven door Bärbel Edel
Kat miauwt

Miauw! Deze kat heeft dringend iets te zeggen. Misschien niet genoeg voer in de voerbak?

Katten kunnen een breed scala aan geluiden produceren om hun gevoel uit te drukken. De bekendste zijn miauwen, spinnen en blazen. Dit artikel vertaalt de belangrijkste geluiden van je kat naar menselijke taal. Lees snel verder om meer te ontdekken over de betekenis van verschillende kattengeluiden!

Wat betekenen kattengeluiden?

Om duidelijk te maken wat ze willen, gebruiken katten zowel hun lichaamstaal als hun stem. Een staart die omhoog staat, laat bijvoorbeeld zien dat de kat vertrouwen heeft. Verwijde pupillen kunnen duiden op vreugde, maar ook op pijn of angst. Als de kat een kromme rug maakt, voelt hij zich bedreigd.

Onderling communiceren katten via geur. Ze laten bijvoorbeeld urinemarkeringen achter om  soortgenoten te laten weten: “Dat is mijn gebied!”

Bovendien heeft de kat nog een heel repertoire aan geluiden tot zijn beschikking. De vakterm voor deze geluidsuitingen is ‘vocalisatie’.

Ieder kattengeluid heeft een andere betekenis. Soms heeft de kattentaal echter meerdere betekenissen. Om te zorgen dat je jouw kat echt begrijpt, is ook de context belangrijk voor de juiste vertaling.

Ook dove katten leren geluiden aan

Waar mensen voor spraak aangewezen zijn op het gehoor, kunnen ook doofgeboren katten de geluiden aanleren. Geluiden produceren is dus aangeboren en dit wordt tijdens het leven nog verfijnd.

Miauwen en kattengeluiden met veel betekenissen

“Wat doet een kat?” Wie die vraag aan een kleuter stelt, krijgt waarschijnlijk het antwoord: “Miauw!”. Sowieso is de miauw een typisch kattengeluid.

Maar wat is de betekenis van dit kattengeluid? Wat wil je kat daarmee zeggen? Afhankelijk van de situatie kan het miauwen bij de kat verschillende betekenissen hebben. Meestal wordt het gedaan als je kat iets van je wil:

  • “Ik heb honger! “.
  • “Speel alsjeblieft met mij!”
  • “Ik heb hulp nodig!”

Het kan gaan van een korte, ferme klank (“MI”) tot een langdurige “miaaaauw”. Daarnaast heeft iedere kat een eigen “miauw-dialect”. Sommige katten miauwen meer, andere weer minder. Siamese katten zijn meestal erg spraakzaam.

Miauwen in de nacht kan verschillende oorzaken hebben: naast verveling of honger kan ook een ernstige ziekte achter het geluid zitten. Ontzegt het gejammer jou je slaap, dan moet je voor de zekerheid even naar de dierenarts.

Wist je dat volwassen katten onderling eigenlijk amper miauwen? Dat is vooral aan kittens besteed. Als katten miauwen, spreken ze dus in een soort babytaal met ‘hun’ mens.

kat ligt en spint © denisval / stock.adobe.com
Als katten spinnen is dat een teken van welzijn.

Betekenis van spinnen: een teken van welzijn

Spinnen klinkt een beetje als een zacht brommende motor. Als je kat spint, dan voelt hij zich goed. Katten spinnen bijvoorbeeld wanneer ze geaaid worden of als het voer goed smaakt. Als ze soortgenoten tegenkomen, betekent spinnen: “Ik kom in vrede.”

Al wanneer ze een week oud zijn, kunnen kittens spinnen. Zo laten ze hun moeder weten dat alles goed gaat. Ook als kattenmoeders weer terugkomen bij hun nest, laat ze dit aan hun kinderen weten door te spinnen: “Alles is goed.”

Een spinnende kat op schoot heeft ook op ons mensen een ontspannende werking. Experts hebben ontdekt dat dit bepaalde kattengeluid de bloeddruk laat dalen.

Ook spinnen bij pijn

Let op: katten spinnen ook als ze gestrest zijn, veel pijn lijden of op sterven liggen. Daar maken ze zichzelf rustig mee.

Het vragende spinnen

De combinatie van het spinnen en miauwen is het zogenoemde ‘vragend spinnen’. Dan maakt de kat een spinnende miauw-toon op een speciale frequentie.

Zoals de naam al doet vermoeden, maken katten dit geluid als ze iets van je willen. Het is de vriendelijkere en rustigere variant van het miauwen.

Hoe maken katten dat spinnende geluid?

Katten kunnen in bijna iedere levensfase spinnen. Als ze willen, kunnen ze dat urenlang doen. Ze doen het tijdens het uitademen en zelfs bij het eten, zogen en ontspannen.

Hoe ze deze brommende toon maken, is nog niet geheel duidelijk. Veel experts vermoeden dat dit kattengeluid ontstaat in het strottenhoofd, dat de stemspleet verwijdt en versmalt.

Anderen vermoeden dat het harde, niet-rekbare tongbeen dat de tong met het schedelbeen verbindt, voor de onophoudelijke toon zorgt. Nog een andere theorie beschrijft dat lellen rondom de stembanden bij het maken van het geluid een rol spelen.

Echt spinnen kunnen overigens alleen huiskatten, lynxen, pardelkatten (ocelotten), poema’s en cheeta’s.

Koeren als een duif

Klinkt je kat soms als een duif? Als hij een vriendelijke ‘Mrrp’ laat horen, dan is hij goedgehumeurd en wil hij met je communiceren. ‘Mrrp’ betekent zoiets als “Hallo, jij bent het, mooi!” of “Hier ben ik” en soms ook “kom mee!”.

De betekenis van dit ‘koerende’ kattengeluid is te interpreteren als begroeting van mensen en soortgenoten. Kattenmoeders maken zachte koerende geluiden als ze terugkeren naar het nest. Sommige katers communiceren ook met hun geliefden door te spinnen.

Betekenis van kattengeluiden: het gezang van een kater

Als katers hun gebied afbakenen of de strijd aangaan, huilen ze daarbij vaak erg hard. Voor mensen klinkt dit ‘katergezang’ als een schreeuwende baby met de hoogste nood.

Tot een halfuur lang kan het ‘zingen’ doorgaan. Dat duurt totdat het tot een gevecht komt of de tegenstander het veld ruimt.

Daarnaast gebruikt de kater zijn stem om een krols vrouwtje een serenade te brengen.

Kat blaast © Evdoha / stock.adobe.com
Deze kat is heel boos: ze laat haar tanden zien en blaast.

Betekenis van blazen, kijven en knorren

Is een kat erg geïrriteerd of voelt hij zich erg bedreigd, dan blaast hij. Dan gaat de mond open, de bovenlippen gaan omhoog en de tanden komen bloot te liggen. De tong wordt tegen het gehemelte gewelft en de kat ademt kort en hevig uit.

De grimmige gezichtsuitdrukking met het sissende kattengeluid en de luchtstoot maken de ander duidelijk: “Tot hier en niet verder!”

Als het blazen geen zin heeft, probeert de kat zijn tegenstander op de vlucht te laten slaan door te spugen. Dat houdt in dat hij plotseling lucht uitstoot dat een schrikwekkend geluid kan opleveren.

Ook door te knorren en grollen laat een kat zien dat hij echt kwaad is. Knorgeluiden zijn een laatste waarschuwing voor een klap met de poten.

Snaterende katten

Sommige binnenkatten maken een zeldzaam geluid: ze snateren. De meeste katten beginnen te snateren wanneer ze bij het raam zitten en naar een vogel kijken. Dit zogenoemde ‘snateren’ lijkt op het geluid van klappertanden.

Hoe is dit te verklaren? Er is een theorie die beschrijft dat katten met tanden klapperen om de nekbeet te oefenen. Zo doden ze normaal hun prooi.

Frustratie kan een andere verklaring zijn: De prooi zit tenslotte recht voor zijn neus, is echter onbereikbaar.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Ik ben een journalist, gek op dieren en heb al gedurende mijn studie Folklore de relatie tussen mensen en honden onderzocht. Een aantal jaar geleden heb ik een kater uit het dierenasiel in München geadopteerd. Hij, Elvis, is de reden dat ik mijn met blog “Lieblingskatze” (NL: lievelingskat) ben begonnen en me ook binnen mijn beroep op dieren richt. Met mijn artikelen wil ik mensen helpen hun huisdier beter te begrijpen.


Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?

12 min

Mijn kat miauwt ‘s nachts: waarom en wat kan ik eraan doen?

Als je kat in de nacht miauwt, kan dat al snel tot slapeloze nachten leiden. Bijna ieder kattenbaasje heeft dit vast wel eens meegemaakt. Maar wat kan je doen als je kat je met haar continue gemiauw wakker houdt? In dit artikel leggen we uit waarom veel katten met name 's nachts miauwen en wat je ertegen kunt doen.