Mijn kat miauwt ’s nachts. Waarom en wat kun je ertegen doen?

kat miauwt

kat miauwt

Slapeloze nachten omdat jouw kat miauwt? Waarschijnlijk heeft iedere katteneigenaar dit al minstens één keer meegemaakt. Maar wat doe je als jouw kat je elke nacht wakker houdt? Waarom miauwen veel katten vooral 's nachts en wat helpt tegen dit nachtelijke kabaal?

Laten we beginnen met het slechte nieuws: katten zijn nachtdieren. Geen wonder dus dat ze vooral 's nachts, wanneer ze het meest actief zijn, onze aandacht opeisen door luid te miauwen. Maar maak je geen zorgen, katteneigenaren kunnen ook genieten van rustige nachten. Het goede nieuws is dat katten kunnen leren om 's nachts stil te zijn. Hiervoor is het echter belangrijk om eerst de oorzaken van het nachtelijke gemiauw uit te zoeken.

Waarom miauwen katten 's nachts?

Zoals zo vaak is er niet één reden waarom katten 's nachts miauwen. Want zo verschillend als onze huiskatten zijn, zo verschillend zijn ook de redenen voor hun nachtelijk miauwen. Terwijl sommige vredig dommelen en dromen over de ervaringen van de dag, lopen andere rusteloos door het appartement. Ze krabben aan deuren of miauwen hartverscheurend. En natuurlijk zijn er ook katten die van nature gewoon ‘kletskousen’ zijn en vaker hun stem verheffen dan anderen, zoals bijvoorbeeld Siamese katten.

Eigenlijk willen katten ons iets vertellen met hun gemiauw. Ze gebruiken het niet omdat ze gewoon graag miauwen of omdat ze ons willen beroven van onze slaap. Miauwen is voor katten een bewezen manier om met ons te communiceren. Volwassen katten communiceren met elkaar vooral via hun lichaamstaal. Miauwen is voorbehouden aan een gesprek tussen mens en kat. Katten leren al snel dat hun baasjes de fysieke signalen vaak niet goed begrijpen en daarom vertrouwen ze op geluiden om de aandacht te trekken. Dit is vergelijkbaar met wat wij mensen met onze taal doen.

De meest voorkomende oorzaken van het nachtelijke miauwen zijn?

Helaas begrijpen wij mensen het miauwen niet altijd. We snappen gewoon niet wat onze kat of kater ons probeert te vertellen. Soms kost het veel inlevingsvermogen, geduld en een flinke portie onderzoek om de reden voor het miauwen te achterhalen. Elke kat is namelijk anders. Maar ondanks de individuele acties, gewoontes, ervaringen en behoeften zit vaak een van de volgende oorzaken achter het nachtelijk miauwen:

 • verveling;
 • honger;
 • eenzaamheid;
 • stress en onzekerheid;
 • gewoonte;
 • ziekte of pijn;
 • hormoonschommelingen.

Hoe leer ik mijn kat om ‘s avonds stil te zijn?

Helaas is ook hier geen algemeen antwoord op te geven dat voor alle katten geldt. Voor verschillende redenen voor 's nachts miauwen bestaan verschillende oplossingen om het te voorkomen. Als je vermoedt welke van de bovenstaande oorzaken op jouw kat van toepassing zou kunnen zijn, heb je de eerste stap al gezet. Je kunt nu proberen passende tegenmaatregelen te nemen. Misschien heb je iets aan de onderstaande tips.

kat miauwt
 • Tips als jouw kat uit verveling miauwt

  Ligt je kat overdag comfortabel op de bank te dommelen, maar is ze 's avonds en 's nachts plotseling in topvorm?

  Dit is in principe niets ongewoons want katten zijn van nature het meest actief rond deze tijd. Het is aan te raden jouw kat overdag voldoende bezig te houden. Speel bijvoorbeeld met je kat, laat haar rondlopen of houd hem bezig met korte jaagspelletjes. Dan is jouw kat in de avond ook klaar om een paar uur te rusten. Probeer er maar eens achter te komen van welk spel jouw kat geen genoeg kan krijgen. Of het nu gaat om een bolletje wol, balletje, veren, laserpointer, platte waterbak of ander kattenspeelgoed: laat je creativiteit de vrije loop. Zorg er alleen voor dat jouw kat ‘s avonds voor het slapen gaan echt de smaak te pakken krijgt en geniet van je volledige aandacht.

  Als ze ondanks deze avondactiviteit niet slaapt, kun je jouw kat ook speelgoed voor de nacht geven, zoals een funboard of ander intelligentiespeelgoed, waarmee jouw kat zich 's nachts alleen kan bezighouden, terwijl jij in alle rust verder kan slapen.

 • Tips als jouw kat miauwt omdat ze honger heeft

  In tegenstelling tot ons mensen of honden, die maar één of twee hoofdmaaltijden per dag nodig hebben, hebben katten een voorkeur voor kleine porties tussendoor. Dit komt hun maag- en darmstelsel ten goede. Als ze 's avonds niet veel gegeten hebben en 's nachts wakker zijn, is het natuurlijk alleen maar begrijpelijk dat ze ook 's nachts naar een kleine maaltijd verlangen en dus luidkeels miauwen.

  In dit geval moet je echter niet uit je bed springen om de voerbak meteen te vullen. Als jouw kat eenmaal heeft geleerd dat haar miauwen voor voedsel zorgt, zal ze dit waarschijnlijk keer op keer proberen.

  Vul de voerbak van je kat in plaats daarvan nog een keer vlak voordat je naar bed gaat, zodat ze ’s nachts zelf kan eten als ze daar behoefte aan heeft. Het kan ook handig zijn om een voerautomaat of een funboard gevuld met voer te gebruiken. Dit niet alleen omdat ze je kat kunnen voorzien van voer, maar ook om je kat een tijdje bezig te houden zodat jij in alle rust kan slapen.

 • Tips als jouw kat miauwt omdat door eenzaamheid

  Vooral 's nachts, als hun baasje slaapt en de kat er niet op uit mag, voelt menig huiskat zich vreselijk eenzaam. Vooral kittens die vol energie zitten en extreem speels zijn, houden er niet van om 's nachts alleen te zijn.

  Een oplossing zou een tweede kat kunnen zijn, want in tegenstelling tot het baasje is deze ook 's nachts actief en zorgt dus voor een geweldig speelkameraadje. Terwijl de twee kleine katten met elkaar strijden om de bank of samen de krabpaal veroveren, kun je rustig verder slapen in de slaapkamer ernaast.

  Ook bij oudere katten kan een extra speelmaatje een goede oplossing zijn voor het nachtelijk miauwen. Echter moet je de katten wel ruim van te voren en voorzichtig aan elkaar laten wennen. Anders zou de komst van een tweede kat voor veel problemen kunnen zorgen - en dat zou je waarschijnlijk ook weer van je slaap beroven.

 • Tips als jouw kat miauwt omdat deze nerveus, angstig of onzeker is

  Katten zijn gewenningsdieren en zeer gevoelig als het gaat om veranderingen in hun vertrouwde omgeving. Nieuw meubilair of zelfs het verhuizen naar een nieuwe woning kan een kat erg onzeker maken. De vreemde omgeving, de nieuwe geuren en de onbekende geluiden maken hen bang. Een goede nachtrust is in deze staat natuurlijk amper mogelijk dus begint jouw kat te miauwen.

  Ook andere gebeurtenissen, zoals vuurwerk of zelfs een nieuw onbekend ruikend tapijt, kunnen katten met hun uitgesproken zintuigen laten schrikken. Het is belangrijk dat je de zorgen van jouw kat serieus neemt, zonder te reageren op haar gemiauw 's nachts - dit kan immers weer een uitnodiging zijn om jouw aandacht weer luidkeels op te eisen in de komende nachten. Geef jouw kat in plaats daarvan extra liefde en aandacht - vooral overdag. Speel met haar, streel haar vacht en laat haar een dutje doen op je schoot. Ook 's nachts mag de deur van jouw slaapkamer niet op slot. Misschien slaapt jouw kat wel in je bed en vindt ze daar juist rust? Als je niet wilt dat jouw kat in bed slaapt, kun je ook een comfortabele plek voor jouw kat creëren naast of onder het bed, of bijvoorbeeld een kattenhangmat neerzetten. Zo kan jouw kat toch lekker slapen in je bijzijn.

  Als jouw kat ondanks deze maatregelen 's nachts nog steeds onrustig is, kan een speciale geurspray voor ontspanning zorgen. En voor sommige katten kan het zelfs helpen als de radio 's nachts zacht aanstaat ter afleiding van de enge geluiden.

kat miauwt
 • Tips als jouw kat uit gewoonte miauwt

  Natuurlijk zijn er ook katten die alleen 's nachts miauwen omdat ze er aan gewend zijn geraakt. Vooral wanneer het miauwen het gewenste effect bereikt, namelijk het krijgen van aandacht zoals geaaid worden of gevoerd worden.

  Om het miauwen uit gewoonte te voorkomen, kun je jouw kat het beste 's nachts negeren, ook al is dat soms ontzettend moeilijk. Zelfs als je kat een paar nachten lang blijft miauwen en je van jouw slaap berooft. Uiteindelijk zal jouw kat zich realiseren dat miauwen zinloos is en stoppen.

  Toch moet je het miauwen van je kat serieus nemen. Vooral als jouw kat dit gedrag niet eerder heeft vertoond, moet je achterhalen wat de oorzaak kan zijn van het nachtelijke kabaal. Is er misschien een gebeurtenis geweest die jouw kat heeft laten schrikken? Heb je de laatste tijd weinig voor jouw kat kunnen zorgen? Of zijn de voedertijden veranderd? Als er stress, angst of verveling achter het nachtelijke gemiauw zit, kun je jouw kat misschien helpen met de bovenstaande tips. Als dit niet van toepassing is, moet je zeker een afspraak maken met de dierenarts, want ook 's nachts kan jouw kat door ziekte of pijn luidkeels miauwen om hulp.

 • Tips als jouw kat miauwt door ziekte of pijn

  Veel katten lijden in stilte en verbergen pijn zo lang mogelijk, dat zit in hun aard. Om te overleven mochten hun voorouders nooit zwakte tonen. Maar 's nachts wordt de pijn vaak ondraaglijk (dit is bij katten niet veel anders dan bij mensen). Daarnaast is er de duisternis, de stilte, de afwezigheid van hun mensen en het gebrek aan afleiding, zodat veel katten soms geen andere keuze hebben dan luid te miauwen. Naast de hierboven genoemde psychologische oorzaken, moet je altijd rekening houden met lichamelijke klachten van jouw kat als oorzaak. Pijn in interne organen, gewrichten, hoge bloeddruk, hyperthyreoïdie of nierfalen, en hartziekten kunnen allemaal bijdragen aan de nachtelijke rusteloosheid. Ook mogelijke leeftijdsgebonden aandoeningen, zoals het verlies van bepaalde zintuigen (doofheid, blindheid) kunnen de kat zo bang maken dat ze 's nachts begint te miauwen. Daarom moet je jouw kat altijd laten onderzoeken door een dierenarts, dit is de enige manier om een ziekte als oorzaak uit te sluiten.

 • Tips als jouw kat om hormonale redenen miauwt

  Vooral bij katten of katers die niet gecastreerd zijn, spelen de hormonen zo nu en dan op. Op een leeftijd van ongeveer zes maanden worden vrouwtjeskatten geslachtsrijp en ervaren ze hun eerste krolsheid. Ze zijn nu klaar voor voorplanting en laten dat zien door onrustig heen en weer te lopen, met hun hoofd tegen voorwerpen te wrijven, meer te markeren met hun geur, hun staart op te zetten en intensiever te miauwen, te sissen of te koeren. Zelfs katten die 's nachts altijd stil zijn geweest, beginnen ineens luidkeels te miauwen als ze krols zijn. Tegelijkertijd geven de geslachtsrijpe katten een geur af die mannetjes over grote afstanden kunnen ruiken dankzij hun fijne neus. Je kater kan ineens ondraaglijk worden als een kat uit de buurt krols is. Hij zal dan zijn best doen om bij de kat van de buurman te komen en zijn ongenoegen te uiten over de gesloten deuren 's nachts door luid te miauwen.

  De meest effectieve remedie tegen hitsige katten is een castratie van de kat of kater. Gecastreerde katten worden meestal rustiger en verliezen hun interesse in het paren. Ook het gevaar van een permanente krolsheid, die kan ontstaan bij katten als ze niet gedekt worden tijdens de krolsheid, verdwijnt na de castratie.

  Als je jouw kat of kater wilt castreren of steriliseren, moet je dit plan grondig bespreken met jouw dierenarts. Hij zal je in detail adviseren over het juiste tijdstip, de voordelen en mogelijke bijwerkingen van de castratie en sterilisatie.

Moet ik mijn kat naar de dierenarts brengen omdat ze 's nachts miauwt?

Bij de meeste katten heeft het nachtelijk miauwen een psychische oorzaak, zoals verveling, te weinig belasting of eenzaamheid, maar het kan niet worden uitgesloten dat er ook lichamelijke klachten achter zitten. Als jouw kat plotseling van gedrag verandert, moet je jouw kat altijd eerst door een dierenarts laten onderzoeken. Misschien is jouw huisdier wel ziek en heeft het medicatie of speciaal voedsel nodig. Als de dierenarts vaststelt dat jouw kat gezond is, zal deze informatie alleen al zorgen dat je beter slaapt. Je kunt nu de bovengenoemde maatregelen tegen het miauwen met meer rust en geduld uitproberen.

Maar als niks helpt en het nachtelijke gemiauw niet ophoudt, moet je niet aarzelen om professionele hulp te zoeken bij een ervaren kattenpsycholoog. Je bent immers niet de enige die aan slapeloosheid lijdt, jouw kat voelt zich waarschijnlijk ook onwel en wil een behoefte uitdrukken met luidkeels miauwen en dit moet je tot op de bodem uitzoeken.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. In dit artikel lees je alles over kittens opvoeden. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.
8 min

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact. In dit artikel lees je alles over de bange kat en hoe je deze kan helpen.