Leer van je kat: ontdek de geheimen van een gelukkig leven!

Ontspannen kat

Slapende, ontspannen kat

Elegantie, meesterlijke lichaamsbeheersing, gratie – veel kattenbezitters bewonderen hun geliefde huisdier om deze bewonderenswaardige eigenschappen. Andere eigenaren hebben katten die aanhankelijk zijn, graag willen knuffelen en vooral de aandacht trekken door hard te spinnen. Maar hoe verschillend katten onderling ook zijn: veel gedrag is gewoon typisch voor alle katten. En als mensen kunnen we hier best wat van opsteken. Lees hieronder wanneer het goed is om het voorbeeld aan je kat te nemen en leer van je kat!

De ochtendroutine voor een verkwikkend begin

Hectisch de dag beginnen na een lange nacht in bed? Geen haar op het kattenkopje die hieraan denkt! Als katten wakker worden, doen ze eerst een uitgebreide sessie kattenyoga en rekken zich uitgebreid uit. Pas als ze helemaal wakker zijn, is je kat klaar om de dag te trotseren.

Leer van je kat want ook jij kunt profiteren van een ontspannen ochtendroutine. Wat dacht je van een paar zonnegroeten voor de eerste kop thee of koffie? Zo blijf je soepel en begin je de dag bewust. Maar ook de krant lezen, een rondje joggen of van een zelfgemaakt ontbijt smullen, kunnen een lievelingsroutine worden voor een positieve start van de dag. Daar kijk je iedere dag naar uit!

Zelfzorg à la kat

Over routine gesproken: kijk eens goed naar hoe uitgebreid katten hun vacht verzorgen. Wij springen snel onder de douche, maar katten besteden dagelijks ongeveer drie uur aan hun haarstyling. De reinigingsmassage met de ruwe kattentong houdt de vacht soepel en stimuleert de bloedsomloop.

Wat kunnen we leren van de kat als voorbeeld? Neem de tijd voor je lichaam en je gezondheid! Daarvoor heb je niet per se uren per dag nodig. Het gaat erom dat je bewust beslist: ja, ik wil iets goeds doen voor mezelf!

Trakteer jezelf op een massage als je gespannen bent, probeer een nieuw gezichtsmasker uit en kruip lekker op de bank met een goed boek. Dat is goed voor je lichaam en je geest en op die manier verzorg je jezelf als een trotse kat.

Katze entspannt auf dem Sofa.

Relax als een ware luilak

Leer van je kat om te relaxen. Katten weten precies hoe ze de meest comfortabele plekjes kunnen vinden en genieten er zo intens van dat zelfs het kijken naar hen ons al kalmeert. Je hoeft natuurlijk niet net als je kat 16 uur per dag te slapen. Maar je kan er wel bewust op letten om minstens zeven of acht uur slaap te pakken.

Bouw kleine oases van ontspanning in het dagelijks leven. Installeer jezelf heerlijk op de bank met een boek en een slapende kat. Zet je smartphone op stil, zodat je hoofd wat rust krijgt.

Authentiek als een kat

Katten passen zich niet aan, ook niet voor jou. Als ze ergens geen zin in hebben, laten ze dat duidelijk merken. Ook hiervan kunnen mensen wat leren. Natuurlijk is het niet verstandig om constant weerstand te bieden in het dagelijks leven. Maar luisteren naar je eigen behoeften en verlangens? Dat is een belangrijke vaardigheid om je goed te voelen.

Voordat je de volgende keer ondanks alle stress extra werk op je neemt of naar een evenement gaat waar je geen zin in hebt, denk dan aan je kat. Duidelijk “nee” zeggen kan een goede oplossing zijn.

Het speelplezier behouden

Zelfs de meest trotse kat verandert in een kleine, opgewonden kitten door een simpele kattenhengel. Alle zintuigen van de kat zijn plotseling gericht op de jacht. Kunnen spelen en daarbij jezelf vergeten, zorgt voor echte ontspanning in het dagelijks leven.

We kunnen niet alleen van katten leren door samen te spelen. In plaats van een verenhengel kun je nieuwe activiteiten ontdekken waarbij je je dagelijkse zorgen even helemaal vergeet en simpelweg geniet. Wat denk je van experimenteel schilderen? Karatelessen? Of eindelijk eens naar het koor in de buurt gaan, in plaats van alleen maar onder de douche te zingen. De kat laat duidelijk zien dat alles wat je leuk vindt goed is, zolang je er maar plezier aan beleeft!

Nieuwsgierig blijven

Ook deze eigenschap van de kat is een goede reminder om het kind in ons te behouden: katten zijn nieuwsgierig. Wat ritselt er daar in de tas? Of sowieso: “Een tas!” – er is altijd iets spannends te ontdekken!

Ook voor mensen is nieuwsgierigheid een goede eigenschap: dit geldt niet alleen voor de inhoud van tassen en dozen, maar bijvoorbeeld ook voor andere culturen of andere mensen. Als je denkt dat je alles al weet over een bepaald onderwerp of een bepaald persoon, verlies je de interesse om te ontdekken.

De kat als meester van geduld

“Gras groeit niet sneller als je er aan trekt.” Mensen kunnen soms moeilijk omgaan met het feit dat bepaalde dingen tijd nodig hebben. Wachten kan behoorlijk zenuwslopend zijn. Hier kunnen we een lesje leren van katten! Iedereen die ooit een kat voor een muizenhol heeft gezien, weet hoe het hoogste nieveau van geduld eruit ziet. De kat blijft onvermoeibaar geconcentreerd. En terwijl hij wacht, spaart hij zijn krachten, wetende dat de muis uiteindelijk tevoorschijn zal komen.

Of het nu gaat om diëten, het leren van een nieuwe taal of een bijscholing: volhouden en de eigen doelen niet uit het oog verliezen, is iets wat we van katten kunnen leren.

Leer van je kat om van de kleine dingen te genieten

We moeten toegeven: sommige katten zijn diva’s. Maar niet als het om materiële zaken gaat. Want voor een kat maakt het niet uit of de kattenmand 15 euro heeft of honderd heeft gekost, zolang hij maar lekker ligt. Veel kattenliefhebbers hebben dit ook meegemaakt met hun eigen kat. Je hebt een pakketje ontvangen, en de kat nestelt zich meteen heerlijk in de kartonnen doos. En zelfs een klein propje krantenpapier kan een kwartier speelplezier opleveren. We kunnen van katten leren om te genieten van alledaagse en simpele dingen in het leven. Er gaat een wereld voor je open!

Leer van je kat om in het moment  te leven

Katten maken zich geen zorgen over de toekomst, ze genieten van het moment. Mensen willen vaak alles tot in de puntjes plannen om zekerheid te hebben. Of we maken ons zorgen over de toekomst.

Natuurlijk is vooruitdenken een nuttige eigenschap. Maar het is ook heerlijk om af en toe van het moment te genieten! Katten kunnen ook mensen met chronische ziektes inspireren om de zorgen een moment te vergeten, het verstand op nul te zetten en bewust te genieten van het moment. Als je zo kunt opladen in het dagelijkse leven, kan je er daarna weer fris en fruitig tegenaan.

Kortom: katten zijn een voorbeeld

Je ziet het: katten zijn echte levenskunstenaars, die sommige coaches op twee poten kunnen vervangen. Natuurlijk past niet elk kattengedrag in ons dagelijks leven en kan je niet alle gewoontes van je huisdier overnemen. Maar één ding is zeker: als je je eigen instincten vertrouwt, ben je op de juiste weg. Katten geven het goede voorbeeld.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.