Kattenyoga

Vrouw doet kattenyoga

Een yogakat kan een positief effect hebben

Door de coronapandemie zijn veel sportscholen momenteel gesloten. Voor velen vindt de gebruikelijke yogasessie momenteel plaats binnen hun eigen vier muren. Sommige mensen gebruiken deze tijd om yoga voor de eerste keer te proberen met behulp van online cursussen. Kattenbezitters vragen zich af: hoe werkt kattenyoga? Wij geven tips! 

De “kat” als yogaoefening 

Elegante bewegingen, krachtige lichaamsspanning en ongedwongen ontspanning: wat het doel is van vele yogi’s, kennen de meeste katten van binnen en buiten. Niet voor niets is een van de beroemdste yoga-asana’s, zoals we afzonderlijke yogahoudingen noemen, naar haar vernoemd. Want de asana “Marjariasana” staat bij yogi’s in Europa bekend als de “kat”. Hierbij zitten de beoefenaars in een viervoetige positie. De polsen zijn onder de schouders, de knieën onder de heupen. Voor de oefening ‘kat’ buig je de rug naar boven en trek je de kin naar de borst bij het uitademen. Dit doet denken aan een “kattenbult” die veel katten maken wanneer zij zich na de slaap uitgebreid uitstrekken. De “yogakat” wordt verondersteld een balancerend effect te hebben en de ruggengraat soepel te houden. Trouwens, de tegenovergestelde positie van de “kat” is de “koe”. 

Yoga met katten beoefenen

Wil je graag thuis yoga beoefenen en heb je een kat? Geweldig! Veel yogi’s beweren baat te hebben bij de bewegingen van de kat. Sommige yogastudio’s bieden bijvoorbeeld specifiek kattenyoga aan. Dit betekent niet dat elke deelnemer zijn of haar harige vriend meeneemt, want kattengekrijs zou de ontspannen sfeer snel verstoren. In plaats daarvan zwerft er een rustige studiokat door de zaal. Zij bekijkt de verschillende standjes met belangstelling, doet de standjes na of dient als voorbeeld: ofwel voor sierlijke strekoefeningen ofwel voor absolute ontspanning. De kat beslist afhankelijk van zijn humeur, want: elke kattenyogi heeft een eigen wil.

Bijzonder kalme katten kunnen je ondersteunen bij bepaalde tiloefeningen als extra gewicht. Zorg ervoor dat de kat niet kan vallen en comfortabel zit. Omdat de kat een zelfstandige yogi is, kun je haar niet actief bij oefeningen betrekken. Dat heeft ook geen zin. Katten kunnen weliswaar de “neerwaartse hond” beheersen, maar uiteindelijk wordt het met de “boom” of de “duif” erg moeilijk. 

kattenyoga

Is ontspanning met katten kansloos? 

Vooral kittens zullen nieuwsgierig zijn wanneer je jezelf in vreemde posities op de vloer uitstrekt. Plotseling kan er geen sprake meer zijn van elegante bewegingen of ontspanning: de kat zou liever met je uitgestrekte voeten spelen of zijn tanden in de yogamat zetten. Wat nu? Wij bevelen aan: adem in, adem uit en blijf sterk! Geef je kat geen aandacht. Al gauw zal ze zich vervelen na de vele afleidingspogingen, zodat jij je weer op je oefeningen kunt concentreren.

Natuurlijk moet je kat genoeg vermaakt zijn en geen honger hebben wanneer je ontspant. Als de kat tijdens de zonnegroet opzettelijk voor je voeten loopt of de bloempotten van de vensterbank begint te gooien, is dit voor elke yogi een oefening in sereniteit. Verveelt je kat zich misschien? Katten die alleen zijn en binnenshuis worden gehouden, hebben vaak overtollige energie. Veilige toegang tot buiten of een tweede kat met een geschikt karakter zijn mogelijke oplossingen.

Mediteren met een kat 

Of het nu ingetrokken of langgerekt is: katten houden van dutjes. Daarom zijn (althans goed opgevoede) katten ideale kantoorgenoten in het thuiskantoor. Als je druk aan het typen bent en deadlines moet halen, kun je jouw batterijen opladen door naar de opgerolde kat te kijken. Dit werkt ook bij yoga. Spinnende katten zijn in harmonie met de ademhalingsoefeningen van hun baasjes en helpen hen te ontspannen. Dit werkt vooral goed als je weinig aandacht aan de kat besteedt tijdens het proces. Zo kun je ook verlegen of terughoudende katten met yoga uit hun schuilplaats lokken.

Als je samen mediteert, versterk je de band tussen jou en je kat. Overigens: sommige muziek die wij mensen ontspannend vinden, kan gevoelige katten irriteren. Als je yoga beoefent met muziek, ga dan na of je met de keuze van de muziek wel de juiste snaar raakt voor je kat. Sommige kattenyogi’s moeten ook wennen aan het geluid van de klankschalen. 

Kattenyoga: tips voor yoga met katten 

Wil je thuis yoga beoefenen en is je kat bij je? Hier zijn onze tips op een rijtje voor een ontspannende oefensessie: 

  • Speel eerst een spelletje met de kat. 
  • Negeer consequent speeluitnodigingen tijdens de yogasessie. 
  • Kalme katten maken het zich comfortabel op een zacht dekentje naast je tijdens vele oefeningen. 
  • Komt de kat niet tot rust? Valeriaankussens, snuffeltapijten of intelligentiespeelgoed helpen. 
  • Kies ontspannende muziek die je kat ook leuk vindt. 

Met een kalme kat in de kamer, heb je een optimale trainingspartner op vier poten aan je zijde. We hopen dat je geniet van kattenyoga: namasté!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Valeriaan voor katten

Gedroogde valeriaan heeft één ding gemeen met kattenkruid. Beide behoren tot de favoriete planten van onze katten. Niet voor niets staan de twee kruidachtige planten onder dierenliefhebbers bekend als "kattendrugs". Maar waarom reageren katten zo euforisch op speelgoed met de geur van valeriaan? Wij mensen halen onze neus er niet eens voor op. Lees hier meer over valeriaan voor katten.