Valentijnsdag voor katten: tips en cadeau-ideeën

Kat met hart

Met hart en ziel: voor Valentijnsdag kun je ook je kat een plezier doen.

Op 14 februari doen veel mensen iets bijzonders voor hun huisdier. Daaronder vallen natuurlijk ook katten. Wil je je kat iets voor Valentijnsdag geven? We hebben de beste ideeën voor Valentijnscadeaus voor je kat op een rijtje gezet.

Geef je kat voor Valentijnsdag tijd samen

Voor je kat is het mooiste geschenk samen met jou tijd doorbrengen! Dat geldt voor Valentijn net als voor elke andere dag. Valentijnsdag is dus een goed moment om gezellig samen met je kat – met een boek of serie – op de bank te gaan zitten.

Als je graag bewust meer tijd met je huisdier door wilt brengen, zou een passende les over het thema clicker-training voor katten een goed idee kunnen zijn. Gebruik Valentijnsdag voor nieuwe rituelen. Bijvoorbeeld:

Clicker-training met katten

Clicker-training is met uitermate geschikt om de band tussen jou en je kat te versterken. Wat je hiervoor nodig hebt is een clicker, lekkere beloningssnacks, een kat en een beetje geduld.

Met een paar minuten clicker-training per dag kun je binnen enkele weken kleine trucjes onder de knie krijgen. Clicker-training is ook geschikt voor oudere of zieke katten. Dieren die minder spelen kunnen hier baat bij hebben. Het beste aan de training is het feit dat je samen met je kat een mooie tijd beleeft!

Ideeën over trucs met katten staan in dit artikel: Katten trucjes aanleren

Massages voor katten

Aaien is top! Daarover bestaat geen twijfel. Er bestaat echter nog iets beters: massages voor katten. De Tellington TTouch-massages voor katten en honden zijn bijvoorbeeld beroemd. Ook sommige fysiotherapeuten voor dieren bieden niet alleen de TTouch-massage aan, maar laten kattenbaasjes ook de juiste grepen zien.

Spelen, spelen, spelen!

Voor de meeste katten geldt het hele jaar door dat gezamenlijke speeltijd een leuke tijd is. Je kat zal dus ook op Valentijnsdag wel voor een speelsessie te porren zijn. Het oude bekende speelgoed is natuurlijk prima, maar met nieuw speelgoed verras je je kat op een liefdevolle manier op Valentijn!

Kat massage
Bijna iedere kat ziet een uitvoerige massage als Valentijnscadeau wel zitten.

Speelgoed voor katten speciaal voor Valentijn

Met liefde gemaakt: DIY-speelgoed voor je kat op Valentijn

Wil je zelf iets voor je kat maken? Geen probleem! Er zijn enorm veel DIY-ideeën voor kattenspeelgoed voor Valentijnsdag te vinden. Hieronder een kleine selectie:

Snuffeltapijt

In een snuffeltapijt kunnen katten verstopte snacks opsporen. Als je wilt kun je zelf een snuffeltapijt maken.

Hiervoor heb je het juiste gereedschap nodig: een schaar, vliesstof of andere stofresten. Vervolgens heb je een wastafel- of gootsteenmat van de bouwmarkt nodig.

Na ongeveer twee uur knutselen, knippen en knopen is het snuffeltapijt voor katten klaar. Online staan genoeg tutorials.

Tip: natuurlijk kun je ook een kant-en-klaar snuffeltapijt kopen. Met het zoolove snuffeltapijt voor honden en katten doe je je huisdier een plezier en ondersteun je tegelijkertijd dieren in nood.

Valeriaansokken

Veel katten zijn gek op de geur van valeriaanwortel, ook al associëren wij mensen de geur vaak met zweet. Maar smaken verschillen en voor Valentijn laten wij de kattenwens naar een stinkkussen graag in vervulling gaan.

Dat kun je ook makkelijk zelf doen in de vorm van een valeriaansok. Hiervoor heb je een oude katoenen sok, 125 gram droge rijst en de gewenste hoeveelheid valeriaan (bijvoorbeeld twee theelepels) nodig.

Meng de rijst met de valeriaan en vul hiermee de sok. Goed dichtknopen en klaar is Kees! Alternatief kun je ook een kattengrassok maken met gedroogde kattengras. Je kunt vanalles gebruiken, van karton tot kurk. Lees bovendien ons artikel met nog meer tips over valeriaan voor katten.

Kat kattenmand
Een kattenmandje zorgt voor weldaad bij het dutten.

Dromerige stof: zachte kussens en co.

Wil je je kat voor Valentijnsdag een cadeau geven waarvan ze verzekerd jarenlang plezier heeft? Dan is een kattenmand of soortgelijk knuffelholletje een goed idee! De meeste katten houden van nieuwe ligplekken, vooral als ze zacht en comfortabel zijn. Onze favoriete kattenbedden voor Valentijn zijn

natuurlijk lekker zacht. Want hoe zachter, des te beter! Een slaapplek zoals het kattenbed Mochi is wat dat betreft ideaal voor je kat. Pluizig en met een hoge rand. Je kat voelt zich veilig en kan lekker slapen.

Je liefde voor je kat kun je uiten met het Trixie knuffelbed Lian. Het is niet alleen heerlijk comfortabel, maar ook liefdevol vormgegeven.

Ben je op zoek naar een deken voor over de bank waar je kat zich lekker op kan oprollen? Wat dacht je dan van deze Vetbed Isobed deken met bijpassende print van hartjes en poten voor Valentijnsdag?

Ben je niet vies van een beetje roze? Dan is dit kattenbed het ultieme Valentijnscadeau voor je kat: het knuffelbed Princess is pluizig en dankzij het extra hartvormige kussen zeer comfortabel.

Hartige kattensnacks voor Valentijnsdag

Liefde gaat door de maag; dat geldt voor mensen en katten. Kattensnacks zijn uitermate geschikt om de je kat met Valentijn te verrassen. Een goede gelegenheid om tegelijkertijd dieren in nood te ondersteunen door zoolove kattensnacks te kopen.

Of je nu lekker filet-natvoer als feestelijk hapje koopt, of gevriesdroogde snacks of Crunchy Treats: het smaakt niet alleen lekker, maar draagt ook bij aan een goed doel. Van ieder verkocht product gaat er automatisch tien procent van de verkoopprijs naar een dierenwelzijnsorganisaties.

Valentijnscadeaus voor kattenliefhebbers

Wil je een kattenbaasje én de kat blij maken op Valentijnsdag? Wie chocolade voor het baasje en hartige snacks voor de kat geeft, verovert zeker beide harten.

Let er bij de kattensnacks met name op dat ze goed verteerbaar zijn en geen granen bevatten. De meeste katten kunnen dergelijke snacks namelijk goed verdragen. Als je de kat niet goed kent, vraag dan het baasje om advies. Voor de kat blijft het een verrassing!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.