Valeriaan voor katten

Devon Rex speelt met valeriaankussen

Devon Rex speelt met valeriaankussen

Gedroogde valeriaan heeft één ding gemeen met kattenkruid. Beide behoren tot de favoriete planten van onze katten. Niet voor niets staan de twee kruidachtige planten onder dierenliefhebbers bekend als “kattendrugs”. Maar waarom reageren katten zo euforisch op speelgoed met de geur van valeriaan? Wij mensen halen onze neus er niet eens voor op. Lees hier meer over valeriaan voor katten.

Goed om te weten: Valeriaan en zijn effecten

Zes feiten over valeriaan

  • Alle soorten valeriaan bevatten essentiële oliën die na het drogen een sterke geur hebben.
  • In kattenspeelgoed wordt “echte valeriaanwortel” gebruikt van de valeriaan plant (Valeriana officinalis).
  • Veel mensen vinden de geur van de gedroogde plant onaangenaam – het doet hen denken aan oude sokken of beter gezegd: aan stinkvoeten.
  • Valeriaanthee heeft een slaapverwekkend, kalmerend effect op mensen.
  • Sommige katten houden van valeriaan – anderen zijn niet geïnteresseerd in het kruid.
  • Ook sommige grote katten zoals leeuwen of tijgers raken in extase van valeriaan.

Hierom houden katten van valeriaan

Valeriaan heeft een kalmerend effect op veel mensen. Op katten heeft het echter een heel ander effect. Zodra sommige katten het kruid ruiken, zijn ze niet meer te stoppen! Ze rollen erin rond, beginnen te kwijlen of spinnen naar het voorwerp dat ze willen. Sommige racen door het huis of tuin alsof ze iets ze heeft gestoken. Andere gedragen zich alsof de geur hun zintuigen aangetast heeft; alsof ze bedwelmd zijn geraakt. Dit gedrag wordt verklaard door de geur van de valeriaanwortel. Deze herinneren de katten aan bepaalde hormonen die poezen tijdens de paartijd uitstoten. Maar waarom houden sommige katten van de geur en andere katten absoluut niet? Helaas staan experts nog voor veel raadsels omtrent katten en valeriaan. Het is bijvoorbeeld onduidelijk waarom gecastreerde mannetjes en vrouwtjes op de geur reageren. Als een kat geen interesse toont, betreft het meestal zeer jonge of oude dieren.

Praktische tips rond katten en valeriaan

Afwisseling: speelplezier met valeriaan

Er bestaan talrijke kattenspeeltjes gevuld met valeriaan. Een klein nadeel ten opzichte van kattenkruid is dat valeriaan voor mensen veel onaangenamer ruikt. Maar als je voor een “aromatisch cadeau” kiest, krijgen valeriaanliefhebbende katten een speciale traktatie. De keuze is reuze: er bestaan valeriaankussens in vele kleuren, verschillende valeriaansoorten, zelfs een spray die sommige katten aanspoort tot spelen. Als je wilt, kun je zelf valeriaansspeelgoed maken!

Dat gaat als volgt: vul een oude katoenen sok met een mengsel van gedroogde rijst en twee theelepels droge valeriaanwortel, verkrijgbaar bij bijvoorbeeld een apotheek. Als alternatief voor rijst kun je ook vulmateriaal voor kussens gebruiken. Gangbaar verkrijgbare valeriaankussens zijn vaak gevuld met speltkaf. Bind de sok vervolgens goed vast en de pret kan beginnen! Gekocht of zelfgemaakt: laat je kat tijdens het spelen niet onbeheerd achter. Anders bestaat het risico dat grote hoeveelheden valeriaan of vulmateriaal worden ingeslikt.

kat eet valeriaan

Tips bij valeriaan voor katten

Tip 1: zet het speelgoed weer buiten bereik van de kat na ongeveer tien minuten speelplezier. Zo blijft de zin om te spelen behouden. Als je de valeriaankussens binnen bereik laat liggen, verliest de kat namelijk al gauw interesse. Het is het beste om producten met valeriaan in een luchtdichte verpakking te bewaren. Laat het na het spelen goed opdrogen als je kat er op heeft gekwijld. Het komt niet vaak voor, maar als je kat agressief op valeriaan reageert, geef dan speelgoed of knuffelkussens zonder het gedroogde kruid. Omdat het een opbeurend effect op de meeste katten heeft is het niet geschikt ter ontspanning vóór het reizen of andere opwindende gebeurtenissen.

Is jouw kat niet geïnteresseerd in valeriaan of kattenkruid? Probeer Japanse catnip, ook wel Silver Vine of Matatabi genoemd.

Is valeriaan giftig voor katten?

Sommige katten proberen de gedroogde valeriaan als ze het in hun poten krijgen. Hoewel valeriaan niet giftig is voor katten, mogen katten er niet te veel van eten. Dit kan leiden tot maagklachten en braken. Te veel valeriaan kan de lever van de kat beschadigen. Dus nogmaals: de dosering bepaalt hoe giftig het is! Als jouw kat slechts een klein stukje valeriaan heeft gegeten terwijl ze bedwelmd was, hoef je je geen zorgen te maken over de gezondheid. Ingeslikt vulmateriaal van het speelgoed kan echter ook een gevaar opleveren. Blijf daarom in de buurt als je jouw katten met een valeriaanspeeltje laat spelen. Dat je kunt ingrijpen als jouw kat de naden van het speeltje kapot maakt. Overigens: hoewel valeriaan vaak de “kattendrug” wordt genoemd, is het niet verslavend.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Valeriaan voor katten

Gedroogde valeriaan heeft één ding gemeen met kattenkruid. Beide behoren tot de favoriete planten van onze katten. Niet voor niets staan de twee kruidachtige planten onder dierenliefhebbers bekend als "kattendrugs". Maar waarom reageren katten zo euforisch op speelgoed met de geur van valeriaan? Wij mensen halen onze neus er niet eens voor op. Lees hier meer over valeriaan voor katten.