Gevaarlijk voedsel voor katten

Kat drinkt uit beker

Let goed op wat je kat eet en drinkt!

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten. 

De onderstaande lijst is niet per se volledig.

Wat mag jouw kat niet eten? 

 Onder gevaarlijk voedsel voor katten vallen: 

 • Alcohol: het is logisch dat katten geen alcohol mogen drinken.  Alcohol kan bij katten leiden tot zware lever- en hersenschade. Een voor mensen al kleine hoeveelheid, namelijk een eetlepel, is voor katten al genoeg om een coma te veroorzaken. Een klein beetje alcohol kan voor katten zelfs dodelijk zijn. 
 • Rolmops: het lijkt misschien wel alsof rolmops goed voor je kat is, maar het wordt ten zeerste afgeraden om je kat een stukje te geven. Het hoge zoutgehalte is namelijk slecht voor de spijsvertering van je kat. 
 • Chocolade: net als voor honden is chocolade ook giftig voor katten vanwege de inhoudsstof theobromine. De stof zit in iedere soort chocolade. Het zit met name in bijzonder hoge concentraties in pure chocolade en pure cacao, omdat die o.a. worden gebruikt om te bakken of voor chocolademelk. Als een kat chocolade eet heeft dit  fatale gevolgen. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, stuipen en kramp. Hoe hoger het cacaogehalte van de chocolade is, des te gevaarlijker de consumptie is voor katten. Gelukkig vinden katten, in tegenstelling tot honden, chocolade meestal niet zo interessant. Maar zorg er toch voor dat je kat geen toegang tot chocolade heeft om vergiftiging te voorkomen. 
 • Rauw varkensvlees: bij rauw varkensvlees loop je het gevaar op de ziekte van Aujeszky. Deze ziekte wordt gekenmerkt door neurologische symptomen en heeft vaak een dodelijke afloop. Je kat wordt onrustig en rusteloos, miauwt veel en verliest door opvallende slokbewegingen veel speeksel. In het voortgeschreden stadium komen coördinatiestoringen en verlammingen voor. 
Kat in koelkast © Светлана Валуйская / stock.adobe.com
Katten kunnen niet zomaar alles eten

Gevaarlijke groente voor katten

 • Avocado’s: ook avocado’s zijn voor katten een gevaarlijk voedsel. Tegenwoordig zijn avocado’s niet meer weg te denken uit de supermarkt. Veel mensen vinden ze lekker, maar voor katten zijn ze schadelijk. De stof persine, die in avocado’s voorkomt, leidt bij katten tot ademnood, oedeem en beschadigt de hartspier. 
 • Tomaat en aubergine: deze groentesoorten bevatten atropine, dat bij katten voor hartritmestoornissen zorgt. 
 • Rauw gevogeltevlees: ook al zijn katten dol op gevogelte, ze mogen het niet zomaar eten. Er zijn namelijk tal van risico’s, zoals een salmonellabesmetting. 
 • Botten: botten kunnen splinters bevatten en zo het tandvlees van jouw kat verwonden, in de hals blijven steken of de darmwand beschadigen. 
 • Peulvruchten en kool: ook deze groenten zijn gevaarlijk voor katten. Ze kunnen lastig verteerbaar zijn. Voor katten kunnen ze zelfs onverteerbaar zijn en leiden tot een opgeblazen gevoel of diarree. Bovendien zijn er overlijdensgevallen als gevolg van deze groenten bekend. 
 • Ui: ui is altijd giftig voor katten: rauw, gekookt, gedroogd of als poeder. De reden hiervoor zijn de zwavelverbindingen. De consumptie van uien in welke vorm dan ook kan daarom braken, diarree, irritatie van de slijmvliezen of zelfs bloedarmoede (anemie) veroorzaken bij katten. Een kleine hoeveelheid kan genoeg zijn om het bloedbeeld van je kat negatief te beïnvloeden en de gezondheid op spel te zetten. 
 • Look: ook look is gevaarlijk voor katten. Hieronder vallen o.a. knoflook en bieslook. Met name bieslook komt vaak voor in tuinen, op balkons en in de keuken. Als je kat hier wat van binnenkrijgt, bestaat er vergiftingsgevaar.
 • Melk: katten kunnen van nature geen lactose verdragen en mogen dus geen melk drinken, ook al wordt er regelmatig gezegd dat katten op boerderijen regelmatig melk drinken zonder (schijnbaar) schadelijke gevolgen. 

Ontdek ook ons assortiment van speciale kattenmelk met minder melksuiker in de zooplus shop. 

Kat drinkt melk © Africa Studio / stock.adobe.com
Katten verdragen geen lactose en mogen dus eigenlijk geen melk drinken.

Het is dan wel geen levensmiddel voor katten, maar toch gevaarlijk: slakkenkorrels 

Slakkenkorrels zijn een bestrijdingsmiddel tegen slakken. De lange korrels kunnen zowel in de tuin als binnenshuis worden gestrooid. Het wordt ook wel molluscicide genoemd. Slakkenkorrels kunnen het gif metaldehyde bevatten. Let er dus goed op dat er geen korrels terecht komen in het voer. 

Als jouw kat symptomen vertoont zoals braken, balansproblemen of zeer sterke speekselvorming moet je direct naar de dierenarts. Die kan dan zo snel mogelijk je kat behandelen om haar te redden. 

Voor kinderen en zoogdieren kan het eten van chemische stoffen overigens dodelijk zijn! Mensen met kinderen of huisdieren moeten dus absoluut geen slakkenkorrels in de tuin strooien! Dat geldt ook als buren katten hebben die in jouw tuin komen. Ga op zoek naar milieu- en diervriendelijke alternatieven! Dat is beter voor kinderen, katten en het milieu. 

Lees ook ons artikel over hoogwaardig kattenvoer. 

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.