Het juiste kattenvoer voor de huiskat

Het juiste kattenvoer voor de huiskat

Het juiste kattenvoer voor de huiskat

Kattenvoer voor de huiskat

Onze huiskatten zijn van aard nog steeds roofdieren. Toch zijn er veel redenen om een kat uitsluitend in de woning te houden. Een gebrek aan een tuin is slechts een mogelijke reden. Kattenliefhebbers die in de buurt van een drukke weg wonen, stellen hun katten niet graag bloot aan dit gevaar. Bij besmettelijke ziekten zoals FIV is het een trend om de kat binnenshuis te houden om het risico op besmetting voor andere dieren tegen te gaan. En niet in de laatste plaats zijn er katten die niet graag buiten zijn. Katten kunnen ook gelukkig worden bij het puur binnenshuis houden! Echter, hun voedingsbehoeften zijn anders dan die van katten met vrijheid om naar buiten te kunnen. Daarom lees je in dit artikel alles over: kattenvoer voor de huiskat.

Binnenshuis houden versus vrijheid

Katten zijn graag bezig. Dat is zowel binnenshuis als buitenshuis mogelijk! Hoewel onze katten niet binnenshuis kunnen jagen op muizen of op de loer kunnen liggen voor vogels. Ook levert het zelden strijd op met de kat van de buren. Met intelligentiespeelgoed en een gemeenschappelijk spel met de baasjes, een hoge klim- en krabpaal en veel schuilplaatsen heeft een kat bij het uitsluitend binnenshuis houden ook genoeg uitdagingen, plezier en spelletjes. Echter beweegt een huiskat veel minder dan een kat met veel vrijheid. Ze hoeven hun grondgebied niet te verdedigen en zolang ze niet op de loopband springen kunnen ze geen kilometers afleggen in hun woning die de katten met vrijheid dagelijks afleggen. Ze besteden hierdoor meer tijd aan het rusten en schoonmaken van zichzelf. Huiskatten hebben een veel lagere caloriebehoefte dan katten die zich in vrijheid kunnen bewegen. Ze jagen minder, maar eten meer. Een geschikte voeding dient hiermee rekening te houden.

Geschikte voeding voor huiskatten

Wil je dat jouw kat minder calorieën inneemt, dan denk je misschien in eerste instantie aan het beroemde ‘eet maar de helft’-dieet. Helaas werkt het zo niet. De huiskat heeft uiteindelijk minder calorieën nodig, maar net zo veel vitaminen en voedingsstoffen als hun soortgenoten met vrijheid! En zelfs wanneer de kat een paar gram te veel op de ribben heeft kan een dieet gevaarlijk zijn: katten zijn erg gevoelig als het gaat om radicaal gewichtsverlies. Door radicaal vetverlies kan er een zogenaamde ‘Hepatische Lipidose’ , een leververvetting, ontstaan.

Een betere oplossing zijn voedingsmiddelen die zijn afgestemd op de behoeften van jouw huiskat. Caloriearm bieden ze nog steeds voldoende voedingsstoffen om jouw kat gezond te houden. Veel kattenvoersoorten voor pure huiskatten hebben ook een speciaal additief: additieven zoals het aminozuur L-carnitine kunnen een positieve invloed hebben op het gewichtsbehoud. Een evenwichtige verhouding van calcium / fosfor in het kattenvoer is belangrijk voor de balans van de mineralen in het lichaam en kan ook het risico op urine- en nierstenen verminderen. Hoogwaardige eiwitten verzadigen en zorgen voor het behoud van spiermassa, zelfs bij minder actieve dieren. Voeding voor huiskatten heeft ook vaak een gebitreinigende werking of helpt bij de natuurlijke uitzetting van ingeslikte kattenharen.

Soortspecifiek gaat voor!

Ook speciaalvoer moet soortspecifiek voor de vleesetende kat zijn. Een verrassende studie uit de VS toont aan dat veel gespecialiseerde voedingsproducten de gezondheid van de kat verwaarlozen. Als carnivoren vereisen katten een groot aandeel hoogwaardige eiwitten in hun dieet. Koolhydraten kunnen katten slechts in geringe hoeveelheden verwerken. Vlees moet daarom bovenaan de ingrediëntenlijst staan. Plantaardige bijproducten of granen mogen slechts in geringe hoeveelheden voorkomen in het kattenvoer. Bij bijproducten moet je echter opletten: onder ‘vlees en dierlijke bijproducten’ kan zich ook alle mogelijke bijproducten voordoen zoals verontreinigde organen, zoals lever en milt of haar en hoorns.

Niettemin bestaan er hoogwaardige speciaalvoer producten die honderd procent afgestemd zijn op de behoeften van de kat en hierdoor jouw huiskat ook geschikt kunnen voeden!

Wij wensen jouw kat smakelijk eten!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.