Mogen katten melk drinken?

mogen katten melk drinken

Katten zijn dol op melk, maar is het goed voor ze?

Melk en katten horen volgens velen nou eenmaal bij elkaar. Het verlangen van een kat om melk te drinken kennen we ook uit veel kinderboeken en films. Dit verlangen bestaat daadwerkelijk, want katten zijn dol op melk. Een theorie hiervoor his dat het de katten herinnert aan de zoogperiode. Maar mogen katten eigenlijk wel melk drinken of is melk niet goed voor ze?

Is melk goed voor katten?

Kittens zijn gewend om op te groeien met de melk van hun moeder. Gedurende deze tijd produceert het lichaam het enzym lactase, dat is het enzym dat de melksuiker (lactose) van de melk scheidt. Hierdoor kunnen kittens melk zeer goed verdragen. Kittens hebben tijdens deze levensfase alle voedingsstoffen in de moedermelk nodig voor hun groei. Daarom produceert het lichaam het enzym lactase waardoor de melk verwerkt kan worden.

In de loop van de  tijd moeten kittens overstappen op vaste voeding (brokken of natvoer). De moederkat stopt beetje bij beetje met het aanmaken van melk en het zogen. Hierdoor wordt het aanmaken van het lactase-enzym verminderd. Dit zorgt ervoor dat katten melk steeds slechter kunnen verdragen. Zelfs als je melk met water verdunt kan het voor ongemakken zorgen. Daarom raden wij niet aan om katten koemelk te geven, ook al vinden ze het nog zo lekker.

kitten met melk © LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com
Katten kunnen lactose uit koemelk niet goed verdragen.

Kan ik mijn kat koemelk geven?

Aangezien katten spijsverteringsproblemen kunnen krijgen door het drinken van koemelk, is het raadzaam om dat soort melk te vermijden. Melksuikerlactose zit namelijk ook in koemelk. Deze melk is daardoor slecht verteerbaar voor katten omdat hier geen lactase inzit. Katten kunnen de lactose niet enzymatisch afbreken waardoor het lichaam reageert met diarree en spijsverteringsproblemen (zoals; winderigheid en buikpijn). Niet bij iedere kat stopt de enzymproductie zodanig dat ze er ziek van worden, maar bij de meeste katten is dit wel het geval.

Wat is kattenmelk?

Kattenmelk is een melkproduct dat speciaal is afgestemd op de behoeften van katten. Het bevat een minimale hoeveelheid lactose, waardoor het beter te verdragen is voor katten. Als een kat een evenwichtig dieet geniet, heeft ze niet per se kattenmelk nodig. Kattenmelk bevat echter wel wat nuttige voedingsstoffen, maar deze krijgt de kat al binnen door het normale voer. Daarnaast bevat kattenmelk veel calorieën, dat vooral bij binnenkatten kan leiden tot overgewicht. Je kunt je kat daarom beter water geven als je haar wilt hydrateren.

Het is echter niet verkeerd om kleine hoeveelheden kattenmelk te geven als traktatie of als tussendoortje. Vooral als jouw katten helemaal gek zijn op melk, mag je ze af en toe verwennen met wat kattenmelk. Bovendien kan het de vochtinname stimuleren bij katten die niet altijd de juiste hoeveelheid vocht binnen krijgen. Als extra stimulans om katten meer te laten drinken kun je altijd een scheutje kattenmelk aan het water toevoegen. Kattenmelk mag echter nooit als vervanging van water worden gebruikt.

kattenmelk Smilla

Ontdek nu ons kattenmelk-assortiment in de zooplus online-shop!

Kattenmelk © Impact Photography / stock.adobe.com
Een beetje speciale kattenmelk als traktatie is oké.

Smilla kattenmelk

  1. Grote hoeveelheid vitamine en taurine
  2. Geen toegevoegde suikers
  3. Zeer licht verteerbaar
Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.