Kattenmelk

Kattenmelk

Kattenmelk

Kattenmelk, melk en katten horen volgens veel mensen nou eenmaal bij elkaar. De overweldigende wens van katten naar melk kennen we ook van veel kinderboeken en films. Dit verlangen is er ook in de werkelijkheid, want katten houden van melk. Een theorie voor het enthousiasme voor melk is dat het de katten herinnert aan de zoogperiode. Mogen katten melk drinken of niet?

Maar is kattenmelk ook echt goed voor katten?

Kittens zijn gewend om op te groeien met de melk van hun moeder. Gedurende deze tijd produceert het lichaam het enzym lactase, dat is het enzym dat de melksuiker (lactose) van de melk scheidt. Hierdoor kunnen kittens melk zeer goed verdragen. Kittens hebben tijdens deze levensfase alle voedingsstoffen in de moedermelk nodig voor hun groei. Daarom produceert het lichaam het enzym lactase waardoor de melk verwerkt kan worden. In de loop der tijd moeten kittens overstappen op vaste voeding (brokken of natvoer), de moederkat stopt beetje bij beetje met het aanmaken van melk en het faciliteren ervan. Hierdoor wordt het aanmaken van het lactase enzym gereduceerd. Dit zorgt ervoor dat katten steeds slechter melk kunnen verdragen. Zelfs als je melk met water verdund kan het voor ongemakken zorgen. Daarom raden wij niet aan om katten melk te geven ook al vinden ze het ontzettend lekker.

Kattenmelk en kitten

Melksuikerlactose zit bijvoorbeeld ook in koemelk. Ook deze melk is slecht verteerbaar voor katten omdat ook hier het lactase enzym niet in zit. Katten kunnen de lactose niet enzymatisch afbreken waardoor het lichaam reageert met diarree en spijsverteringsproblemen (zoals; winderigheid en buikpijn). Niet bij iedere kat stopt de enzymproductie zodanig dat ze er ziek van worden, maar bij de meeste katten is dit wel het geval.

Dus je kunt je kat geen melk geven?

Aangezien katten spijsverteringsproblemen kunnen krijgen door het drinken van koemelk, is het raadzaam om dat soort melk te vermijden. Speciale kattenmelk of lactosevrije melk bevat een minimale hoeveelheid lactose, waardoor het beter te verdragen is voor de kat. Toch adviseren wij om alleen kleine hoeveelheden kattenmelk aan jouw kat te geven. Kattenmelk bevat namelijk veel calorieën en dit kan op lange termijn leiden tot overgewicht. Om het vochtniveau op peil te houden is water het beste voor de kat.

Heeft kattenmelk zin?

Katten hebben geen kattenmelk nodig voor de juiste voeding. Kattenmelk bevat wel wat nuttige voedingsstoffen, maar deze krijgt de kat al binnen bij evenwichtige voeding. Daarnaast bevat kattenmelk veel calorieën, dat vooral bij huiskatten kan leiden tot overgewicht. Het is echter niet verkeerd als kattenmelk gebruikt wordt als traktatie of als tussendoortje. Vooral als jouw katten helemaal gek zijn op melk, mag je ze af en toe verwennen met wat kattenmelk. Bovendien kan het de vochtinname stimuleren bij katten die niet altijd de juiste hoeveelheid vocht binnen krijgen. Als extra stimulans om katten meer te laten drinken kun je altijd een scheutje kattenmelk aan het water toevoegen. Kattenmelk mag echter nooit de vervanger worden van water.

kattenmelk Smilla

Ontdek nu ons kattenmelk-assortiment in de zooplus online-shop!

Kat

Smilla kattenmelk

  1. Grote hoeveelheid vitamine en taurine
  2. Geen toegevoegde suikers
  3. Zeer licht verteerbaar
Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.
3 min

Kattenmelk

Kattenmelk, melk en katten horen volgens veel mensen nou eenmaal bij elkaar. De overweldigende wens van katten naar melk kennen we ook van veel kinderboeken en films. Dit verlangen is er ook in de werkelijkheid, want katten houden van melk. Een theorie voor het enthousiasme voor melk is dat het de katten herinnert aan de zoogperiode. Mogen katten melk drinken of niet?