Kattenvoer voor buitenkatten

Kattenvoer voor buitenkatten

Kattenvoer voor buitenkatten

Niet iedere kat is hetzelfde. Buitenkatten die voornamelijk binnenshuis leven hebben andere eisen dan katten die veel tijd besteden buitenshuis. Komen daarnaast nog de leeftijd en het ras van de kat erbij, dan kan het ingewikkeld worden. Katten met veel vrijheid hebben bijvoorbeeld behoefte aan een dieet dat volledig is afgestemd op hun behoeften. In dit interessante magazine artikel lees dan ook alles over kattenvoer voor buitenkatten.

Het leven in vrijheid

Of jouw kat nou een paar uur per dag de tuin verkend of het grootste gedeelte van de tijd buiten is: katten met veel vrijheid worden blootgesteld aan verschillende invloeden. Weer en wind, kou en hitte zijn omstandigheden die een kat meemaakt. Katten met vrijheid komen in contact met andere dieren en moeten hierdoor ook een zo sterk mogelijke afweer hebben tegen infectieziekten. Eventuele verwondingen aan het lichaam geneest het lichaam meestal zelf, maar dit vereist wel de juiste componenten. En niet in de laatste plaats leggen deze katten meerdere kilometers per dag af – daarom hebben zij een overtuigend hogere energiebehoefte! Katten met vrijheid zijn actief gedurende de hele dagen hebben voedsel nodig met een hoge energiedichtheid, die gelijke tred met hen houdt.

Aan al deze eisen moet worden voldaan voor de ideale voeding voor katten met veel vrijheid. Gelukkig wordt er veel speciaalvoer aangeboden dat precies is afgestemd op de behoeften van actieve katten met veel vrijheid. Deze bevatten veel eiwitten om spiermassa te behouden, het beste van alles is: eiwit is de geprefereerde energiebron van de carnivoor. Veel gezond vlees moet daarom bovenaan staan op de lijst van voedingsingrediënten! Een evenwichtig gehalte aan vitaminen en mineralen is belangrijk voor de gezondheid van elke kat – in het bijzonder voor katten die een hoog risico op infecties hebben. Vitaminen en antioxidanten kunnen het immuunsysteem van de kat te ondersteunen, zoals prebiotische additieven. Veel kattenvoer voor buitenkatten bevat ook vitamine B voor een gezonde huid. Ook populair zijn additieven die de gebits- en gewrichtsgezondheid ondersteunen. Ook moet taurine toegevoegd zijn aan het voedsel. Als essentieel aminozuur kan de kat deze niet zelf uit voedingscomponenten produceren.

Goed kattenvoer voor buitenkatten herkennen

De juiste voeding voor een kat moet soortspecifiek zijn voor de vleesetende kat.

De muis, de natuurlijke prooi van de kat, bestaat voor ongeveer 85 procent uit vlees en slechts ongeveer vijf procent uit plantaardige stoffen die zich in het maagdarmkanaal van de prooi voordoen. Analytisch gezien bestaat de muis uit 50 tot 60 procent eiwit, 20 tot 30 procent vet en 3 tot 8 procent koolhydraten. De muis heeft een hoog eiwitgehalte, heeft matig vetgehalte en weinig koolhydraten. De muis moet een voorbeeld zijn voor het soortspecifieke voer van onze kat.

Een hoog gehalte aan vlees is van essentieel belang voor de gezondheid van onze kat. Plantaardige koolhydraten kan een kat beperkt verteren. Ook dierlijke en plantaardige bijproducten mogen slechts een klein deel bevatten. Onze kat vereist ook ingewanden in de voeding – achter de term ‘vlees en dierlijke bijproducten’ kunnen alle mogelijke nevenproducten zoals verontreinigde organen, zoals de lever en milt of haar en huid beschrijven.

Het is nog niet geheel duidelijk of smaakversterkers en conserveringsmiddelen echt schadelijk zijn. Maar zie het voor ogen: deze kunstmatige toevoegingen kunnen allergieën bij sommige katten veroorzaken. Helaas zijn ze in bijna elk kattenvoer opgenomen. Suiker behoort niet tot kattenvoer - ook al zijn katten niet gevoelig voor tandbederf, belasten ze de nieren en kan het uiteindelijk leiden tot diabetes.

Rauwvoer en zelf bereid

Misschien ben je een van die mensen die er de voorkeur aan geven om het voedsel zelf te bereiden voor jouw kat. De zogenaamde ‘BARF’ producten, biologisch verantwoorde rauwe voeding, wordt steeds meer een trend. De kat krijgt daarbij spiervlees en slachtafval van geselecteerde soorten, afhankelijk van de filosofie dat ze worden gecompenseerd met kunstmatige supplementen of supplementen die specifiek zijn verrijkt met natuurlijk additieven. Ook met een zelfbereide maaltijd weet de katteneigenaar precies welke ingrediënten zijn opgenomen in het voer. Dit is bijzonder geschikt voor allergische en gevoelige dieren. Niettemin, zelf gekookte en ruwe maaltijden moeten bereid zijn met aandacht voor detail en kennis van de voedingsbehoeften van de kat. Grondig inlezen en het overleggen met de dierenarts zijn hierbij een must!

Water

En niet alleen het kiezen van de juiste voeding is belangrijk voor het juiste voedingspatroon van jouw kat. Van oudsher zijn huiskatten ‘woestijndieren’. Ze nemen een groot deel van hun benodigde vocht op uit hun voeding en hebben dus geen noodzaak om de waterbak te bezoeken. Vooral bij het voeren van droogvoer leidt dit echter tot het probleem dat de kat niet voldoende vocht binnenkrijgt. Droogvoer bestaat namelijk voor slechts 8 procent uit water, ingeblikt voedsel heeft een vochtaandeel van ongeveer 80 procent… De kat moet gemiddeld 45 ml water drinken per kilogram lichaamsgewicht. Een kat van 5 kilogram heeft bijvoorbeeld een vochtbehoefte van ongeveer 225 milliliter. Let er daarom op dat jouw kat genoeg drinkt en motiveer hem ook hiervoor! Stromend water heeft de voorkeur van veel katten, drinkfonteinen zijn daarom een gemakkelijke manier om de inname van water te faciliteren voor een kat. Stel meerdere drinkbakken beschikbaar voor jouw kat, idealiter verdeeld over de gehele woning. Bij katten met veel vrijheid is het ook een mogelijkheid om buiten waterbakken te plaatsen!

Je ziet: het is niet zo moeilijk om een buitenkat op een geschikte manier te voeden! Smakelijk eten!

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.
3 min

Kattenmelk

Kattenmelk, melk en katten horen volgens veel mensen nou eenmaal bij elkaar. De overweldigende wens van katten naar melk kennen we ook van veel kinderboeken en films. Dit verlangen is er ook in de werkelijkheid, want katten houden van melk. Een theorie voor het enthousiasme voor melk is dat het de katten herinnert aan de zoogperiode. Mogen katten melk drinken of niet?