Kattenvoer voor de gesteriliseerde kat

Kattenvoer voor de gesteriliseerde kat

Kattenvoer voor de gesteriliseerde kat

Niet iedere kat is hetzelfde. Een jonge kat heeft andere voedingsstoffen nodig dan een volwassen of zelfs een seniorkat. Sommige katten zijn erg actief van aard terwijl andere liever hun tijd besteden aan ontspannen op de verwarming. Voor het juiste kattenvoer moet rekening gehouden worden met de individuele kenmerken van elke kat. Castratie is een bijzonder dramatische ervaring voor het lichaam van de kat. Maar wat betekent dit in de praktijk? Wat moet het ideale kattenvoer voor de gesteriliseerde kat bieden?

De castratie

Of castratie goed of slecht is voor het lichaam van de kat is een groot strijdthema. Het feit is: voor het dierenwelzijn zelf moeten katten vroegtijdig gecastreerd worden, zolang het niet gaat om het fokken van dieren. Een door een dierenarts uitgevoerde castratie is slechts een kleine ingreep die de kat zelden in problemen brengt. Integendeel, gecastreerde katten hebben minder kans op verschillende soorten kanker en lijken vaak evenwichtiger en minder vatbaar voor stress. Niettemin veranderd castratie het metabolisme en hormonale evenwicht van de kat, dat kan worden geassocieerd met bepaalde veranderingen: de geslachtshormonen die eerder betrokken waren bij de regulering van de eetlust en stofwisseling vervallen. Dit vermindert de energiebehoefte, maar de eetlust van gecastreerde katten neemt nog steeds toe. Gecastreerde dieren zijn ook rustiger, bij vrijheid neigen ze daarnaast minder sterk naar enkele kilometers dwalen. Hierdoor kunnen veel katteneigenaren een gewichtstoename bij de kat zien.

Kattenvoer voor de gesteriliseerde kat

Gesteriliseerde katten hebben na castratie minder calorieën nodig om aan hun dagelijkse behoefte te voldoen. Ze zijn echter nog steeds afhankelijk van essentiële voedingsstoffen om gezond en fit te blijven. Slechts een vermindering van de hoeveelheid voedsel betekent helaas dat de kat niet voldoende voedingsstoffen krijgt om de belangrijkste functies van het kattenlichaam werkend te houden – maar het moet minder calorieën bevatten om niet te leiden tot gewichtstoename. Uiteindelijk vermindert de energiebehoefte van een gecastreerde kat vaak tot zo’n dertig procent! Een probleem? Niet per se.

De ideale kattenvoeding voor gecastreerde katten moet aan de vitamine- en voedingsstoffen van de kat voldoen en daarnaast minder calorieën en vet bevatten. Veel op de markt beschikbare kant-en-klaar voeding voor gecastreerde dieren bevat precies dat en heeft daarnaast nog belangrijke toegevoegde waarden. Additieven, zoals het aminozuur L-carnitine kan een positief effect op het behoud van het gewicht hebben. Een evenwichtige verhouding calcium/fosfor van de kattenvoeding is belangrijk voor de mineralenbalans in het kattenlichaam. Het kan ook het risico op urine- en nierstenen verlagen. Hoogwaardige eiwitten verzadigen en zorgen voor het behoud van spiermassa, zelfs bij minder actieve dieren. En niet in de laatste plaats kan een verrijking met anti-oxidanten ondersteuning bieden aan het herstelmechanisme van de individuele cellen.

De dieetverandering

De eerste stap is om het juiste voedsel te vinden voor jouw gecastreerde kat – daarna gaat het om de verandering in voeding. Zoals je ongetwijfeld weet zijn katten vaak allesbehalve coöperatief wanneer ze moeten overstappen van hun geliefde voedsel naar een onbekend speciaalvoer!

Ga stap voor stap om met de voedingsverandering. Meng eerst met een theelepel het nieuwe voer onder de gewone kattenvoeding en verhoog het aandeel van de nieuwe voeding dan langzaam, totdat het nieuwe voer de oude voeding compleet vervangen heeft. Verminder idealiter het geven van traktaties en snacks tot de kat het nieuwe voer heeft aanvaard.

Wij wensen jou en jouw huiskat het allerbeste!

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.
3 min

Kattenmelk

Kattenmelk, melk en katten horen volgens veel mensen nou eenmaal bij elkaar. De overweldigende wens van katten naar melk kennen we ook van veel kinderboeken en films. Dit verlangen is er ook in de werkelijkheid, want katten houden van melk. Een theorie voor het enthousiasme voor melk is dat het de katten herinnert aan de zoogperiode. Mogen katten melk drinken of niet?